Hirdetés

Hirdetés

Bevette Moszkvát a Debrecen!

civishir.hu

2012.11.24. 18:15

Bevette Moszkvát a Debrecen!
Vargáék idegenben is parádéztak (Fotó: archív)

Ha eddig nem ismerték a hajdúsági főváros nevét a kontinens vízilabdatérképén, immár biztosan nagyon sokan megjegyzik.

Hirdetés

Hirdetés

Gyöngyösi András tanítványai magabiztos győzelmet aratva, kettős sikerrel, összesítésben hét góllal jutott túl az Európa Kupa legjobb négy együttese közé oroszországi ellenfelén, a Dinamo Moszkván.

A Debrecen vízilabdacsapata a kora reggeltől késő estig tartó utazást követően bár szerencsésen megérkezett Oroszország fővárosába, nem volt teljesen akadálymentes a folytatás és a kétnapos moszkvai tartózkodás. A hosszú és kimerítő utazás, a háromórás eltolódás és az étkezés sem könnyítette meg a hajdúságiak helyzetét, arról nem is beszélve, hogy a szállodai szobák ágyainak méretét nem a piros-fehér pólósokról mintázták. Gyöngyösi András legénysége ennek ellenére rendkívül elszántan érkezett szombat este, a helyi idő szerint 19.45-kor kezdődő Dinamo Moszkva-Debrecen DVSE Európa Kupabeli második felvonására. Ugyan a második legnagyobb nemzetközi kupasorozat visszavágóján négygólos előny birtokában várhatták a találkozót, úgy tekintettek arra, mintha 0-0-ról kezdődött volna.

Míg a Debreceni Sportuszodát rendre 800-1200 néző tölti meg mérkőzésről-mérkőzésre, addig a nyolcezer fő befogadására képes, 1980-as moszkvai olimpiára épített uszoda lelátóján 300 néző foglalt csak helyet, soraiban az elmúlt két idényben a hajdúsági fővárosban pólózó Pavel Apanaszenkoval. Az orosz pólós a meccs előtt elmondta, a komplett kerettel felálló debreceniek sikerében bízik. Sőt, közel 30, Moszkvában élő és dolgozó magyar szimpatizáns is feltűnt a páholyban családostól, akik A visszavágót a piros-fehér vendégek kezdhették, ám nem sikerült gólra váltaniuk a találkozó első támadását, fél perccel később a házigazdáknak azonban igen, Malkov volt eredményes. Mégsem örülhetett sokáig az orosz publikum, Weszelovszky ugyanis akciógóljával kiegyenlített, néhány perccel később Giorgetti pedig átvette az előnyt a hajdúságiaknak.Ahogy az első játékrészt befejezte Alex Giorgetti, úgy kezdte a második negyedet: góllal. A duplázó olimpiai ezüstérmeshez csatlakozott a gólgyártásban a Debrecen kétszeres olimpiai bajnok csapatkapitánya, Varga Tamás is, aki egymás után két alkalommal is bevette a moszkvaiak kapuját – utóbbi alkalommal büntetőből. Gyöngyösi András tanítványai nagyszerűen játszottak, ezúttal a védekezés is kiváló volt, és a lehetőségeiket is biztató arányban használták ki.

A második félidő Varga Tamás távolról megeresztett, szépségdíjas góljával vette kezdetét. Ekkor némileg magára talált az orosz csapat, Ushakov duplájával próbáltak zárkózni, ám a kezdeti lelkesedés igen hamar alább maradt. Nem úgy, mint a Debrecennek, egy perccel a negyed vége előtt Giorgetti blokkolta távoli csavargóljával a kék-fehérek hálóőrét, háromgólosra növelve az előnyt. Eközben a DVSE Európa-bajnok cerberusa fantasztikusan védett, ha kellett, akár fejjel is. Az utolsó etapban a hajdúsági nyomás ott folytatódott, ahol az előzőekben abbamaradt, brillírozott a gárda – a negyedik találatát szerző Giorgetti révén immár öttel ment a Debrecen. A házigazda oroszok már hiába kapaszkodtak és próbáltak meg lövéseket eszközölni, ezeket mindössze egyetlen alkalommal sikerült gólra váltani. Gyöngyösi András legénysége tehát második mérkőzését is megnyerte a Moszkvával szemben, így hétgólos összesítéssel menetelt tovább a második legnagyobb kupasorozat legjobb négy alakulata közé!

Európa Kupa negyeddöntő, második mérkőzés:
Dinamo Moszkva – Debrecen DVSE 5-8 (1-2, 0-3, 2-2, 2-1)
Moszkva, néző. Vezette: Mr. Taylan, Mr.Levin.
Dinamo Moszkva: Rastorguev – Katkov, Ushakov 2, Fakathutdinov, Gubrev 1, Malkov 1, Garbuzov 1. Csere: Yablonovskij, Antipov, Krasnov, Novoksenov, Koptsev.
Edző: Ivanov Maxim.
Debrecen DVSE: Mitrovics - Korolija, Giorgetti 4, Varga T. 3, Süveges M., Letica, Weszelovszky 1. Csere: Halek M., Kállay M., Vindisch F., Komlósi P., Misics.
Edző: Gyöngyösi András.
Gól – emberelőnyből: 10/?, ill. 12/?.
Gól – büntetőből: 0/0, ill. 1/1.

Gyöngyösi András: Nagyon nagy mérkőzést játszottunk! Úgy érzem, hogy védekezésben kezdi azt mutatni a csapat, amit szeretnék. Le a kalappal, nagyon boldog vagyok, nagyon boldogok vagyunk! Debrecen első alkalommal indult el és jutott nemzetközi kupában a legjobb négy közé. Köszönettel tartozok a városnak, a vezetőségnek és természetesen a játékosaimnak – büszkék vagyunk, hogy a cívisvárosnak és az országnak egyaránt egyre nagyobb hírnevet szerzünk, nemzetközileg is!      Ezzel nem elégszünk meg, dolgozunk és megyünk tovább!

Oláh Andrea

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.