Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Változik az Erste Liga: eltörlik a légióskorlátot, de jön a pontrendszer!

| 2022. 03. 28. | 17:24:00
A debrecenieknek első olvasatra nem lesz rossz.
Változik az Erste Liga: eltörlik a légióskorlátot, de jön a pontrendszer!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közel kilenchónapos előkészítő munka után az MJSZ elnöksége elfogadta az Erste Liga Versenyszabályzatának módosítását, mely bevezeti a pontrendszert a liga mérkőzéseinek összeállítására, kiváltva ezzel a korábbi légiós szabályt.

A szabályozás főbb elemei:

  • Felső és alsó limit: A játékosok és a keretek pontértéke folyamatosan modellezésre kerül. Az elfogadott szabály értelmében a mérkőzésre benevezett játékosok pontértékét kell meghatározott keretek közé szorítani, vagyis azokét, akik adott mérkőzésen ténylegesen megmérkőznek egymással. Felső ponthatár a következő bajnoki szezonban 56 pont, alsó ponthatár pedig 18 pont. Ez minden évben felülvizsgálatra és a tervek szerint közelítésre kerül egymáshoz.
  • Légiós definíció: a sportszervezet székhelyéül szolgáló ország állampolgári státuszával nem rendelkező játékos. Kivételt képez ez alól „hokibelföldiként” történő elismerés. Nem számít légiósnak az a játékos, aki az adott ország állampolgárságát megszerezte, és a meghatározott évet a sportszervezet székhelyéül szolgáló ország utánpótlás vagy felnőtt csapatában szerepelt.
  • Nevezés: Egy mérkőzésre maximum 17 olyan játékost lehet nevezni, akinek pontszáma meghaladja az 1-et. Tehát szükségszerűen minden csapat rákényszerül majd arra, hogy olyan fiatalokat is alkalmazzon, akik nem haladják meg e pontértéket. Miután feloldódik a légiós korlát a ligában, feltehetően minden csapat 4 sorral fog majd kiállni, ezért az eredményesség érdekében a csapatok kénytelenek lesznek a fiatalokat fejleszteni és versenyeztetni a fennmaradó helyekre.

 Pontérték:

  • 23 évnél fiatalabb hazai játékosok: a fiatal tehetségek beépítésének ösztönzése érdekében 0 pontot fognak érni, de számít majd a világbajnoki szereplés, az U20 válogatott kerettagság 0,5 pontot, felnőtt válogatott kerettagság 1 pontot jelent.
  • 23 évnél idősebb hazai játékosok: Több hazai és külföldi szakember által jóváhagyott elvek és értékélések mentén három tényező fogja megadni egy játékos pontértékét, az előző 3 évében nyújtott teljesítményének függvényében, ezek: a liga ereje, az egyéni teljesítménye, az életkor
  • Légiósok: A 23 évnél idősebb hazai játékosok pontértéke szerinti számítás az alap, de minden légiós egységesen minimum 3 pontot ér. A három pontnál erősebb légiósok plusz 0,5 pontot kapnak, hogy az ugyanannyi pontot érő magyar játékos és légiós közül a magyar elsőbbséget élvezzen.

Az újonnan elfogadott szabályozás előreláthatólag megteremti azt az elvárást, hogy 23 év alatti fiatalok nélkül nem fog tudni 4 sornyi játékost kiállítani egy csapat sem. A légiós szabály feloldódik, de a légiósok többletponttal indulnak a magyarokhoz képest, ugyanakkor attól előreláthatólag nem kell félni, hogy bárki csak légiósokkal töltené fel a csapatát, mert ez rutinos magyarok és magyar fiatalok nélkül nem lehetséges, másrészt ez aligha lenne eladható termék bármely csapat közönsége számára. Az NHL-csapatok versenyképességét évek óta az garantálja, hogy a bérplafon mellett az alacsony fizetésű fiatalok tudnak különbséget jelenteni egyes csapatok között, ezért szükségszerűen minden csapatnak kell fejlesztenie őket, ha versenyképes akar lenni. Az újonnan elfogadott szabályozás ezt a kényszert mindenképpen meg fogja teremteni, még ha az első szezonban nem is lesz tökéletes és pontrendszer időről időre felülvizsgálatra is szorul majd - olvasható a hokiszövetség honlapján megjelent indoklásban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
A Bem tér megújítására is pályázik Debrecen
A közgyűlés igent mondott, jöhet a papírmunka.
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.