Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Fraditól igazolt ifjú megszállottat a Loki

| 2017. 10. 25. | 13:10:00
Kezdi felütni a fejét a profizmus Debrecenben. A DVSC 23 éves videóelemzőjével beszélgettünk.
A Fraditól igazolt ifjú megszállottat a Loki
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

vishír: A Cserháti név hallatán egy debreceninek a rockzene, a P. Box, a billentyűs hangszerek jutnak eszébe, nem a foci. Elég messze esett az alma a fájától!
Cserháti Levente: Amíg apa élt, addig nem, hiszen én is évekig zongoráztam. Nem ő volt a tanárom, mert nem akarta, hogy túl nagy apai nyomás nehezedjen rám, de másnál azért nyomtam a billentyűt.

vishír: A zongora és a foci között minden szempontból lényeges különbség van. Mi vezetett el a fociig?
Cserháti Levente: A labdarúgás iránti imádat, megszállottság, rajongás, majd az abból fakadó függőség. Úgy teltek az éveim, hogy megnéztem vagy húsz mérkőzést egy hétvége alatt, és próbáltam a részletekre fókuszálni, mi miért történik a zöld gyepen. Aztán valamikor egyetemista koromban döntöttem el, hogy mindenképpen a labdarúgással szeretnék foglalkozni. Elsősorban elemzőként, illetve ha később lehetőség nyílik rá, akkor edzőként.

Mi a különbség?
Egészen konkrétan az, hogy én az ellenfelek taktikai feltérképezését, vagy átvilágítását végzem,illetve a saját csapatunk játékának finomításában segédkezem. A játékosok fizikai állapotának felmérésében, technikai képzésükben nem veszek részt. Az aktuális ellenfél stratégiai lépéseit figyelem, és ezt megbeszélem Herczeg Andrással.

Apropó, Herczeg András! Mi a varázsa? Kapott egy romhalmazt, amelyik kis híján kiesett az NB I-ből, erre most a dobogón áll a csapat. Ki érti ezt?
A körülmények megváltoztak nyáron. A mostani egy debreceni kötődésű, származású játékosokra épülő a csapat, akikkel könnyebb egy jó közösséget alkotni, mint egy összevásárolt társasággal. Már csak azért is, mert ezek a fiúk együtt nőttek fel, vagy legalábbis egy helyen. Jó a csapatszellem, az már fél siker.

vishír: A másik fele esetleg a tiéd?
Nem sajátítok ki magamnak semmit. Nekem megtiszteltetés, hogy a DVSC-nél dolgozhatok. Úgy gondolom, a siker mindig a csapatmunkának az eredeménye a futballban. A klubnál dolgozók egytől-egyik hozzárakják a részüket a nagy egészhez, csak így lehet egységes és sikeresen működő egy csapat. Ugyanakkor örülök annak, hogy a magyar élklubok szakemberei felismerték az elemzésben rejlő hatalmas, kiaknázható lehetőségeket.

vishír: Avass be! Hogyan, honnan is kerültél a Lokihoz videóelemzőként? Hol tanultad a szakmát?
Cserháti Levente: Magyarországon ilyen kurzus nincs, így én is autodidakta módon képeztem magam. Két éve éppen a Ferencváros keresett videóelemzőt. Jelentkeztem, felvettek, és két évet húztam le Budapesten. Idén nyáron azonban Herczeg András megkeresett egy ajánlattal. Debreceniként arra nem mondhattam nemet.

vishír: Térjünk a lényegre: mit is csinál egy videóelemző?
A soros ellenfél stratégiáját, játékosainak mozgását,illetve a saját csapatának játékát kielemezi, majd az erről szóló részletes dokumentációt a vezetőedző rendelkezésére bocsátja, azt megbeszéli vele, aki ennek figyelembevételével készíti fel a csapatot a mérkőzésre. Tendenciákat keresünk, mivel sok változó van a futballban, így mi arra készülünk, ami konstans módon megjelenik egy-egy mérkőzésen.

