Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vírus: tovább súlyosbodik a helyzet Romániában és Ukrajnában

| 2020. 07. 25. | 17:18:00
A két szomszédos országban egyre emelkedik a fertőzöttek száma.
Vírus: tovább súlyosbodik a helyzet Romániában és Ukrajnában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Románia

Romániában továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány, a fertőzések száma naponta megdönti az előző nap feljegyzett csúcsot és rendre legalább másfélszerese az előző két hét napi átlagának. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szombati jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1293 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, ami 67 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét napi átlagát.

Az adat értelmezését nehezíti az a körülmény, hogy a tesztelő-központok túlterheltsége miatt egyes minták kiértékelésére napokig várni kell. Így szombaton minden korábbinál több, 34 ezret meghaladó számú teszt eredménye került be a statisztikákba, de a GDS jelentése szerint ezek közül csak 22 500 vizsgálatot végeztek az utóbbi 24 órában, a többi 11 600 teszteredmény korábban vett minták kiértékelését tükrözi. A friss tesztek közül 13 ezret végeztek orvosi javallatra, több mint 9000-et pedig saját kérésre, ugyanis sok ország már csak friss negatív koronavírus-teszttel engedi be karanténkötelezettség nélkül a román állampolgárokat.

Tovább emelkedett a súlyos esetek száma: már 315 fertőzöttet ápolnak a kórházak intenzív osztályain, az azonosított aktív esetek száma meghaladja a 16 ezret. Az utóbbi napon az átlagosnál kevesebb, 15 halálesetet jelentettek, és ezzel 2165-re nőtt a járvány romániai áldozatainak száma.

A járvány kezdete óta 43 697 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, 25 373-at gyógyultnak nyilvánítottak. Jelenleg több mint 8000 ember várja otthoni vagy hatósági karanténban a betegség lappangási idejének leteltét.

Ukrajna

Megint kiugróan magas, 1100 fölötti lett szombatra az újonnan azonosított koronavírusos betegek száma Ukrajnában, velük együtt a járvány kitörése óta igazolt fertőzötteké pedig már csaknem elérte a 64 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az eddig regisztrált fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt a korábbi rekordot megközelítő, 1106 új esettel 63 929-re nőtt, a halálos áldozatoké pedig újabb 19-cel, 1590-re. Eddig 35 497-en gyógyultak meg, közülük 611-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 26 842-re emelkedett.

Ukrajnában a járvány kitörése óta eddig a legtöbb új fertőzöttet, 1109-et június 26-án jegyezték fel egy nap alatt. A hét elején még enyhült valamelyest a fertőzés terjedése az országban, azonban szerdára ismét felszökött a napi növekmény nyolcszáz fölé, pénteken pedig 972 új esetet jelentettek. Előző nap a legtöbb új beteget, 143-at a nyugati országrészben lévő Rivne megyéből jelentették, a második legtöbbet, 129-et pedig a fővárosból, Kijevből. Az ország legfertőzöttebb régiójában, Lviv megyében most 114 új fertőzéses esetet regisztráltak. Lviv megyében eddig már 8702 fertőzöttet igazoltak, az elhunytak száma 227, a gyógyultaké 1919. Kijevben - az ország második legfertőzöttebb területén - az eddig igazolt megbetegedettek száma 7525-re nőtt, 129-en hunytak el és 2748-an gyógyultak meg.

Kárpátalján jelenleg az azonosított fertőzöttek száma 4774, közülük eddig 170-en haltak bele a betegségbe, míg 1835-en győzték le a kórt. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter elmondta, hogy előző nap újabb 78 egészségügyi alkalmazottnál diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést. Körükben eddig már csaknem 8300-an kapták el a vírust. Az elmúlt napban 205 Covid-19-beteget kellett kórházba vinni az országban. Előző nap Ukrajnában 31 960 tesztet végeztek el, ebből 14 076 PCR-tesztet és 17 884 antitestszűrést.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!