Hirdetés

Debreceni kapta a Jó ember-díjat!

MTI

2014.04.26. 12:26

Soha nem az anyagi javak motiválták.

Hirdetés

H. Csongrády Márta debreceni fotó- és képzőművész, muzeológus, etnográfus kapta az idén az MTI néhai tudósítója, Káplár László emlékére alapított Jó ember-díjat, az elismerést szombaton adták át Pécsváradon. A kitüntetett méltatásakor Králik Ivánné, a Káplár László Alapítvány kuratóriumának tagja elmondta: a díjat és azzal együtt Judit Hagner, Németországban élő magyar szobrász simogató emberi kezet mintázó alkotását a díjazott példaértékű, önzetlen odaadással végzett kulturális szervezőmunkájával érdemelte ki.

A 71 éves H. Csongrády Márta hozta létre és működtette évtizedeken át a debreceni Kenézy Gyula Kórház Kenézy Galériáját, sok alkotónak adva lehetőséget a bemutatkozásra, az elindulásra a művészi pályán. A díjazott nevéhez fűződik az Aranybika és a Mátyás Galéria, valamint nemzetközi alkotótáborok alapítása, művésztelepek vezetése is, munkája során ugyanakkor soha nem az anyagi javak motiválták, hanem a művészet iránti elkötelezettség és az emberség - mondta Králik Ivánné.

A Jó ember-díjat az idén kilencedik alkalommal ítélte oda a Káplár László Alapítvány, névadója, az MTI 2003-ban, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt baranyai szerkesztőségvezetőjének emlékére. Az idei díjazottat tizenöt jelölt közül választották ki.

Szóljon hozzá!

Hirdetés