Hirdetés

„Egy sör lesz: 500 Ft”, „kérek szépen egy sört: 290 Ft”

civishir.hu

2014.05.03. 08:36

„Egy sör lesz: 500 Ft”, „kérek szépen egy sört: 290 Ft”

Jó napot, kérem, köszönöm. Mi olyan nehéz? Monster írása

Hirdetés

Bárhol megtapasztalható: a fiatal generáció nem ismeri, a kérem, kérnék szépen, köszönöm, viszontlátásra, jó napot formulákat. Persze van, akit ez zavar, van, akit nem, de létezik ellenkampány is. Van már olyan jellegű vendéglátóhely, ahol a falon és az itallapon is így szerepel a sörös tétel: „egy sör lesz: 500 Ft”, „kérek szépen egy sört: 290 Ft”

Elsőre talán viccesnek tűnik, pedig a probléma nagyon komoly. Mikor Debrecenben védtem kis hazánkat a honvédség köreiben, ott tették fel a kérdést: ki a legfontosabb személy a hadseregben? Természetesen nem a tüzér, nem a mesterlövész, nem a harckocsivezető, nem a parancsnok, hanem a szakács! Valahogy így van ez a civil életben is: kellő tisztelettel kell viseltetni azon emberek iránt, akik kiszolgálnak, dolgoznak értünk.

Tapasztalatból tudom, hogy a MÁV pénztáros, a boltos néni, a pincér, a csapos, az ügyintéző, de még a rendőr is a fenti szavakkal játszadozva és azokat kombinálva, igenis jó fej tud lenni. A napokban történt meg velem Debrecen belvárosban, parkolás után. Egy kis bolt előtt, még járó motornál észrevettem, hogy nagy betűkkel kiírták: pénzváltás nincs. Puff neki! Egy ötezres lapult zsebemben, de hát a parkolóautomatát csak meg kellene etetni, hát mi legyen? Persze rohantam, mint mindig, sőt késésben is voltam, mint mindig, ezért gondoltam, egy próbát megér: boltba be, két fiatal hölgy, első kérdés, hogy segíthetnek-e. Kezdtem is, hogy jó napot kívánok, bocsánat, tudom, hogy ki van írva, nem váltanak pénzt. Higgyék, el most vészhelyzet van, mert borzasztóan sietek, a parkolóőr meg már itt liheg két autóval arrébb, kérem, váltsák már fel azt az árva ötezrest. Utána vásárolni is fogok.

Jött is a válsz, hogy természetesen. Nézzük csak, mibe is került ez nekem: kérembe, köszönömbe, jó napotba. Tehát működik, mindig is működött, és működni is fog. Ma sokkal nagyobb szükség van az apró figyelességre, mint bármikor. Ha más oldalról közelítjük meg a dolgot, akkor még szerencsét, örömet is hozhat a kérem és a köszönöm. Sajnos kis országunk nincs ellátva kellő mennyiségű nyilvános illemhellyel, és egy vendéglátó egységbe elég ciki csak „azért” bemenni. De egy köszönés, majd egy megköszönés ilyen esetben is sokat segít. A péntek éjszakában pedig kimondottan szerencsés, ha kedves, tisztelettudó az ember, ilyenkor egészen biztos, hogy még olyan helyen is az asztalhoz hozzák az italt, hol egyébként csak a pultnál van kiszolgálás.

Tehát kedves bulizó fiatalok, próbáljátok ki!

Monster

Szóljon hozzá!

Hirdetés