Hirdetés

„Migránsbarát” németek adatait lopták el

MTI

2019.01.04. 16:11

„Migránsbarát” németek adatait lopták el
Hét parlamenti párt közül hatot érint a támadás (Illusztráció: Pixabay)

Üzenetváltások és nyaralási fényképek is illetéktelenekhez kerültek.

Hirdetés

Hackertámadás ért több száz német politikust, művészt és újságírót, az elkövetők közzétették az eltulajdonított adatokat – jelentette január 4-én a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiaszolgáltató.

 A támadás az RBB szerint a szövetségi parlament (Bundestag) hét pártja közül hatot érint, a kivétel a legnagyobb ellenzéki erő, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD). A támadás áldozatául esett művészek és újságírók jellemzően olyan közszereplők, akik kritikusan viszonyulnak a szövetségi kormány menekültügyi és migrációs politikájának, illetve az iszlám vallás és kultúra németországi jelenlétének bírálatára összpontosító AfD politikájához.

Államtitkokat nem veszélyeztet a manőver

Angela Merkel kancellártól és Frank-Walter Steinmeier államfőtől is eltulajdonítottak adatokat, bár kevéssé érzékeny információkat, például hivatalos e-mail-címeket és faxszámokat. Másoktól viszont személyes és érzékeny adatokat, például családtagokkal folytatott üzenetváltásokat és nyaralásokon készült fényképeket is elloptak.

A zsákmányt közzétették az interneten, egy Twitter-oldalon megjelentetett linkek révén.

Az RBB szerint a közzétételben nem mutatható ki rendszerszerűség, úgy tűnik, hogy a hacker vagy hackerek mindent megjelentettek, amihez hozzáfértek. Az adatokat már hetekkel korábban elkezdték szivárogtatni, de az ügy csak csütörtök este keltett feltűnést – áll az RBB beszámolójában, amely szerint péntek reggel válságtanácskozást tartott a szövetségi informatikai biztonsági hivatalnál.

A támadás a kormányzati informatikai hálózatokat nem, ugyanakkor a politikai intézményrendszer valamennyi szintjét érinti, Bundestag-képviselők mellett európai parlamenti, tartományi parlamenti képviselők és önkormányzati képviselők adatait is eltulajdonították.

Németországhackertámadás

Szóljon hozzá!

Hirdetés