Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Véres kirándulásra hív Az utazás

| 2021. 12. 21. | 15:05:00
Igazi skandináv csemege.
Véres kirándulásra hív Az utazás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Általában a rosszul működő kapcsolatokat, házasságokat megpróbálják az emberek megjavítani. Ha ez nem működik, akkor legvégső esetben a két fél a szakítás vagy a válás mellett dönthet. A Netflixen elérhető Az utazás (I onde dager, 2021) című norvég alkotás két főhőse nem ezt az utat választja.

A film röviden összefoglalható: adott egy házaspár, amelynek férfi tagja, Lars (Aksel Hennie) szappanoperákat rendez, a női tagja, Lisa (Noomi Rapace) pedig színésznő. Mindketten beleuntak a munkájukba és egymásba, ezért úgy döntenek, elmennek a férfi apjának egy isten háta mögötti nyaralójába pihenni. Azonban egymás tudta nélkül mindketten arra készülnek, hogy megölik a másikat. 

A történet akár egy erőteljes drámát is magában hordozhatna, sőt akár a Brad Pitt-Angelina Jolie fémjelezte Mr. és Mrs. Smith (Mr. and Mrs. Smith, 2005) is eszünkbe juthatna, de Az utazás egyik utat sem választja: ehelyett egy véres fekete komédiába torkollik. Az utazás nagyon jó érzékkel adagolja a feszültséget, és végig képes meglepetéseket okozni. Ezt úgy éri el, hogy a rendező, Tommy Wirkola nem lineárisan meséli el a történetet, hanem több nézőpontból, visszaemlékezéseket használva fűzi össze a cselekményszálakat.

A feszültséget növeli, hogy olyan szereplőket is behoz a filmbe a rendező, akik egyszerre súlyt és komikumot is adnak. Emellett ott lebeg a Lisa és Lars közötti alapvető ellentét is, bár a film az eleve meglévő utálatot egy bizonyos ponton elejti, és onnantól egyértelműbbé válik, hogy a házaspár mit is szeretne. Az alkotással kapcsolatban érdemes kiemelni a brutalitást. Rendkívül véres, már-már cinikus módon áll hozzá a halálhoz, némely ponton a hitelességet is megkérdőjelezve. Ehhez adja hozzá a rendező a fekete komédiát – a vér és a humor különleges, erőszakos filmet eredményez. 

Az utazás mint akcióthriller is igencsak jól muzsikál, végig lehet izgulni Lars és Lisa épségéért. Tommy Wirkola feszült és változatos akciójeleneteket komponál, van olyan, amit hosszan elhúz, és olyan is, aminél hirtelen tör elő az erőszak. Mindenesetre jól váltogatja ezeket, nem fullad unalomba egyszer sem az alkotás. A forgatókönyvnek és a szereposztásnak hála pedig emlékezetes jeleneteket és figurákat láthatunk a vásznon.

A film két főszereplője, Aksel Hennie és Noomi Rapace nagyon jók, és a mellékszerepekben lévők is megbízható alakításokat nyújtanak.

Az utazás azért nem mindenkinek ajánlott, de aki szereti a fekete humort, a skandináv filmek hangulatát, vagy bírja a véres jeleneteket, azoknak nagyon is ajánlható néznivaló.

Gaál Csaba

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.