Hirdetés

Börtönbe kell mennie a volt miniszterelnöknek

2018.10.05. 18:10

Börtönbe kell mennie a volt miniszterelnöknek

A macedón politikus koncepciós ügyet emleget.

Hirdetés

Hirdetés

Jogerősen két év börtönbüntetésre ítélték a volt macedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit – írja a hvg. A politikus ügyében már korábban ítéletet hozott a szkopjei büntetőbíróság, de akkor fellebbezett, így az ügyet nem zárták le. A fellebbezést viszont elutasította a bíróság, mert megalapozatlannak találta. Gruevszki már csak a legfelsőbb bírósághoz fordulhat az ügyben, de ezzel sem biztos, hogy meg tudná úszni a börtönbüntetést.

A volt miniszterelnököt azért ítélték el, mert kiderült, hogy 2012-ben befolyásolta egy 580 ezer eurós, páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt közbeszerzést, így a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót.

Amikor ez kiderült, a politikus mindent tagadott, és azt állította, az egész ügyet az ellenzék rendezte meg, hogy őt lejárassa, és minden lehetséges jogi eszközzel harcolni fog ellene.

Az ügyre 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki – azóta kormányfővé választott – szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. A Macedóniát tíz évig – 2016-ig – vezető jobboldali Gruevszki ellen további négy ügyben folyik még eljárás: korrupció, hivatali visszaélés, választási csalás és törvénytelen lehallgatások miatt.

A volt kormányfőnek két héten belül meg kell kezdenie büntetése letöltését.

Nikola Gruevszki korábban Orbán Viktor komoly szövetségesének számított, már tavaly a Stop Soroshoz hasonló mozgalmat indított országában, amely aztán végül elbukott, ősszel pedig a magyar miniszterelnök kiutazott Macedóniába, hogy kollégája mellett kampányoljon.

Orbán Viktor akkor azt mondta, hogy azért áll ki Gruevszki mellett, mert neki is a nemzet az első és a nem kér a migránsokból.
börtönOrbán ViktorMacedónia

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.