Hirdetés

Matolcsy György: az európai top öt a cél

MTI

2019.12.16. 19:57

Matolcsy György: az európai top öt a cél
A jegybank elnöke

A jegybank elnöke karácsonyi útmutatóval is szolgál.

Hirdetés

Matolcsy György szerint 2030-ig világosak a céljaink: a legjobb 5 ország közé kerülni Európában fejlettségben és életminőségben egyaránt, megközelíteni Ausztriát és elérni uniós átlagokat.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu-n december 16-án megjelent írásában a cél elérésének eszközeit, melyek egy részét már alkalmazzák, 10 pontban foglalta össze. A felsorolás  élén a teljes versenyképességi fordulat áll. Ezt követik a világszínvonalú oktatás és egészségügy, illetve közlekedési infrastruktúra. Ide sorolta még a teljes újra iparosítást (4.0 és 5.0) és a 2.0 jegybanki innovációkra épülő pénzforradalmat. Ugyancsak szerepel a szükséges eszközök között a sikeres népesedési fordulat (legalább 110 ezer újszülött évente), akárcsak Budapest és a többi nagyváros egységes hálózattá, valamint a Kárpát-medencei gazdasági tér egységes megavárossá fejlesztése. A felsorolás utolsó két pontja: a Visegrádi csoport észak-déli összekötése, a fejlődés felgyorsítása egy 60-70 milliós európai régió felé, illetve a zöld és fenntarthatósági fordulat az élet minden területén.

A tavaly Debrecenben is előadó Matolcsy a 2010 óta elért eredmények közé sorolta a gyors és eredményes válságkezelést, azt, hogy a munkaerőpiaci fordulatok megerősítették a társadalmat. A családok felé fordult a politika, amely hatékonyan épített az adózás forradalmára. Említette még az állami és önkormányzati pénzügyek rendbetételét, a devizahiteles csapda feloldását és a jegybanki pénzforradalom (1.0) elindítását, akárcsak azt, hogy újból vonzóvá tették Magyarországot a külvilág felé (FDI, turizmus, gazdasági eredmények elismerése).

„Advent után jön a karácsony áldott ünnepe, fogadjuk hát meg egy régi bölcs jótanácsát: tégy a tűzre régi farönköt. Igyál régi bort. Olvass régi könyveket. Tartsd meg a régi barátságokat” – írta gondolatainak zárásaként a jegybank elnöke X. „Bölcs” Alfonz spanyol királyt idézve.

Matolcsy György

Szóljon hozzá!

Hirdetés