Hirdetés

Hirdetés

Pénzéhesek: női portréra cserélik a parókás fejet

CH

2015.06.20. 14:40

Pénzéhesek: női portréra cserélik a parókás fejet

Diszkrimináció, hogy minden bankón férfi szerepel.

Hirdetés

Hirdetés

George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln, és még lehetne sorolni az amerikai bankjegyeken szereplők impozáns névsorát. Azon kívül azonban, mindannyian az Egyesült Államok meghatározó vezetői voltak, még egy dologban azonosak: nemükben. Az amerikai dolláron ugyanis csak férfiak szerepelnek, legalábbis így volt ez idáig.

Most viszont a diszkriminációt megelégelve az ország pénzügyminisztere, Jack Lew bejelentette, hogy a tízdolláros bankón női portréra cserélik a parókás fejeket. Korábban sok találgatás, sőt javaslat is volt arról, hogy melyik címletet váltsák le. A legtöbben a húszdolláros mellett kampányoltak, amelyen Andrew Jackson díszeleg, és amely sokak szerint megérett a cserére, sőt már az is szégyen, hogy egyáltalán valaha rá gondoltak.

Az Egyesült Államok hetedik, 1829-37-ig hatalmon lévő elnöke ugyanis még saját hazájában sem örvend túl nagy népszerűségnek, lévén Jackson nem csak rabszolgákat tartott, de kereskedett is velük, mielőtt Amerika első embere lett volna. Sokat ugyanakkor elnökként sem változott, a történészek szerint mintegy 46 ezer indián elűzéséért felelős, akik közül ezrek haltak meg az út során, ezért a keményebb kritikusok egyenesen népirtással vádolják. Ennek ellenére mégsem tőle, hanem az ország első pénzügyminiszterétől, a tízdollároson szereplő Alexander Hamiltontól válnak meg.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy ki fogja helyettesíteni az alapító atyát, mindössze az a biztos, hogy nő lesz. A végső szót a minisztérium mondja ki, azonban a közvéleményt is figyelembe veszik, így a találgatások máris elkezdődtek. A legesélyesebbnek most a színes bőrű, egykori rabszolga Harriet Tubman tűnik, aki a polgárháború idején mintegy 300 másik rabszolgának segített megszökni délről. Szóba jöhet még Eleanor Roosevelt, Franklin D. Roosevelt felesége, illetve a feketejogi aktivista, Rosa Parks is, aki arról lett híres, hogy nem volt hajlandó átadni a helyét a buszon egy fehér bőrű utasnak. Akárki is lesz a befutó, a cserére még várni kell, ugyanis csak 2020-ra ütemezik, annak a századik évfordulójára, hogy a nők is szavazati jogot kaptak.

SzN

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.