vishír: Eddig azt hittük, egy NB I-es, pro licenszes edző mindent tud!
Cserháti Levente: Minden részletre nem tud figyelni, mert neki nagyon összetett a dolga. Nekünk azonban éppen az, hogy minden apró részletet vegyünk észre, és erről tájékoztassuk a szakmai stábot. Leegyszerűsítve: ha az ellenfél 20 percen belül többször is ugyanolyan támadómozgásokat hajt végre egy adott játékszituációban, akkor az nem a véletlen műve, hanem előre kitervelt, tudatos, edzésen begyakorolt taktika, amivel szemben védekezni kell, és megfelelő felkészüléssel lehet is. Egy elemző például készülhet specifikus esetekre is, konkrétan arra, hogy az ellenfél lehetséges tizenegyesrúgói hová rúgták karrierjük során a büntetőiket, ebből pedig lehet következtetni.

vishír: Akadt már így sikerélményed?
Cserháti Levente: Tavaly novemberben négy tizenegyest ítélt Kassai Viktor a Vasas-Fradin, ebből hármat a Fradi ellen. Dibusz Dénes a háromból kettőt kivédett. Mivel korábban, a mérkőzés előtt a vezető videóelemzővel és a kapusedzővel, kapusokkal megnéztük ezeket a jeleneteket, akkor éreztem először igazán azt, hogy mennyire apróságokon múlik a futball, és a részletekig menő elemzés meghozza gyümölcsét.

Elemzés Dibusz Dénessel, a Ferencváros kapusával

vishír: Lehet okosat mondani a mezőnyjátékosnak, ha a korlátozott képességei miatt nem tudja megvalósítani a szakemberek elképzelését? Júliusra általában nem marad állva magyar klubcsapat az európai porondon. Mi a gyengeségünk oka?
Cserháti Levente: Meggyőződésem, hogy lehet okosat mondani a mezőnyjátékosoknak, mert éppen a taktikai felkészültség terén van hátrányunk a nemzetközi elitéhez képest. Vegyünk egy egyszerű példát! Mire egy, a nemzetközi szinten középszerűnek vélt játékos átveszi a labdát, már átfut az agyán az adott játékszituációban, hogy milyen opciói vannak, és ennek megfelelően a döntési képessége felgyorsul, jobb megoldást választ. Taktikai érettségben és döntési gyorsaságban kell fejlődni.

vishír: Ha van magyar csapat, amelyik körülményesnek, lassúnak és tanácstalannak tűnik, akkor az a mostani magyar válogatott. Jó a meglátás?
Cserháti Levente: Sajnos igen. Lehetett rá számítani, hogy milyen lesz a válogatott az utolsó két selejtezőn, sajnos ez be is jött.

vishír: Bernd Storck elvitte a balhét. Jogos volt a menesztése?
Cserháti Levente: Én ezt nem minősíteném. Annyit láttam, hogy Dárdai Pálnál maximális taktikai fegyelem működött, mindenki tudta, hogy mit kell tennie labdával, illetve labda nélkül. Aztán jött Bernd Storck, akinek mindenképpen volt valamiféle varázsa, hiszen kivezette a válogatottat az EB-re, és ott némi szerencsével továbbjutottunk a csoportból, de a válogatott mást játszott, mint Dárdainál. Szerintem erre ment rá a belgák elleni meccs. Próbáltunk hátulról építkezni, sok passzal operálni, de taktikailag a belgák fölénk nőttek, és ezt kihasználták. Szerintem abból a nyolcaddöntőből sokkal többet is ki lehetett volna hozni, ha taktikusabban játszunk. Mert sem előtte, sem utána nem villogtak a belgák, rögtön utánunk ki is kaptak simán a taktikusan játszó Walestől.

