Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sok vér és szex, a köztársaság bukása - karanténra ajánljuk a Rómát

| 2020. 03. 22. | 13:32:00
Ezt az Y generáció is élvezni fogja.
Sok vér és szex, a köztársaság bukása - karanténra ajánljuk a Rómát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem tudjuk, hová fut ki a koronavírus-járvány, de a karantén idejét értelmesen, vagy legalábbis minőségi néznivalóval is el lehet tölteni, csak éppen internet és áram legyen. Két évtized együttélés után sok magyar házasságban a koronavírus a legkisebb rossz, ami történhet, ezért most különösen fontos, hogy mindenki kösse le magát, merüljön el valamiben a családi béke érdekében. A könyvolvasás ma már sci-fi, szobafogság esetére így könnyebb, vizuális kikapcsolódást ajánlunk, szigorúan szubjektív alapon. Sorozatajánló a járvány idejére!

Róma (2005-2007), két évad, 22 epizód

Ha túlvan már a baltimore-i gettó sokkján, akkor repüljön velünk vissza az időben több mint kétezer évet. Az HBO a Rómával a történelmi sorozatok gyártásában emelte olyan magasra a lécet, hogy azóta sem sikerült másnak megugrani, pedig már meglehetősen régi, az első évad 2005-ben, a második pedig 2007-ben került képernyőre. Korának legdrágább sorozatát eleve szuperprodukciónak szánták, az HBO olyan partnereket nyert meg magának, mint a BBC vagy a RAI. A történelmi hűség kedvéért a színészek (akik valós vagy fiktív szereplők bőrébe bújtak) és a statiszták, akik kardot fogtak, a forgatás előtti edzőtáborban kemény „római” kiképzést kaptak három hónap alatt.

Jelenet a Forumból  (Fotó. HBO)

Míg a Gladiátor című hollywoodi eposzban számítógépes műmárványok rontják az ember szemét, addig a Rómában minden, még a Forum Romanum „berendezése”, festése is autentikus. A történet ugyanis bevezet minket az örök város mindennapjaiba. A patríciusok és plebejusok közti anyagi különbséget az életkörülményeik bemutatásával fejezik ki tökéletesen. Ha a szegénynegyedben jár a kamera, szinte érezni az ürülék bűzét, a gazdagok átriumos házai pedig a másik véglet, de betekintést nyerhetünk a fürdőkbe, a szenátusba is. Egy biztos: a díszlettervezőket sem a Gladiátorból szerződtették, mint ahogyan az alkotók a legapróbb részletre sem sajnálták a pénzt. A horribilis számokról az is sokat elárul, hogy a két évad alatt több mint négyezer jelmez készült!

Caesartól Augustusig

A történet Galliából indul, Caius Iulius Caesar sikeres hódító útja után hazatér rendet tenni, és a vesztébe rohan. Az ókori Róma legizgalmasabb, vagy legalábbis fordulatokban leggazdagabb két évtizedét gyúrták bele két évadba, a szemünk láttára nő fel, és lesz Augustus néven a birodalom első császára Caesar fogadott fia és örököse, Octavianus.

Titus Pullo, az öntörvényű katona   (Fotó: HBO)

A vérzivataros korszakot két légionárius, két fiktív szereplő kalandozásain keresztül éljük meg, akik óhatatlanul is belekeverednek olyan eseményekbe, amelyeket a történelemkönyvekből nagyon jól ismerünk. Főhőseink, Titus Pullo és Lucius Vorenus csak a túlélésre játszanak, de azért bármire képesek, nemcsak a csatamezőn, hanem a börtönben, a kocsmában és az ágyban is. Itt szó nincs pátoszról, túltolt hősiességről, mert nincsenek is igazán hősök, a világot leigázó légionáriusok is gyarló (gaz)emberek, akiknél a kegyetlenség ösztönné vált. Csak nyers erőszak, féltékenység, megcsalás, árulás, hataloméhség van, és még sok szex is van, mert az erotika központi téma. Okos és szép nők könnyedén elcsavarják a világ urainak fejét, megcsalt szerető is képes palotaforradalmat csinálni, ha van rangja és elég pénze, az első császárt is anya szülte, avagy a nők szerepe a Rómában így súlyos, még mielőtt női olvasóink legyintenének egyet.

A római nők voltak azok, aki meghódították a világot - így Augustus.

BeA

[Beillesztett cikk: Mindennapi sorozatunkat add meg nekünk ma: a Drót]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Macska szorult helyzetben – a debreceni tűzoltók segítettek
Macska szorult helyzetben – a debreceni tűzoltók segítettek
A Mikszáth Kálmán utcában kellett a létra.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Korábbi játékosát gyászolja a debreceni klub
Korábbi játékosát gyászolja a debreceni klub
Feledi László 83 bajnoki meccsen lépett pályára a Lokiban.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!