Hirdetés

Világszenzáció: itt az első fotó egy fekete lyukról!

civishir.hu

2019.04.10. 16:01

Világszenzáció: itt az első fotó egy fekete lyukról!
Az M87 galaxis magjában található fekete lyuk eseményhorizontja (Fotó: Event Horizont Telescope, Facebook)

Öt országban tartottak egyszerre sajtótájékoztatót a sikerről.

Hirdetés

Sikerült elkészíteni az első közvetlen felvételt egy fekete lyukról az Eseményhorizont Teleszkóp nevű csillagászati berendezéssel – jelentették be öt helyszínen, párhuzamos sajtótájékoztatók keretében április 10-én. A fotó nagyszerűsége többek között abban áll, hogy immár nem vitatható e különleges égitestek jelenléte az univerzumban, illetve Einstein relativitáselmélete újabb fontos kérdésekben igazolódott. 

A Belgiumban, Chilében, Kínában, Japánban, Tajvanon és az Egyesült Államokban tartott sajtótájékoztatókról, a fekete lyukak jelenségéről és több hozzájuk kapcsolódó nagy kérdésről az érdeklődőknek feltétlen érdemes elolvasnia az Index cikkét.

Az Eseményhorizont Távcső több földi rádiótávcsőből álló rendszer, amely szupermasszív fekete lyukakat, így a mi galaxisunkat is magában foglaló Tejútrendszer magjában fekvő Saggitarius A*-t és az M87 galaxis közepén lévő objektumot figyelte meg az elmúlt 13 évben. 

Az eseményhorizont az általános relativitáselméletben a téridő egy olyan határfelülete, amin túli események már nincsenek hatással a megfigyelőre. Az eseményhorizont mögött elinduló fénysugarak soha nem lépik át az eseményhorizontot. A megfigyelő oldaláról rajta áthaladók pedig nem tudnak visszatérni.
univerzumcsillagászatfekete lyuk

Szóljon hozzá!

Hirdetés