Hirdetés

Bilincs a bilincselésre

civishir.hu

2009.09.06. 08:06

Bilincs a bilincselésre

Nekem egyszer már megbilincselték az autómat. Nem volt jó érzés, mert az öreg járgányom nem követett el bűncselekményt, mégis úgy végezte, mint egy bankrabló. (Barna Attila jegyzete)

Hirdetés

Sajnáltam a vén csotrogányt, no meg magamat is a kifizetendő büntetésért. Pedig jogos volt. Mégis, valamiért utálom ezt a hatósági agressziót, mert a tehetetlenség dühét érzem benne. Mert nem tudják a rendet másként betartani a szabálytalankodókkal. Mert olyan ez a rendelkezés, mint amikor akadémikus vitatkozik a dióagyúval, akinek végső tehetetlenségében nincs más érve, mint: lefejellek, köcsög, kiveszem az agyad és visszateszem, kimártogatom a szádból a bélést… 

Néhány hónapja Debrecenben és a fővárosban újra divatba hozták a kerékbilincselést. Volt is eredménye, javult városunkban a parkolási helyzet, no meg a bevétel sem mellékes, két és fél hónap alatt több mint 17 millió cívisforint gurult be a végrehajtók kasszájába. Nem rossz üzlet, akármennyit is kell kifizetni a technikáért, a dolgozók bérére, egyebekre. 

Eredményességétől függetlenül azért az autósok továbbra is vitatják annak jogosságát. Jogjáratlan és jogász ismerősöm is mondta, egymásnak ellent szólva: nincs ez így jól/jól van ez így! Mert: hogyan jön ahhoz akárki autós, hogy a parkolásra, megállásra tilos, a közlekedési forgalomtól eltiltott területre fölhajtson, ott parkoljon, akár csak öt, tíz percre, esetleg akadályozva, korlátozva mások mozgását, közlekedését? Amiért is büntetésként a milliós értékű járgányát megbilincselik, megbénítják, mozgásképtelenné teszik. Vagyis ugyanazokkal az eszközökkel büntet a hatóság. Korlátozzák a személyes tulajdonának a használatát. Van-e erre joga bárkinek is, amikor a személyes szabadságot is csak igen szigorú jogszabályok alapját korlátozhatják bizonyos hivatáshoz tartozó emberek? 

És most újra áll a bál. Egy keddtől hatályba lépett törvény értelmében ugyanis a rendészeti miniszter szabályozza ezután, mikor jár kerékbilincs. A szabályozás azonban még nem készült el, így addig szünetel a bilincselés. Nincs egyértelműen jogszabályban a kerékbilincs alkalmazása és ennek az alkalmazásnak a díjazása. Bravó! Megint a rendet érzékelhetjük a rendészeti minisztérium munkájában. Sebaj. A rendeletet megalkotják, nem kétséges, hogy milyen tartalommal. Addig meg gondolkodhatunk azon, vajon a gyakorlatban mit is jelent az, amit a közterület-felügyeletről szóló törvény mond ki, hogy szabálysértés esetén a lehető legkisebb hátránnyal járó szankciót kell alkalmazni?! Mi lenne nagyobb hátránnyal járó szankció az autó elszállításánál, kerékbilincselésénél? Szemkitolás, nyelvkihúzás? A vezető nyilvános megvesszőzése, kézlecsapása? Esetleg az autóst kineveznék határozatlan időre közterület-felügyelőnek? Ezt azért mégse… 

Barna Attila
barna.attila@civishir.hu

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés