Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kézilabdás reform: fő a játékosok egészsége és az olimpia!

| 2010. 09. 21. | 18:14:12
A következő 15 évre harmonizálja versenynaptárát a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF), amely a jövőben kompenzálja a világbajnokságokon érdekelt szövetségeket és klubokat.
Kézilabdás reform: fő a játékosok egészsége és az olimpia!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Az IHF döntéseinek és terveinek fő mozgatórúgója, hogy a sportág olimpiai jelenléte változatlanul biztos legyen, emellett a játékosok egészségének védelme” – hangoztatta Sinka László, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke kedden.

Kifejtette, hogy az IHF tizenegy - a magyaron kívül a horvát, a spanyol, a francia, a norvég, a dán, a svéd, a román, a szerb, a lengyel és a német – szövetség vezetőit hívta meg Bázelbe, de előtte másokkal is egyeztetett. Az itt ismertetett tervek szerint a jövőben a versenynaptár nem fedné le minden esztendőben a 12 hónapot, hanem mindig lenne 5-6 hét szünet, hogy a kézilabdázók regenerálódni, pihenni tudjanak. Ezen kívül a 2013-as vb-ktől kezdve – szintén a sportolók érdekében – csökkentenék a tornákon a meccsszámot úgy, hogy a középszakaszt törölnék, és a csoportmeccsek után egyből a kieséses szakasz következne. A részleteket majd az IHF versenybizottsága dolgozza ki.

A jövőben a kontinenstornákat a páros, a Világkupákat - változatlanul 24 csapattal - a páratlan években rendeznék, a női kontinenstornák decemberben, a férfiak pedig januárban lennének. Európában már most is ilyen a rendezés, azonban a többi földrészen más és más időpontokban vannak a kontinentális viadalok. Ahogy Sinka megjegyezte: a jövő évi kongresszus biztos elfogadja majd a változtatásokat. Az sem kizárt, hogy a vb-ket nem két, hanem négyévente tartják meg.

Az viszont biztos, hogy az olimpiai selejtezők rendszere változatlan marad. Vagyis közvetlenül az olimpiák előtt áprilisban a férfiak, májusban pedig a nők harcolhatják ki az ötkarikás részvételt. A 3x4 csapatos csoportokból azok a csapatok szerezhetnek indulási jogot, amelyek korábban nem jutottak kvótához vb-ről vagy kontinensversenyről. Ez a lebonyolítás a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tetszését is elnyerte.

Sinka kitért rá, hogy az IHF ezentúl biztosítást köt a vb-ken szereplő kézilabdásokra, és erre 500 ezer svájci frankot különít el. A vb-k pénzdíjaira szintén 500 ezer, a nemzeti szövetségek felé 750 ezer, a vb-re játékost adó klubok felé pedig 300 ezer frankot tesz félre. Egyelőre a férfi vb házigazdája – jövőre Svédország – rendezőként 1,2 millió frankot kap.

A sportág népszerűsítése is szóba került. Az IHF a gyermek és iskola kézilabdázás fellendítésére beindítja az utcai kézilabda (street handball) programját, és megtartja majd a Kézilabda Világjátékokat a fiatalok számára.

A 2011-es svédországi vb kapcsán – amelyen a magyar válogatott is szerepel – elhangzott, hogy a jegyek 45 százaléka már elfogyott, a fináléra és az elődöntőkön garantált a teltház, és a szervezők bíznak benne, hogy a belépők legalább 80 százaléka gazdára talál.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Magyar Péter után Bayer Zsolt is utcára hív
Magyar Péter után Bayer Zsolt is utcára hív
Eljött az idő, hogy erőt mutassanak „a normális emberek” – mondta.
Hirdetés
Hirdetés
Emberhátrányban kapott ki a Debrecen Felcsúton
Emberhátrányban kapott ki a Debrecen Felcsúton
A Puskás Akadémia hamar gólt szerzett; a Lokinak a kiállítás után esélye sem volt a győzelemre.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát