Hirdetés

Nagy-Magyarország miatt büntettek a románok

Pusztán félreértés történt?

mti

2010.03.18. 18:49

Nagy-Magyarország miatt büntettek a románok

Kolozsvár – A Nagy-Magyarországot ábrázoló történelmi térkép kifüggesztése miatt megbírságoltak a rendőrök három diáklányt Kolozsváron. A március 15-i ünnepség szervezői szerint félreértés történt.

Hirdetés

Három diáklányt bírságolt meg a román rendőrség amiatt, hogy Kolozsvár főterén a március 15-i ünnepségen kifüggesztették Nagy-Magyarország térképét. A Kolozs megyei rendőrség csütörtöki közleménye szerint a lányoknak fejenként 200 lej - körülbelül 13 ezer forint - bírságot kell fizetnie.

A három lány a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) tagja, részt vettek a hétfői ünnepségek szervezésében. A KMDSZ vezetői állítják: a hatóságoktól engedélyt kaptak arra, hogy úgynevezett forradalmi sétateret alakítsanak ki a szoborcsoport előtti téren, ahol élő szoborpark, kokárdakészítő, valamint korabeli műhelyek kaptak volna helyet. A szervezők azért függesztették ki a szobrot körülvevő kerítésre a térképet, mert a zord idő miatt nem kaptak paravánokat a kolozsvári magyar színháztól, viszont kikérték annak a cégnek az engedélyét, amely elhelyezte a szobor köré a kerítést.

A szervezők szerint félreértés történt, mégpedig amiatt, hogy ugyanazon a helyszínen tartózkodtak az Új Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Mozgalom Győri Wass Albert Zászlóalja Székely Szakaszának a tagjai, akiknek vezetőjét szintén bekísérték a román rendőrök. A román állampolgárságú 23 éves fiatalember kabátja ujjára ugyanis gót betűkkel az a jelmondat volt felírva, hogy Meine Ehre heisst Treue (Az én tisztességem a hűség). A mondat a náci Waffen-SS jelmondata volt. A fasiszta, nacionalista és idegengyűlölő jelképeket tiltó törvényre hivatkozva a rendőrség büntetőjogi eljárást kezdeményezett ellene.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá!

Hirdetés