Hirdetés

Most Amerikában termett babér a nagyszerű magyar filmnek

2018.08.09. 13:41

Most Amerikában termett babér a nagyszerű magyar filmnek
Rudolf Péter

Már húsz nemzetközi díjat nyert.

Hirdetés

Hirdetés

Az 1945 a legjobb külföldi film díját nyerte el a Traverse City Filmfesztiválon az Egyesült Államokban, Michigan-ben. Versenyben volt többek között az Oscar-díjas Egy fantasztikus nő és az Oscar-jelölt A négyzet - írja a szombat.org.

Michael Moore, a fesztivál alapítója és zsűrielnöke augusztus 5-én adta át a díjat Török Ferencnek, az 1945 rendezőjének, akinek filmje rendkívül erős mezőnyben versenyzett, közel 20 külföldi film között. A fesztiválon összesen 103 játékfilm szerepelt.

A legjobb filmnek járó alapítói nagydíjat Wim Wenders kapta “Pope Francis: A Man of His Word” című dokumentumfilmjéért, Jane Fondának pedig életműdíjat adtak át.

Az 1945 című történelmi film Szántó T. Gábor elbeszélésből készült. 1945 augusztusának egyetlen napját idézi fel egy kelet-magyarországi faluban, amely a jegyző fiának az esküvőjére készül, s ahol két holokauszttúlélő jelenik meg.

A fontosabb szerepekben Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter látható.

Az 1945 húsz nemzetközi fesztiváldíjat nyert, és több mint harminc országban látható már, illetve mutatják be a közeljövőben.

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.