Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A gyász lélektana: ugye látta már a Netflixen futó, zseniális After Life-ot?

| 2022. 11. 02. | 12:37:00
Az angol humor nagymestere megint villant.
A gyász lélektana: ugye látta már a Netflixen futó, zseniális After Life-ot?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az After Life (Mögöttem az élet) nyert a legjobb vígjáték kategóriában a National Television Awardson, vagyis a brit Emmy-n még októberben. A sorozatot az a Ricky Gervais jegyzi, aki valamennyi alkotását maga írja, rendezi és játssza, mindezek mellett pedig a klasszikus stand-up comedy műfajának is legzseniálisabb alakja. 

Az After Life egy olyan dramedy, amely a sorozatrajongóknak kötelező darab, de annyira eredeti, hogy széles körben is érdemes neki reklámot csinálni, így halottak napja alkalmából is. A történet helyszíne a vidéki Anglia, a hangulatos kisváros, Tambury, ahol mindenből és mindenkiből a szeretet árad. Kivéve a főhőst, a Tambury Gazette újságíróját, aki nem tudja magát túltenni a felesége, a bűbájos Lisa elvesztésén, ezért a szerkesztőség érzéketlen tahója. Csak a kutyája miatt nem segíti át magát a túlvilágra, de azért nem bánná, ha véletlenül elütné egy autó. Minden nap kiüti magát valamivel, de minél többet iszik vagy szív, annál nagyobb a fájdalom.

Jogos, ha ezek után azt kérdi a nyájas olvasó: miként lehet a depresszióból, a rákból, az elmúlásból vígjátékot csinálni?

A válasz maga Ricky Gervais, aki nagymestere annak, hogyan kell érzékletes gúnyt űzni az életből, a halálból, a betegségből, a szexuális másságból, nemi erőszakból, a holokausztból, a legkomolyabb társadalmi problémákból, a nyomorult élethelyzetekből, vagy bármiből, ami sokaknak tabu, mert mindezt olyan fergeteges humorral teszi, hogy feloldja a gátlást az emberben. Így aztán már jóideje el is várja tőle a közönség, hogy ne az időjárásról poénkodjon, hanem súlyos ügyekről, belső vívódásokról. Televíziós szereplései alkalmával például azzal borzolgatja a vendéglátók idegeit, hogy Adolf Hitler gyerekkori fényképét mutogatja, és azt kérdi tőlük:

„Képes lennél megölni ezt az aranyos kisgyereket, hogy megments 50 millió másik életet?”

Az After Life úgy általánosságban a gyász lélektanáról szól, de aki az abszurd jeleneteket kibírja hangos röhögés nélkül, annak fából van a teste. A sorozatnak csak egy baja van: rövidek az epizódok, és alig hat van belülük egy évadban. Ezekben a vészterhes időkben talán senkinek nem fordul meg a fejében, hogy gyászoló özvegyeket nézzen a tévében, de ez egy olyan dramedy, hogy minden kockája minimum mosolyra fakaszt. Nem véletlen, hogy minden nézettségi rekordot megdöntött a Netflixen, és még gazdagabbá tette Ricky-t, de nincs tovább, az After Life a harmadik évad után befejezte egyszerre humoros és könnyfakasztó küldetését.

Cs. Bereczki Attila

[Beillesztett cikk: Az RTL elindítja a magyar Netflixet]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.