Hirdetés

Az év legjobb filmje megérkezett Magyarországra

2019.02.21. 16:55

Az év legjobb filmje megérkezett Magyarországra
Viggo Mortensen és Ali Mahershala

Bizony rasszistának lenni sem könnyű.

Hirdetés

Hirdetés

A Green Book (Zöld könyv) című filmet csütörtöktől mutatják be a magyarországi mozikban. Ez tartják a kritikusok az esztendő legnagyobb meglepetésének, pozitív értelemben. 

Tony Lip (Viggo Mortensen) egyszerű olasz-amerikai, mérsékelten rasszista, vendéglátóipari kidobó, az a típus, aki előbb üt és csak azután kérdez. Egyszerre eszik, cigizik és beszél, mindene a család. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley (Ali Mahershala) sofőrje lesz, aki a hatvanas években Amerika déli államaiba indul turnézni, oda, ahol a helyi előkelőségek csodalattal megtapsolják, de nem használhatja az ő vécéjüket és nem szolgálják ki az ő éttermükben.

A két abszolút ellentétes figura között úgy születik igaz barátság, hogy időnként durván és kegyetlenül szembesülnek a faji szegregációval, a film végére pedig letisztul, hogy nem csak feketének, de mérsékelten rasszistának lenni sem könnyű egy ilyen világban. 

A hatást még tudjuk fokozni: a film igaz történeten alapul. A forgatókönyv egyik írója Nick Vallelonga, a főhős fia, hogy a hitelességet se lehessen kikezdeni. A két főszereplő parádés játéka - mindketten Oscar-esélyesek - döntésképtelen helyzetbe állítja a nézőt:

Mi ez, vígjáték vagy súlyos dráma? 

 

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.