Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem oltják AstraZenecával a 60 éven aluliakat Berlinben

| 2021. 03. 30. | 21:10:00
És Münchenben sem.
Nem oltják AstraZenecával a 60 éven aluliakat Berlinben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lehetséges mellékhatásokról szóló új adatok miatt felfüggesztik az új típusú koronavírus okozta betegség elleni AstraZeneca-oltások beadását Berlinben a 60 alattiaknál – jelentette be a tartományi rangú német főváros kormányának egészségügyért felelő tagja.

Elrendelték a felfüggesztést Brandenburg tartományban és Münchenben is, Angela Merkel kancellár pedig összehívta a tartományi kormányfőket, hogy megtárgyalják az ügyet.

Dilek Kalayci berlini egészségügyi szenátor – a berlini városvezetés egészségügyért felelős tagja – a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy a 60 éven aluliaknak kiadott oltási időpontokat mind lemondják, és azt is majd csak később döntik el, hogy mi legyen azokkal, akik már kaptak egy adagot az AstraZeneca készítményéből. A szérum használatát szabályozó előírásokat az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) – a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület – és az oltóanyagokért felelős szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) új állásfoglalása alapján alakítják majd. Az ügyet a szövetségi egészségügyi miniszter és a tartományi kormányok egészségügyért felelős tagjainak keddi rendkívüli tanácskozásán is megtárgyalják – mondta Dilek Kalayci.

Előzőleg a legnagyobb európai egyetemi klinikák közé tartozó berlini Charité és a több tartományi fenntartású berlini klinikát működtető Vivantes kórházüzemeltető társaság vezetése úgy döntött, hogy elővigyázatosságból nem adnak AstraZeneca-vakcinát 55 év alatti nő munkavállalóiknak. A döntést azzal indokolták, hogy értesültek több új németországi esetről, amelyekben agyi vérrögképződés lépett fel nőknél az AstraZeneca-oltás beadása után.

Ugyancsak kedden, röviddel a berlini bejelentés után Brandenburg tartomány és egy másik nagyváros, München vezetése is közölte, hogy felfüggesztik az AstraZeneca-vakcina használatát a 60 alattiaknál. Markus Söder bajor tartományi kormányfő egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a legjobb lenne szabadon választhatóvá tenni az AstraZeneca-féle vakcinát. Biztosítani kellene a hozzáférést mindenkinek, aki a lehetséges mellékhatások ismeretében vállalja az oltás beadását - fejtette ki a politikus. A bajor miniszterelnök kollégái körében is ismertetheti a javaslatot, mert Angela Merkel kancellár hivatala közölte, hogy kedd este közös értekezletet tartanak a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői az AstraZeneca-vakcina használatáról.

A STIKO egy kiszivárogtatott tervezet alapján várhatóan azt javasolja majd, hogy főszabály szerint csak 60 éven felettieknek adjanak AstraZeneca-féle oltást. Fiatalabbaknak kizárólag a kezelőorvos, háziorvos külön javaslatára, és alapos felvilágosítás után hozott egyéni döntés alapján javasolt a szérum alkalmazása. Az első adaggal már beoltottak ügyében április végére lesz elég vizsgálati adat ajánlás készítéséhez – áll a több német hírportálon ismertetett dokumentumban. A német sajtóban ismertetett adatok szerint a PEI-nél hétfőig 31 olyan esetet vettek nyilvántartásba, amelynél időbeli kapcsolat mutatható ki AstraZeneca-vakcina használata és agyi vérrögképződés között. Az érrendszeri károsodás kilenc esetben halálos volt. A 31 érintett közül 29 nő van, 20 és 63 év közöttiek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés