Hirdetés

Az erőszak hullámhosszán

civishir.hu

2011.05.09. 09:38

Az erőszak hullámhosszán
Ima Kalasnyikovval...

Megmozdult az arab világ, kétségtelen. Az araboknak is elegük van már a zsarnokságból, a gazdasági kiszolgáltatottságból, abból, hogy a nyugati világ elhabzsolja előlük az olajat.

Hirdetés

Megölték a terrorista főnököt, Oszama bin Ladent, ha hinni lehet a mindenfelől özönlő híreknek és Obama elnöknek. Kissé furcsa ugyan, hogy a halottról készült fényképeket nem tárják a nyilvánosság elé, de látván a fergetegesen ünneplő amerikaiakat, mégiscsak el kell hinnünk, hogy valóban Bin Ladent lőtték le Pakisztánban. Bár vannak ellenkező vélemények is, azért a többség egyöntetűen Ladenre szavaz. Ugyanakkor a rettegés újabb korszaka is következik, mert az alvezérek máris bosszút lihegnek, s Európára fenik a fogukat. Bin Laden sorsa igazi arab terrorista sorsa. Mikor Afganisztánba betörtek a szovjetek, akkor az Egyesült Államok legjobb barátja volt, hiszen fegyverrel harcolt a szovjetek ellen, s bizony pénzelte is az USA tisztességesen. Aztán fordult a kocka az Öböl háborúval és most már az Egyesült Államok lett a fő ellenség. Az emlékezetes szeptember 11., a nagy New-Yorki terrortámadás volt a felkiáltó jel, bár erről is jelentek meg olyan kósza hírek...

Tény, hogy világszerte szigorítják a biztonságot, már csak azért is, mert Egyiptomból, Tuniszból és Líbiából özönlenek Európába a menekültek tízezrei, s olyan leckét adnak fel, elsőbben is a legközelebb fekvő Olaszországnak, s aztán a többi nyugat-európai országnak is, amilyenre eddig nem volt példa. Erre a kihívásra Európa. de még az Unió sincs felkészülve és szakértől ármádiája dugja most össze a fejét, hogy valamilyen megoldást is találjanak.

Megmozdult az arab világ, kétségtelen. Az araboknak is elegük van már a zsarnokságból, a gazdasági kiszolgáltatottságból, abból, hogy a nyugati világ elhabzsolja előlük az olajat. A demokrácia iránti igény is nagyra nőtt, az arab világ méltón régi hírnevéhez, valóban nagy változások előtt áll. A zsarnokok, persze, lőnek a védtelen tömegre, mint, például Jémenben is, többszáz a halott, de a tüntetők is egyre dühösebbek és bátrabbak s a vége bizonnyal az lesz, hogy eltörlik a zsarnokságot. D e hogy a kimenetel egy szigorú iszlám világba fog torkolni, avagy valós demokratikus alapokat fognak lerakni, azt még nem lehet tudni. Az olajból meggazdagodott elit uralma, vagy az alulról építkező demokratikus kormányok fognak élre kerülni? Ez még a jövő titka. Vigyázó szemünket tehát most Bagdadra, Damaszkuszra, Kairóra vessük, hátha új idők új dalait fogják énekelni az arab tömegek!

Bin Laden halála tehát elindíthat egy fokozottabb terrorista fenyegetést, vagy jobb belátásra bírja a terror küzdelemre fölkent korifeusait? Mindkét variáció lehetséges, a közeljövő majd megmutatja, hogy milyen világnak nézünk elébe. A történelemben nagy hagyományai vannak a zsarnoki uralomnak, s az is hagyomány, hogy a zsarnok nem szívesen válik meg hatalmától! A népi egység azonban tehet valamit, s az arabvilágnak van közös arab tudata, ez is segítheti őket a históriában eligazodni. Budapesten vannak arab barátaim, nekik is ez a véleményük. Sokat beszélgetünk és sokat vitatkozunk, de a vita vége mindig csak, hogy születőben Arábiában is a demokrácia. Úgy legyen!

Bereczki Károly
 

Szóljon hozzá!

Hirdetés