A DVKLSZ és a kispályás foci bajnokságot nyert Debrecenben

Civishir

2010.12.21. 13:46

A DVKLSZ és a kispályás foci bajnokságot nyert Debrecenben
Kassai Zoltán

Debrecen – Idén 30 esztendős a Debreceni Városi és Körzeti Labdarúgó-szövetség, amely szinte forradalmasította a debreceni futballéletet. A szervezet csaknem egy évtizede regnáló elnökével, Kassai Zoltánnal beszélgettünk. Cívishír-interjú

Hirdetés

Cívishír: – Ön 2002 óta áll a DVKLSZ élén, így van rálátása a folyamatokra. Hol tart most a kispályás labdarúgás a cívisvárosban?
Kassai Zoltán: – Azt kell mondjam, „népszerűségünk” csúcsán vagyunk. A szabadtéri bajnokságba 8 osztályban 134, a téli pontvadászatba 6 osztályban 94 gárda nevezett, így a szövetség bajnokságaiban mintegy 3000 ember focizik hétről hétre.

Cívishír: – Minek köszönhető a siker?
Kassai Zoltán: – Annak, hogy hiányt pótoltunk és pótlunk. Rengeteg olyan korábban igazoltan futballozó vagy egyszerűen csak focizni szerető ember volt Debrecenben, akinek egyszerűen nem volt hol és kivel játszania. Ezt az űrt töltik be a DVKLSZ által szervezett bajnokságok. Szinte már generációról generációra száll a hagyomány: sok olyan csapat van, ahol apa és fia játszik együtt, s egyre több a fiatal is. Tavaly óta 15 év az alsó korhatár, a 17 évesek lassan szó szerint Old Boys-nak számítanak…

Cívishír: – Mi lehet a további fejlődés garanciája?
Kassai Zoltán: – Most úgy állunk, hogy közvetlenül a versenysport után, mögött megtaláltuk a helyünket. A további előrelépés gátja elsősorban a pályahiány, aminek mértékét nem kell részletezni egy focikedvelő debreceni lakosnak. Pályák kellenek tehát, ami rajtunk múlik, megtesszük. Megjegyzem, minden területen: miután a bajnoki rajt előtti időszakokban a sportorvosok már nem bírták a rohamot és a terhelést, a szabadtéri bajnokság esetében már elfogadunk háziorvosi, illetve üzemorvosi igazolást is. Egyébként is igyekszünk egyszerű, átlátható, és a fair play szellemének megfelelő szabályozást alkalmazni.

Cívishír: – Mindez szép és jó, de honnan van a pénz? Miből működik a szövetség?
Kassai Zoltán: – Elsősorban a nevezési díjakból tartjuk fel magunkat, ezen kívül hozzájutunk önkormányzati és pályázati forrásokhoz is. Fontos megemlíteni, hogy a nevezési díjak évek óta nem emelkedtek, és amíg kijövünk a pénzből, nem is fognak.

Cívishír: – Nemcsak a hagyományos bajnokságok szervezésében járnak az élen…
Kassai Zoltán: – Valóban nem, nagyon népszerű a Nyári Kupa, a Bajnokok Tornája, és szeretik az immár rendszeresen megtartott, egy-egy világversenyhez kapcsolódó eseményeket is: az idei mini-vb például homokon zajlott, és ígérem, 2012-ben lesz mini-EB is. Minden erőnkkel azon vagyunk, az év teljes időszakában rendezhessünk meccseket, ezt szolgája a folyamatos játékvezető képzés is, hiszen már a bíróknál is generációváltás zajlik.

Cívishír: – Ez nem lehet másképp a csapatok esetében sem.
Kassai Zoltán: – Azért vannak „örök értékek”, amely gárdák hosszú évek óta ugyanabban az összetételben aratják a sikereket, ilyen például az Ecuador. Vannak igazi sztárcsapataink (például a Royal Casino), és igazi sztárjátékosaink is: Sándor Tamást, Kerekes Zsombort vagy Madar Csabát aligha kell bárkinek is bemutatni. De számunkra fontosak azok a „civilek” is, akik munkájuk és családjuk mellett a sportra, a focira is szánnak időt, noha nem voltak soha igazolt játékosok. Igaz, a DVKLSZ nagy családjában mindenki igazolt, mindenkit számon tartunk: ez egy háromezer fős család, amelyben mindenki szeret játszani.
Tóth Csaba Zsolt

Szóljon hozzá!

Hirdetés