Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Polihisztor? Lehet. Az élet művésze? Lehet. Íme, Kövér József

| 2022. 05. 13. | 10:39:00
A debreceni fogorvos számos területen alkotott már maradandót.
Polihisztor? Lehet. Az élet művésze? Lehet. Íme, Kövér József
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mit csinálhat 64 évesen az ember? Praktizál még fogorvosként? Művészemberként fest, rajzol, szobrászkodik, ír? Vagy mindezt egyben?! Kövér József 1958-ban látta meg a napvilágot, Nagykállóban élt húgával és szüleivel együtt. Több helyen is járt iskolába (Nagykálló, Kállósemjén – ami az általános iskolát illeti), végül Debrecenben kerekedett és teljesedett ki az élete a fogorvosnak, aki egyetemi oktató – fest, szobrászművész, és író. Gyerekkorában semmi más nem szeretett volna lenni (se tűzoltó, se buszsofőr, se hadnagy, se focista), csak gyerek, nem mellesleg úgy érzi a hosszú évtizedek óta praktizáló doktor, hogy a mai napig is az maradt, ebből pedig nem is adna alább, míg él – gyermeki lelkülettel szeretne létezni.

– Nagyon jó gyermekkorom volt, nincs rá magyarázat: egyszerűen jó volt. Semmire nem volt gondunk, csak a tanulásra, vagyis arra, ami a feladatunk volt – mondta Kövér József, aki jó tanuló volt, így más elvárása a szüleinek sem volt felé. Nem hallgatott igazán senkire, a tanáraira sem, szabad emberként fogta fel a világot.

Édesanyja és édesapja is értelmiségi ember volt, igaz, ő maga egy kőműves mellett is sokat megfordult segédmunkásként, mégis a humánvilág szippantotta be – mint az később kiderült – egy életre.

– A gimnáziumi évek alatt erőltettem a reálvonalat egy ideig, aztán egy iskolaigazgató ráállított a humán részre, és megtetszett – mondta. Nem mellesleg iskolás évei alatt történelemversenyt is nyert, aztán mégis fogorvos lett, maga sem tudja, egészen pontosan miért. Orvosi egyetemre jelentkezett Debrecenbe 1979-ben, de volt egy balul sikerült szóbeli felvételije fizikából, ami átvitte a fogorvosi karra, és ahogy maga vallja, milyen jól sült ez el, hiszen ha nem így történik, akkor ma nem szobrászkodok.

– Hiszek abban, hogy minden összefügg mindennel – mondatja már inkább költői énje Kövér Józseffel, akit elmondása szerint a pozitív dolgok nem hatnak meg, csak a negatívak. Édesapját például, aki évek óta súlyos agydaganattal küzdött, két nappal a patológia vizsgája előtt veszítette el. Mégsem adta fel az állítása szerint falusi léptekkel mérhető nagykállói hangulatból a nagyvárosba bekerülő egyetemista a terveit, álmait, pedig sokszor jött változás az életébe: költözések miatti iskolaváltások, édesapja elvesztése, a csendes világból bekerülés a nyüzsgő, pezsgő életbe úgy, hogy közben zárkózottabb típusú ember hírében állt.

És hogy minden összefügg mindennel? Kövér József gipsztömbökből faragott ki fogakat harmadéves egyetemi hallgatóként, hiszen éppen akkor ez volt a gyakorlati feladat. Majd egy őszi este a fejében megszületett az ötlet: haza kellene vinni egy-egy gipsztömböt, mert vannak jó gondolatai. De szabad volt egyáltalán? Azt mondja, soha nem volt belőle gond: jutott is, maradt is. A fogak után továbbment: apró fejeket faragott gipszből, majd kézfejeket, aztán mikor mit. A gipsz után jött az agyag, a kő, és nem volt megállás. Hősünk" aztán a kicsi fogakból akkorát álmodott, hogy megszületett élete első szobra – Nyíracsádon áll A fohászkodó szerzetes, ami 180 centiméteres, és kőből készült. Mára 20 szobra áll csak Debrecenben.

Azt is megtudhatjuk az élete kapcsán, hogy nehezebb rombolni, mint építeni: ha ugyanis építünk, és hiány adódik az építményben, az javítható, a rombolás az adott állapottól feljebb azonban már nem építhető – gondolja a szakember. Kövér József 2016-ban megkapta Debrecen Csokonai-díját addigi alkotásaiért, melyen ugyan meglepődött, de nagyon jólesett neki. – Az ember hiú, mindig jó, ha dicsérik – fogalmaz szerényen. És mint a cirkuszból jól ismert szlogen: "Van másik!”, nincs vége a sornak, sőt írni kezdett leghamarabb – két verseskötet és három regény szerzője. De ki, mi ihlette? Ő maga sem tudja: nem egy hölgy, nem csalódás, se öröm, se bánat, egyszer csak elkezdett drámákat írni, majd verseket "komponálni". Mai napig is egy-egy mondattal kezdődik író alkotóművészete. – Épp a napokban jutott eszembe egy mondat, már készül is az új regény – mondta. Most meg regény? Bizony, mert úgy vallja Kövér József, hogy vándorolni kell a különböző műfajok között, hiszen egyik ember sem eszi minden nap ugyanazt a levest. Elmélete szerint, ha minden egyes nap ugyanazt a fajta levest ennénk, akkor beszorulnánk egyfajta érzésvilágba, ahonnan nincs menekvés, nincs kiút.

– Minél kifejezőbb szeretnék lenni – ezen dolgozom, az összefüggést pedig nem kell keresni a vállalt munkáim között. Egyszerűen megfogalmazva sokszor attól függ, mibe kezdek, hogy miként ébredek reggel. Ha a kezében nincs fogorvosi fúró, klaviatúra, véső, akkor fejben dolgozik, ötlete van, de szerinte, ha képesek vagyunk gondolkodni – márpedig arra lettünk teremtve –, akkor képesek vagyunk alkotni is.

Azt hinné az ember, ebbe a gazdag sokféleségbe nem fér bele a magánélet, a család. Kövér Józsefnek viszont három gyermeke van, sőt fut és biciklizik is. – Nem kell ezt túldramatizálni, soha nem a hétköznapok sivárságából akartam kiszakadni a művészettel, hisz igencsak színes az életem, több szakmában dolgozom, de a művész is ember, én pedig nem fogorvos vagyok, nem szobrász, nem író, nem festő, hanem elsősorban ember. Kövér József a családjára a legbüszkébb, nem az alkotásaira, azok azonban mégis meghatározzák az életútját, ahogy a hallgatói is, akiket péntekenként tanít a Debreceni Egyetemen. – Próbálom tanítani, nevelni a rám bízottakat. Kell az önkontroll, az önfegyelem, és gondolkodásra kell nevelni az emberiséget – mondta. Mindemellett hozzátette, hogy sokan magának valónak tartják, próbált barátkozni művésztársakkal, de többen dilettánsnak hitték, mára azonban sokak köszönhetik neki a "hollywoodi mosolyt", sőt magát a fogorvosi szakmát is.

Hobbija nincs, a munka a mindene, gondolkodik, a szavaiból pedig kivehető, hallunk még róla, sőt készülőben az új regénye, nincs vége.

Palánki István

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Az Extraligában szereplő DEAC három szettben győzött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.