Hirdetés

Lapátra tett vezetők

civishir.hu

2011.04.09. 10:36

Lapátra tett vezetők
Valahol Európában: Porkoláb Gyöngyi és Bódor Edit (Fotó: kordama.hu)

Debrecen – Akár politikai okok, akár személyes ellenszenv vagy sima átszervezés indokolta a sorozatot, de tény: az utóbbi hetekben megbolydult a város és a (cégek) vezetése. Egyik kirúgás érte a másikat. 

Hirdetés

Igazgatókat, kis- és nagyfőnököket küldtek el, cseréltek le, pótoltak másokkal. Sértődöttség egyelőre csak a buszosnál van – legalábbis a hivatalos kommunikáció szerint –, a többiek azt mondják, megértik, belátják, tudomásul veszik, hogy menniük kell. Váltás lett többek között a debreceni programokért (is) felelős Főnix élén, lecserélték a Cívis Ház fejét, de lapátra került a Cívisbusz Kft. ügyvezetője is a héten.

Utóbbi az, aki koncepciós hátteret sejt, aki úgy érzi, a személye ellen volt kifogás, mert a szakmaiságát nem tudták kikezdeni. Jól érzi. Az őt elbocsátó vezérigazgató konkrétumot ugyan nem mondott, de egyértelműen jelezte: a vezető személye számos negatív jelzést váltott ki. Nyilván a kollégákból, akiket nyilván rosszul érintett például az, hogy az ügyvezetőjük az önkormányzati képviselő haverjainak tett rájuk nézve „negatív jelzéseket”. Mószeroltak ide, oda, a vége pedig ez lett.
Ennél kicsit kellemesebb meglepetésben volt része annak a hölgynek, aki a Főnix eltávoztatott programigazgatója helyére léphetett. Azt mondta, meglepte a döntés, higgyük hát el neki. Bár hogy mitől kerekedett el a szeme, nem tudni, hiszen legalább két okból sejthette, milyen pozíció vár rá. Az egyik okot a rossz nyelvek suttogják, mégpedig hogy az illető a polgármester feleségének a jó barátnője és egyéb fontos kapcsolatai is vannak. A másikat a jó nyelvek mondják: huszonéve van a szakmában, rengeteget bizonyított már, megérdemelte hát a kinevezést. Akár így, akár úgy, most mindenesetre helyzetbe került, csodálkozni nem nagyon van min.

Ahogy egyébként azon se esik le már az ember álla, hogy egy köztársasági elnök nagybácsival büszkélkedő, a lojalitásáról és tehetségéről közismert vezetőt elmozdítanak a helyéről. Biztos feljebb bukik, mondják, pedig nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy ha így döntöttek a város megválasztott képviselői, akkor az igazgató úrral valami nem stimmelt. Ahhoz ugyanis, hogy valaki vezető legyen Debrecenben, 3 dologra van szükség. Szakmailag legyen alkalmas, legyenek meg a kellő vezetői képességei (tudjon bánni az emberekkel) és működjön együtt az önkormányzattal.

Ezt még hajdanában Kósa Lajos mondta, amikor megkérdezték tőle egy-egy igazgatói kinevezéskor, hogy mi alapján választ a város vezetőt. Ha ez a gyakorlat él most is, akkor érdemes elgondolkozni, vajon a most kirúgott vezetőknél melyik hibádzott? Szakmailag nem jöttek be? Vagy vezetőként buktak el? Netán nem működtek együtt az önkormányzattal? Akármelyik is, érdekes. Ha viszont már nem ezen elvek szerint megy a kinevezés Debrecenben, akkor jó volna megismerni a jelenlegi úzust. Vagyis megtudni azt, hogy kit miért tesznek oda, ahova, azok, akik.

B. Gergely Krisztina
 

Szóljon hozzá!

Hirdetés