A rakott karfiol nagy nyári kedvenc, ám a rizs és a hús miatt sokakat hirtelen telít. Elkészítettük egy kíméletesebb változatát, ami hidegen is nagyon finom. A cukkini személyében házastársat kapott a karfiol, a sonka pedig azért került bele, hogy a gyanúja se merüljön fel: vegetáriánusok vagyunk.
Hozzávalók:
50 dkg karfiol
1 közepes cukkini
4 vékony szelet gépsonka
8 vékony szelet sajt
kis csokor kapor
2 dl tejföl
1 db tojás
0,5 dl tej
kevés liszt/ételkeményítő
margarin a sütőtál kikenéséhez
fűszerek ízlés szerint
Elkészítés: A cukkinit megmossuk, csíkosra pucoljuk (így nem fog szétesni!), ujjnyinál vékonyabb karikákra vágjuk, kiterítjük egy alátétre, besózzuk. Eközben a karfiolt megtisztítjuk, sós vízben félpuhára főzzük. A cukkiniről a kikönnyezett nedvességet papírtörlővel felitatjuk. A tejfölben csomómentesre elkeverjük a tojást és a 0,5 deci tejet, kevés lisztet/ételkeményítőt, de hagyományos besamel mártást is készíthetünk. Lényeg: ne legyen híg! Fűszerezzük a szószt ízlés szerint: mi apróra vágott kaprot, sót és borsot tettünk bele, de zúzott fokhagymával is finom. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, elkezdjük a rétegezést: alulra kerül a cukkini, majd egy sor karfiol, rá 4 szelet sonka, arra 4 szelet sajt, majd újabb réteg karfiol. A tetejére ismét 4 szelet sajtot teszünk. A mártással bőségesen megöntözzük, majd 200 fokos, előmelegített sütőbe tesszük. 20-30 perc után légkeveréssel rápirítjuk a sajtot.
Jó étvágyat!
Az anya Debrecenben hunyt el, miután világra jöttek az ikrek.
Három helyi étteremben dolgozott. És csalt.
Nagykéri György 64 évesen elképesztő teljesítményekre képes.
Becsky István színésznek is jó lenne.
Sokan érkeztek az oltópontra, de szervezetten zajlott az akció.
Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod.
További Információkcivishir.hu - Minden jog fenntartva! (2021.04.11)