Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Eláll a lélegzet a Top Gun: Mavericktől

| 2022. 06. 15. | 16:52:00
Tom Cruise, 36 évvel később. Ez a férfi elnyűhetetlen. +Előzetes
Eláll a lélegzet a Top Gun: Mavericktől
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem vagyok Top Gun-rajongó. A második részre készülve újranéztem az évekkel előtte látott elsőt, és jobb hatással volt rám, mint először, de újra rá kellett jönnöm, hogy nem az én mozim. Ellenben a másodikkal, amely minden várakozásomat felülmúlta, és amely egy kiváló akciófilm lett.

A Top Gun: Maverickben Pete „Maverick” Mitchell századost (akit az első részhez hasonlóan az elnyűhetetlen Tom Cruise alakít) felkérik, hogy mint oktató térjen vissza az elit pilótákat foglalkoztató Top Gunhoz. Maverick vonakodva vállalja a fiatal pilóták oktatását, ugyanis ott van köztük az első részben elhunyt barátjának, Goose-nak (Anthony Edwards) a fia, Bradley 'Rooster' Bradshaw (Miles Teller). Mavericket azóta is lelkiismeret-furdalás gyötri, de végül vállalja a pilóták felkészítését a szinte öngyilkossággal felérő küldetésre.

Az első rész az akkoriban trendivé váló videóklip-esztétika egyik ékköve: sok és gyors vágás, lassítások, harsány és élénk színek jellemzik, valamint tele van remek zenékkel – Tony Scott rendezőnek ez a stílus a későbbiekben egyértelműen a védjegye lett, és végig érezni a Top Gunon a keze nyomát. Ehhez jön hozzá az első film erős patriotizmusa, a szentimentális hangvétel, valamint a túltolt macsóskodás. Nem csoda, hogy a film után megugrott a pilóták jelentkezésének aránya.

A Top Gun egyértelműen magán hordozza az 1980-as évek stílusát; igazi korszaklenyomat. Az új rész ezzel szemben visszavesz az első harsányságából, és sokkal erőteljesebben épít magára a történetre. Teszi mindezt úgy, hogy számos ponton megidézi azt.

A megidézést szó szerint kell venni: a film intrója, valamint két-három emlékezetes jelenete szinte egy az egyben ott van benne, valamint Maverick ugyanazt a dzsekit és motort hajtja még mindig, mint több mint 30 éve. Ezek apróságok, túl lehet rajtuk lépni, mégis érezni, hogy itt felszáll a nosztalgiavonatra a film.

De szerencsére a film innentől mindent „kijavít”, amit az elsőben hibának érezhettünk. A Top Gun: Maverick egyik erőssége a története és a cselekményvezetése. Már a legelején tisztázódik, milyen szerepet szánnak Mavericknek, és mi lesz a küldetése a pilótáknak.

Ennek megfelelően a narratíva úgy épül fel, hogy mindent tudunk a misszióról, végigkövetjük a gyakorlatokat, megismerjük a figuráinkat, és remek érzékkel vezetnek be a küldetésbe. A film ezzel éri el, hogy – az elsőtől eltérően – itt érezzük a tétet, átéljük a repülésnek és magának a küldetésnek a veszélyét.

Joseph Kosinski rendezőt dicséri az alkotás felépítése, aki vérbeli akciófilmet készített. A Top Gun: Maverick hiába kiszámítható a legtöbb ponton, hiába építkezik a hollywoodi sablonok szerint, végig patikamérlegen kiszámolt benne minden, és ízléses a tálalása. Kosinski lefarag azokból az elemekből, amelyeket az első filmben láttunk: itt is van hősködés és megy a szájkarate, de nem túlzóan; előjön a szerelmi szál, azonban végig földhözragadt; jellemzi humor is az alkotást, de nem erőltetetten.

Ezen kívül érdemes megjegyezni, hogy a film fő érzelmi vonulatát adó, Maverick és Rooster között húzódó, lelkiismereti és haragos konfliktus végig visszafogott, nincs előtérbe tolva, de végig érezni a levegőben. Mindezek mellett jól épülnek a karakterek, személyiséget kapnak, megjegyezhetők, amely rendkívül fontos, hiszen a Top Gun: Maverick egyik különlegessége, hogy itt – a verseny mellett persze – a csapatösszhang kialakulása a tét.

Akciófilmként kiemelkedő az alkotás, hiszen a tét folyamatos éreztetése miatt az akciók akkor is feszültek, amikor tudjuk, csak gyakorlatról van szó. De nem csak ebből a szempontból, esztétikailag is kifogástalanok a jelenetek: remekül vágottak, izgalmasak és ami a legfontosabb: végig követhetők a vásznon látott események. 

A Top Gun: Maverick azért is különleges, mert talán ez az első film, amiben Tom Cruise a figuráján keresztül elismeri, hogy öregszik – erre több poén is épül. Valljuk be, eddig ilyennek ismertük a filmsztárt, sokkal inkább önteltnek, magamutogatónak például azért is, mert kaszkadőr – és veszélyérzet – nélkül forgat, csak azért, hogy megmutattassa, számára semmi sem lehetetlen.

Tom Cruise legyen ilyen vagy olyan, egyvalamit el kell ismerni: elképesztően profi filmes. Ebben az alkotásban pedig az érzelmes jelenetekben is jó, és bizony, több jelenetben jelzésértékűen átadja a helyet a fiataloknak. Persze, ez ne tévesszen meg senkit: ez egy Tom Cruise-film, amiben még mindig ő a főszereplő. Mellette a Goose fiát, Bradley 'Rooster' Bradshaw-t alakító Miles Teller is jó, de kiválóan alakít Jennifer Connelly és Glen Powell is.

A Top Gun: Maverick unikális darabnak tekinthető, hiszen hiába folytatás, mégis önálló filmként is nagyszerűen megállja a helyét. Igazi, profi hollywoodi mű, minőségi rendezéssel, igényes forgatókönnyvel, fantasztikus akciójelenetekkel. Ezek mellett újfent bizonyítja, hogy Tom Cruise napjaink talán utolsó valódi filmsztárja.

Gaál Csaba

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Fontos útvonalon fejlesztették, hiszen ez az utca vezet az orvosi rendelőhöz.
Hirdetés
Hirdetés
Újabb üzemanyagárstop jöhet
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.