Kedvet csinálnak a spárgához Debrecenben
A spárgáról lesz szó a Science Café következő rendezvényén, ahol Erdős Zsuzsa tudományos segédmunkatársa tart előadást a Debreceni Egyetem ismeretterjesztő sorozatában.
– A spárgát gyógynövényként és zöldségként több mint 2500 éve fogyasztják, már az óegyiptomiak is ismerték. Napjainkban a spárga potenciális fogyasztóinak száma világszerte megközelítőleg 1,1 milliárd fő körül mozog, Nyugat- és Dél-Európában például évszaktól függetlenül van rá kereslet – mutatott rá a növény történelmi múltjára Erdős Zsuzsa.
A zöldség nagy mennyiségben tartalmaz fenolos vegyületeket, antioxidánsokat, ásványi anyagokat (többek közt mangánt, magnéziumot, szelént), továbbá számos vitamint. Ennek ellenére Magyarországon az egy főre eső fogyasztás alig éri el az évi 10 dekát.