Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

WATCH az Agórában: robotkezet és aktív ébresztőórát is készítettek a lányok

Cívishír | 2024. 06. 25. | 16:39:31
A debreceni tudományos élményközpontban volt a zárórendezvény.
WATCH az Agórában: robotkezet és aktív ébresztőórát is készítettek a lányok
Barcsa Lajos és Hosszu Róbert ismerkedett a robotkéz projekttel (Fotó: Agóra)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Robotkezet, LED-kockát, reflextesztet, sandart táblát és aktív ébresztőórát készítettek többek között azok a középiskolás lányok, akik idén bekapcsolódtak a WATCH (Women at Tech) elnevezésű pályaorientációs programba. Az izgalmas projekteket egy záróesemény keretében mutatták be június 25-én a diákok az Agóra Tudományos Élményközpontban.

Debrecen jövője szempontjából fontosak az ilyen jellegű programok, hiszen az elmúlt években a városban csaknem 20 ezer új munkahely jött létre elsősorban mérnöki és STEM területeken, így a fiatalok megtalálhatják a helyüket a munkaerőpiacon – hangsúlyozta a programbemutató rendezvényen Barcsa Lajos alpolgármestere.

Az NI számára az egyik legfontosabb stratégiai cél a diverzitás, a sokszínűség megteremtése a mérnöki pályán – mutatott rá Hosszu Róbert, az NI Hungary Kft. ügyvezetője. Ezt a programot is azért indították, hogy bebizonyítsák a lányok számára, hogy a műszaki pályán minden ajtó nyitva van előttük – tette hozzá a szakember.

A kimondottan középiskolás lányoknak szóló, WATCH (Women at Tech) elnevezésű pályaorientációs program az előző két év sikere után 2024 januárjában indult ismét útjára.

Az Agóra és az NI (now part of Emerson Test & Measurement Business) közös kezdeményezésének célja, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a fiatalok számára a STEM területeket, miközben a részt vevők megtapasztalhatják a csapatmunka előnyeit és örömét is. A WATCH programhoz az elmúlt két tanévben több mint 100, idén pedig újabb 60 középiskolás lány csatlakozott. Az alapképzés során a fiatalok megszerezhették azt a jövőtálló elméleti és gyakorlati tudást, amely most a projektmunkák elkészítéséhez szükséges. A WATCH foglalkozásain a diákok betekinthettek például az okoseszközök világába, de megalapozhatták elektrotechnikai tudásukat, elleshették a 3D nyomtatás fortélyait, és elsajátíthatták egy háromdimenziós grafikai szerkesztőprogram használatát is, amelynek segítségével egyedi tárgyakat alkothattak.

A programra nagy az érdeklődés (Fotó: Agóra)

A bemutatott projektmunkák megvalósításában idén is részt vettek a Sensirion Hungary Kft. és a Diehl Aviation Hungary Kft. munkatársai. A Sensirion önkénteseinek irányításával CO2 alapú levegőminőség-ellenőrző rendszer készült, a Diehles csapat olyan szerkezetet tervezett, amely demonstrálja, hogyan tudnak szárnyak nélkül repülni a repülők, az NI-os mentorok segítségével pedig bluetooth audiorendszert raktak össze a lányok.

A WATCH pályaorientációs programban megvalósult okosszerkezetekkel a tervek szerint júliusban a Campus Fesztiválon, illetve ősszel, a Kutatók Éjszakáján és a Tudományvásáron is találkozhatnak az érdeklődők. Somogyi Béla, az Agóra ügyvezetője elmondta: néhány projekt biztosan kikerül majd az Agóra Tudományos Élményközpont Interaktív terébe, ahol már állandó helyet kapott a korábbi évekből a lézerhárfa, a szervomotoros óra, a plazmatányér és a forgó lótusz is. A korábbi WATCH-os lányok is tovább mélyíthették a tudásukat az elmúlt egy évben a WATCH+ program keretében. Újabb projektmunkákon, gyárlátogatásokon és inspiráló beszélgetéseken vehettek részt, valamint hasznos tapasztalatokat szerezhettek a továbbtanulással kapcsolatosan a Debreceni Egyetem szakembereinek bevonásával. A WATCH+ célja az érdeklődő lányok STEM pályákon tartása, elköteleződésük növelése a mérnöki és IT szakmák iránt.

Az országosan is egyedülálló WATCH programot stratégiai partnerként az NI (now part of Emerson) idén 80 ezer USA dollárral támogatta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
A Campus köszöni, jobban van, mint valaha
Azahriah, Rita Ora és a fesztiválcsinálók ötcsillagos bulival lepnék meg Debrecent.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.