Hirdetés

Ob(l)ama

civishir.hu

2009.10.12. 03:13

Ob(l)ama

Még őt magát is meglepte a döntés, amit a szigorú norvég bizottság hozott: Obama azon a reggelen váratlan telefonhívásra ébredt. Nekem pedig Gorcsev Iván jutott az eszembe.

Hirdetés

Pedig az elnöknek csak konzultálnia kellett volna azzal a svéd újságíróval, aki átkurkászta a Nobel-békedíj decemberi átadója alkalmából tartandó bankettre meghívott sztárvendégek listáját, és azt látta, hogy a fellépők között sok, Obamával közeli kapcsolatban álló, ismert személyiség szerepel (például Will Smith és Donna Summer). Újságírókra jellemző módon hamar levonta hát a következtetést, hogy itt bizony az éppen hivatalban lévő, afroamerikai elnök lesz a befutó. Aki még két hete sem volt az Ovális iroda és a világ ura, amikor lezárták a békedíjra jelölést február elsején. És azóta is csak egy terhességnyi idő telt el, az se teljesen, nagy tettek még nem születhettek Obama ténykedésének eredményeként. A díjat tehát megelőlegezték neki az új irányvonalért, amit mutatott, vagy ahogyan a Fehér Ház rózsakertjében tartott sajtótájékoztatón ő maga mondta: a díj azoknak a céloknak az elismerése, amelyeknek az elérésére törekszik az Egyesült Államokban és a világon. Pedig a bizottság 108 éves működése során az előre megítélt díjazást nem lehetett szokásosnak nevezni. Thomas Mann-nak 30 évet, Jimmy Carternek 20-at kellett rá várni, de igaz az is, hogy két másik amerikai elnök (Theodore Roosevelt 1906-ban és Woodrow Wilson 1919-ben) ugyancsak hivatali idejében fogadhatta a gratulációkat.

Obama egyébként nagy változásokat ígért az amerikaiaknak és az Amerikán kívülieknek, elnökjelöltként még nézettségi rekordot is döntött a beszédével. A kihívások között említette a klímaváltozás elleni harcot, a nukleáris fegyverek csökkentését és a világban jelen lévő konfliktusok megoldását, bár azt ő is bevallotta töredelmesen, hogy talán nem minden (így az atomfegyvermentes világ megteremtése) valósul meg az életében. Mindenesetre a változást megígérte, és bizonyos téren el is indította. Az pedig csak a kritikusok cinikus megjegyzéseiből derül ki, hogy több vonalon is a régi módszert alkalmazza, mint például a budapesti nagykövet kijelölésekor. Akárcsak az elődei, ő is az adott régiót nem ismerő és diplomáciai háttérrel nem rendelkező személyt jelölt a posztra, amivel egy liberális hangvételű magazin szerint megszegte azt a sokat hangoztatott ígéretét, hogy véget vet a régi stílusú washingtoni politizálásnak.

Gorcsev Iván makaón nyerte a Nobel-díjat


No meg hát Obama még a saját légkörvédelmi javaslatát sem tudta elfogadtatni a kongresszusban, és az olimpia rendezési jogáért is hiába lobbizott. De ezek talán csak apróságok. Az afroamerikai férfi egyelőre jól csinálja a dolgát, a békedíjra pedig utólag is rászolgálhat még. Hiszen ambiciózus, különleges és fiatal, ha nem is annyira, mint Gorcsev Iván, A tizennégy karátos autó 21 éves titánja.
Aki szintén nyert Nobel-díjat. Igaz, nem a békét, hanem a fizikait, s igaz az is, nem bizottság által, hanem makaón. De megnyerte.

Szóljon hozzá!

Hirdetés