vishír: Ki legyen a szövetségi kapitány? Egyáltalán magyar vagy külföldi legyen?
Cserháti Levente: Nem szeretnék állást foglalni ebben a témában. Szerintem teljesen mindegy, milyen nemzetiségű, a lényeg az, hogy jó szakember legyen és a válogatottnak legyen egy felismerhető stílusa. Mindenesetre bízom az MLSZ vezérkarának jó döntésében

Egy munkahely a Nagyerdei Stadionban. A kakasülőről az elemző szeme mindent lát!

vishír: Vissza az NB I-hez! Fordult már a mezőny, azaz mindenki játszott már mindenkivel, és nyilván feltérképezted az összes ellenfelet. Hol a helye a Lokinak?
Cserháti Levente: Mindenképpen az első hatban.

vishír: A bajnok is az első hat tagja!
Cserháti Levente: A Fradi és a Videoton az anyagiak és a játékoskeret erőssége tekintetében is kiemelkednek a mezőnyből. A realitás talaján maradva azt kell mondanom, hogy harcban lehetünk a dobogóért.

vishír: Most állunk a dobogón, mi ez a szerénység?
Cserháti Levente: Nem szerénység, hanem inkább óvatosság. Bevallom őszintén: amikor ide kerültem, rosszabbra számítottam, már csak az előző idény alapján is, de most már látom, hogy ez egy nagyon jó a közösség, amely nyitott az új szakmai kihívásokra, és mindenki nagyon elszánt.

vishír: Ha már szóba hoztad az előző idényt, elemző szemmel mit lehetett felfedezni Leonel Pontes stratégiájában, ami nem a totális kudarc volt?
Cserháti Levente: Sokat láttam az előző idényben a DVSC-t, úgy gondolom, a koncepció, amit akart játszatni, nem feltétlenül volt rossz. Összetett dologról beszélünk, van az úgy, hogy egy edző nem találja meg számításait egy csapatnál, vagy nem tudja érvényesíteni elképzeléseit a játékosoknál.

Cserháti Levente szerint Julian Nagelsmann esete követendő példa lehet a leendő, fiatal edzőknek

vishír: Elemzőként melyik a legérdekesebb foci?
Cserháti Levente: Amikor még nem foglalkoztam az elemzéssel komoly szinten, akkor az angol foci hatalmas hívének számítottam, mégpedig a sok izgalom, a kiegyensúlyozottság miatt. Az egyedüli bajnokság Európában, ahol vagy hat csapat küzd minden évben a bajnoki címért. Ahogy azonban kezdtem beleásni magam a futball taktikai rejtelmeibe, egyre inkább a német foci megszállottja lettem. Ma már egy Bundesliga-mérkőzés nyűgöz le a legjobban, és nem feltétlenül kell az élcsapatoknak játszaniuk. Az új német edzőgeneráció, amelynek tagja – többek között – Julian Nagelsmann, a Hoffenheim mestere egy követendő példa lehet a leendő, fiatal edzőknek!

vishír: Dárdai is benne van ebben az illusztris társaságban?
Cserháti Levente: Dárdai nem német, és már nem is annyira fiatal, mint mondjuk az alig 30 éves Nagelsmann, de ő is nagyon felkészült, nem véletlenül vezetőedző a Bundesligában. Szeretem továbbá a Manchester City és a Napoli meccseit Guardiola, illetve  Maurizio Sarri miatt, akik mindig tartogatnak valami meglepetést. Ez a két csapat vívta taktikai szempontból életem egyik legélvezetesebb mérkőzését a Bajnokok Ligája előző fordulójában. Mintha a sakkrajongó egy Kaszparov-Karpov csatát látott volna.

vishír: A végére hagyjuk a focit: mivel ütöd el a szabadidőd, mit csinálsz akkor, amikor éppen nem Herczeg Andrásnak elemezel?
Cserháti Levente: Akkor nézem a külföldi meccseket!

vishír: Tényleg megszállott vagy!
Cserháti Levente: Na jó, szeretek még sportolni, focizni, teniszezni vagy kondizni is.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.