Öt debreceni a vb-re készülő válogatott keretben

Cívishír

2019.11.04. 11:48

Öt debreceni a vb-re készülő válogatott keretben
Nincs elveszett labda – Kovács Anna (jobbra) a Békéscsaba ellen megnyert bajnokin a Főnixben (Fotó: DVSC / Facebook)

A DVSC virtuóza néhány hónap kihagyás után újra a legjobbak között.

Hirdetés

Visszakerült a november végén Japánban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő magyar női válogatott bő keretébe a Loki kiváló jobbátlövője, Kovács Anna (28). Kim Rasmussen szövetségi kapitány bizalmat szavazott az elsőosztályú karrierjét idén Debrecenben elkezdő Vámos Petrának (19) is, aki máris stabilan jó teljesítményt nyújt a DVSC-ben. A 28 fős keret tagja a múlt év végi franciaországi Európa-bajnokságon – pályafutása első nemzetközi felnőtt versenyén – 140 percnyi játéklehetőséget kapó Tóvizi Petra (20), a másik debreceni beálló, a rengeteget fejlődö, kőkemény védekezéséről ismert Bordás Réka (22) és a piros-fehérek egy másik kulcsembere, a kapuvédő Triffa Ágnes (32).

Kovács tavaly decemberben 6 mérkőzésen 183 percet töltött a pályán, a támadásokban a válogatott alapemberének számított. Később egy makacs sérülése miatt ő sem eröltette a szereplést, de azóta meggyógyult és kiemelkedő szerepe van abban, hogy a DVSC jelenleg harmadik a bajnoki tabellán és gőzerővel készülhet a csoportkörért vívandó IHF-kupa összecsapásra a ZORK Jagodina ellen. Nem mellesleg Kovács 57 góllal vezeti a házi góllövőlistát a 46 találatot jegyző Bulath Anita előtt.
Vámos Petra, a Loki torpedója, a dinamikus irányítót sokszor szabálytalanul sem lehet megállítani  Fotó: Fogarasi Renáta

Mint a Magyar Kézilabda Szövetség honlapján olvasható, kizárólag a névsorban szereplő játékosok léphetnek pályára tornán, a rajtra 16 játékos nevezhető, a vb során három cserére nyílik lehetőség. 

A 28 fős keret legtöbb játékosa folyamatosan velünk dolgozott az utóbbi egy évben, fontos, hogy stabilak legyünk a világbajnokságon – hangsúlyozta Kim Rasmussen.

Elmondása szerint Kovács Anna az utóbbi éveket is tekintve talán most van a legjobb formában, fizikailag is jó állapotba került. Vámos Petra folyamatosan lehetőséget kap klubjában – tette hozzá a dán szakember –, a fizikai teszteken ő is jól teljesített. – Hiszek benne, hogy stílusa jól illeszkedhet a mi stratégiánkba, amennyiben lehetőséget kap a világbajnokságon. Több fiatal játékos is kopogtat a keret ajtaján, számosan közülük szerepelnek a névsorban, de akik ezúttal nincsenek ott, ők is berobbanhatnak, akár már jövőre, de már a mostani keret az elmúlt időszak fiatalításának jegyében állt össze – mutatott rá. Kim Rasmussen örömét fejezte ki, hogy „ennyi tehetséggel dolgozhat együtt, akik még mindig csupán 20-23 évesek, esetleg annál is fiatalabbak”. 

Tehetséges beállókból jól állunk: Bordás Réka ölelkezik Vantara Kelem Évával, az előtérben Tóvizi Petra  Fotó: Fogarasi Renáta

A világbajnokságra 18 játékos utazik ki, a jövő héten hirdetik ki a szűkített keretet. A nemzeti együttes november végén Dél-Koreába utazik, ahol részt vesz a Szöul Kupán, majd azt követően folytatja közvetlen felkészülését, immár a világbajnokság helyszínén, Kumamotóban.

A magyar női válogatott 28 fős világbajnoki kerete:

Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO), SZIKORA Melinda (Siófok KC), TRIFFA Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: FALUVÉGI Dorottya (Győri Audi ETO), KOVÁCS Anett (EUbility Group Békéscsabai ENKSE), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HÁMORI Konszuéla (Váci NKSE), KISS Nikoletta (Érd), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (DVSC Schaeffler), TOMORI Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), LAKATOS Rita (Váci NKSE), TÓTH Gabriella (Érd), VÁMOS Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: SZABÓ Laura (Érd), PÁSZTOR Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler), BORDÁS Réka (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), DEBRECZENI-KLIVINYI Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOPECZ Barbara (EUbility Group Békéscsabai ENKSE)
Balszélsők: HÁRSFALVI Júlia (Siófok KC), MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), PUHALÁK Szidónia (Győri Audi ETO), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

RaL

Szóljon hozzá!

Hirdetés