Hirdetés

Igen!

civishir.hu

2011.03.19. 08:14

Igen!

Debrecen – Aki házasodni akar (és nem hétköznap, hivatali időben a volt Háév-székházban), az gyűjtögessen. Az önkormányzat ugyanis jelenleg mintha nem annyira támogatná a családalapítást Debrecenben.

Hirdetés

Nem tudom felfogni, hogy most, amikor évről évre kevesebb elsős kezdi meg a sulit (mert nem születnek kistestvérek), és amikor a harmincas nők háromnegyede még hajadon, mert a karrierjét és az egóját építgeti, ahelyett, hogy a természet által ráruházott, legvalamirevalóbb képességét (a szülést és gyereknevelést) érvényesítené, illetve amikor a harmincas férfiak kétharmada már lassan az egyéjszakás kalandot is csak „Ginával” tudja abszolválni – a társas kapcsolatra végképp alkalmatlanná válva –, szóval hogy akkor miért kell még jobban megemelni a házasságkötések díját Debrecenben? Hogy még kevesebben reménykedjenek a boldogító igen örökkévalóságában? Hogy még inkább elszaporodjanak a vénlányok, vénfiúk, megkeseredett fiatalok, vagy azok, akik szívesen kötnének frigyet, csak éppen nincs rá pénzük?

– A rendelet megalkotását jogszabályváltozás teszi szükségessé – indokolta az előterjesztés a jobbára már házasságban élő, debreceni közgyűlés tagjainak. Mivel erről jutott eszembe, megnéztem: a városi képviselők közül mindössze három fiatalember nőtlen: a 79-es születésű Kovács István (Fidesz-KDNP),  a 85-ös párttársa, Papp Viktor, valamint a jobbikos, 73-as Kulcsár Gábor. A többiek már mind házasok, vagy azok voltak, esetleg nem szerepel az önéletrajzukban ezzel kapcsolatos adat . Tehát kicsit se érinti a közgyűlés nagy többségét közvetlenül a díjemelés – a jogszabályváltozás pedig nagyon komoly dolog. Debrecen ugyanis „felhatalmazást kapott arra”, hogy rendeletben szabályozza a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés költségeit és előírásait, aminek reményeik szerint költségvetési kihatása lesz. Mert bár kimutathatóan mind kevesebben mondják ki az igent Debrecenben, de közülük egyre többen(?) teszik ezt hivatali időn túl, illetve valamilyen külső helyszínen. Vagyis az önkormányzat költségvetési számlájára befizetett „többletszolgáltatási díj” várhatóan nőni fog.

Persze csak akkor, ha ezután is legalább annyian szánják rá magukat a házasulásra, mint tavaly. A Kálvin téri házasságkötő teremben évente 600-700 esküvőt tartanak. Ez a díszesnek nem igazán mondható terem ingyen várja a házasulandókat, de csak hivatali időben kerül semmibe – amúgy 5 ezer plusz áfa megy az önkormányzatnak. Nem úgy a sokkal szebb, patinásabb Iparkamara utcai terem esetében, ahol tavaly csupán 150 pár fogadta meg örökre, hogy egészségben, betegségben egyaránt… De lehet, hogy idén még ennyien sem fogják. Ott ugyanis mostantól még többet kell kicsengetni a kedves ifjú párnak, mivel a képviselő-testület csütörtökön az ott kötött házasságokat is „hivatali helyiségen kívüli eseménynek” minősítette. Az ára nettó 20 ezer.

Ami a külső helyszíneket illeti: az igény irántuk egyre nő. Múlt évben például 66 esküvőt tartottak külsős helyen, pedig ezekért még többet – hamarosan pedig még annál is többet – kell perkálni. Az ára 50 ezer plusz áfa lesz. Nem mindegy ráadásul, hova hívják meg a rokonságot, hiszen a helynek az esküvő rangjához méltónak kell lennie, szóval például a Zümiben vagy a Gyöngy presszóban nemigen szervezhet senki ceremóniát, ott legfeljebb az after party tartható majd meg.
Mivel a fiatalon, szerelmesen, de mindenképpen először házasodó jelentkezők rendszerint vendégek jelenlétében szeretnék megélni ezt az élményt, természetes, hogy nem elsősorban hétköznap jön szóba a szervezéskor. A péntek délután és szombaton tartott anyakönyvi eseményeken viszont az anyakönyvvezetők (Debrecenben 13-an) munkaidejükön kívüli időszakban dolgoznak. Amit viszont honorálni kell: vagy szabadnap, vagy 4 ezer forint jár érte. Csakhogy nem lehet ám akármikor egybekelni! Az Iparkamarán hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön nem tartható esküvő, és pénteken is csak délután 1-től fél 7-ig, szombaton 9-től 18.30-ig. És ja, hogy közben a vendégeknek fizetniük kell a parkolásért? Sebaj, szegények úgyse voltak még eléggé lenyúlva, és persze a DKV se maradjon ki a buliból!

Aki tehát házasodni akar (mégpedig nem hétköznap, hivatali időben a volt Háév-székházban), gyűjtögessen. Mert elég volt az ego- és karrierépítgető szinglikből, családokat, gyerekeket akarunk látni! Még ha ezt az önkormányzati képviselők jelenleg mintha nem látszanának annyira támogatni.

Az ő fejüket már rég bekötötték.

B. Gergely Krisztina 

Szóljon hozzá!

Hirdetés