Hirdetés

Hirdetés

Kezdődik az „olimpiai” parádé a Nagytemplom előtt

Cívishír

2017.08.29. 15:18

Kezdődik az „olimpiai” parádé a Nagytemplom előtt
Maximilian Glas, a nemzetközi szövetség (FIBA) koordinátora és Becsky István főszervező (Fotók: Cívishír)

Debrecen az új olimpiai sportág bástyája.

Hirdetés

Hirdetés

Harmadik alkalommal ad otthont nagy nemzetközi viadalnak a Nagytemplom előtti tér, mert Debrecen szereti a kosárlabdát, érvelt Széles Diána alpolgármester a keddi sajtótájékoztatón. Az elsőt 2015-ben jegyeztük, a 3x3-as kosárlabda azóta bombasztikus sikert ért el: bekerült az olimpiai sportágak közé, így 2020-ban, Tokióban már olimpiai érmekért zajlanak a palánkcsaták. Jó esély mutatkozik arra, hogy az egyik kvalifikációs versenynek Debrecen ad otthont, de ez a jövő zenéje.

Világszínvonal!

A jelené az, hogy gőzerővel szerelik a mobil lelátókat a téren, ahol szerdától vasárnapig két csúcseseményt bonyolítanak le. Az egyik egészen parádés mezőnyt vonultat fel. A világ legjobb csapatait tömörítő World Tour Masters férfi együttesei csapnak össze a világranglistás pontokért. A cívisváros az ötödik állomása a sorozatnak, a kanadai Saskatoon, a japán Utsonimiya, a cseh Prága, a svájci Lausanne, a kínai Csengdu vagy Mexikóváros szerepel még helyszínek között. Ebben az illusztris "társaságban" Debrecen az egyetlen, amelyik egyszerre két versenyt rendez, emelte ki a társrendező Debreceni Sportcentrum részéről Makray Balázs.

Makray Balázs és Széles Diána

A szervezők kiemelték, hogy a világ legjobb 12 csapata közül nyolc Debrecenbe látogat, hiszen élesedik a verseny, ádáz küzdelem zajlik azért, hogy mely csapatok kerülnek be a 12-es, pekingi világdöntőbe. A debreceni torna selejtezői már szerdán elkezdődnek, a döntőt szeptember 1-én, pénteken este 21.15-től játsszák.

A belépés ingyenes!

Debrecen két legyet üt egy csapásra: az elit kategória küzdelmei után U18-as Európa-bajnokságot is rendez, és itt már dobbanhat a magyar szív, hiszen a fiúknál és a lányoknál is lesz magyar érdekeltség. A lányok döntőjét vasárnap este 20.40-től, a fiúkét 21.10-től láthatja a nagyérdemű.

Becsky István főszervező a 3x3-as kosárlabda magyarországi térhódításáról beszélt. Kiemelte, hogy hazai szövetség több mint száz pályát ad át ebben az évben, és örömtelinek nevezte, hogy Debrecen is gazdagodott egy klasszikus pályával az Oláh Gábor sportcentrumban.

A 3x3 a kosárlabda egyik speciális változata. Ahogy a neve is jelzi, három játékos játssza másik három ellen, félpályán, egy palánkra, 12 másodperces támadóidővel. Egy mérkőzés 10 perc tiszta játékidőig tart, vagy addig, amíg az egyik eléri a 21 pontot.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.