Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Visszahozzák a zöldet Debrecen belvárosába!

| 2016. 04. 29. | 16:04:31
Kőből van elég - mondja a polgármester.
Visszahozzák a zöldet Debrecen belvárosába!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Április 29-én, pénteken sajtótájékoztatón számolt be Papp László polgármester, China Tibor főépítész és Nagy Sándor önkormányzati képviselő a debreceni Dósa nádor tér rendezéséről.

Tervpályázatot hirdetnek

A polgármester elmondta, hogy a belvárosban méltánytalanul alulreprezentált terület a Dósa nádor tér, amely pedig a történelmi Debrecen fontos része volt. Az Új Főnix Terv keretében most lehetőség adódik ennek a területnek is a rendezésére. Sőt nemcsak rendezni akarják ezt a területet, hanem új funkcióval szeretnének neki adni, hiszen most gyakorlatilag csak egy nagy parkolóként működik. 

Papp László hozzátette: azt szeretnék, hogy minél többen legyenek részesei a városépítészet és egész Debrecen alakításának. A tér újrarendezése pedig jó lehetőség arra, hogy új, friss gondolatok kerüljenek elő.

Ezért nyilvános tervpályázatot hirdetnek június 30-ai határidővel.

Így - ahogyan a nagyerdei strand esetében is történt - bárki pályázhat ötleteivel, amiket a későbbiekben a debreceniek megtekinthetnek, véleményezhetnek.

Zöld teret szeretnének

A pályázóktól azt várják, hogy megoldási javaslatokat dolgozzanak ki a Dósa nádor tér új funcióira. Amit a városvezetés szeretne: egy forgalomcsillapított, zöld tér valósuljon meg. A polgármester megemlítette, hogy - bár erről még döntés nem született - szándék van egy Szent István-emlékmű vagy -szobor felállítására is itt. Elképzelhető a virágpiac ide helyezése is, ami így Debrecen egy újabb, turisztikai látványossága is lehetne, s végre megtalálhatná végleges helyét ez az intézmény is. A legfontosabb azonban, hogy zöldüljön a belváros.

Zenei-kulturális negyed jöhet létre

Továbbá a Városháza kisebbik részének (a Mackós kút mögött) lezárására is várnak ötleteket. A polgármester beszámolt még egy nagyszabású tervről is: a Csapó utca - Burgundia utca - Blaháné utca közé eső területen felépítenének egy 700 fős koncerttermet, amely a debreceni Kodály Filharmonikusok otthona lehetne. Az új, Latinovits Színházzal és a Csokonai Színházzal együtt így a Csapó utcán és a Liszt Ferenc utcán Debrecen zenei-kulturális negyede jönne létre. 

Komplex terveket várnak

China Tibor főépítész elmondta, hogy kevés országos tervpályázat jelenik meg, Debrecen ebben is élen jár. A pályázatok elkészítése komplex szemléletet igényel (urbanisztikai, építészeti, közlekedési, tájépítészeti), ezért a bírálóbizottság is több tagú lesz, akik több szakterületről érkeznek. Összesen 20 millió forint áll rendelkezésre a pályaművek díjazására, amiből 5 millió a legmagasabb adható összeg egy tervre.

A pályázatokat május 2-án, hétfőn hirdetik meg; az EU és a Magyar Építész Kamara honlapján.

Legyen végleges helye a Virágpiacnak

Nagy Sándor, a terület önkormányzati képviselője elmondta, az itt lakóknak a legfontosabb, hogy a Virágpiac sorsa rendeződjön, ezáltal a zsúfolt helyzet a Csapó utcán megszűnjön.

A tervpályázatról:

  • A terület rendezése során a tervpályázatnak része lesz majd többlet szolgáltatások telepítése is, melyek jól kiegészítik a meglévő kulturális (színházi, zenei) funkciókat, növelik a környéken élők és ezen szolgáltatásokat igénybevevők komfortérzetét, emellett más kikapcsolódási lehetőségeket is biztosítanak. A tervpályázat ezáltal kiterjed a Régi Városháza keleti határoló térfalának hasznosítására, a belvárosi gyalogoszóna kiterjesztésére, valamint a Csapó utcán egy „zenei tömb” kialakítására is.
  • A tervezés során az érintett városrész hiányzó közlekedéshálózati elemeinek feltárását és működését is vizsgálni kell majd a városközponti gépjárműforgalom térbeli átszervezésének, a parkolási rendszer újragondolásának, valamint a környező épülettömbök lehetséges fejlesztési szándékainak figyelembevételével. A Dósa nádor tér rendezése kapcsán a tervpályázatnak ki kell térnie az esetleges hiányzó funkciók telepítésére is (ez kiterjed a Sas utca - Dósa nádor tér - Rózsa utca - Városház utca - Zamenhof utca - Csapó utca - Liszt Ferenc utca, mint közterületi rendszer vizsgálatára és esetleges kiegészítésére, valamint a virágpiac beleintegrálására is).
  • A Dósa nádor tér fejlesztésére kiírt pályázatnak az úgynevezett „from grey to green” urbanisztikai elvet is követnie kell.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
Még tart a felvételi az egyetemi programra.
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.