Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Váncsodon is remegtetik a házfalakat a kamionok

Cívishír | 2024. 06. 25. | 17:14:03
A negyedik alkalommal megválasztott polgármester fő céljai közé tartozik a közösségi terek, valamint a közösség építése.
Váncsodon is remegtetik a házfalakat a kamionok
A település utcáin nem csak a kamionok, a tehenek is végighaladnak (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tipp-topp kis falu Váncsod. Tiszta utcák, többségükben rendezett porták, szép lakóépületek – legalábbis ezt látja a településen áthaladó. Belőlük pedig az elmúlt években egyre több van. Mi több, nemcsak személyautók, hanem kamionok is keresztülhajtanak, okozva ezzel nemcsak balesetveszélyes helyzeteket, hanem sajnos már balesetet is. Az egykor kifejezetten csendes falu élete, legalábbis a főutca és annak környékén igencsak megváltozott az M4-es autópálya átadását követően. Váncsodnak Gáborjánnal közös autópálya-csatlakozása van az M4-re, a nagy forgalom azonban a 42-es főútról, Mezőpeterd irányából érkezik, illetve tart a sztrádáról a két számjegyű főútra. A nagy forgalom Szalay Csaba polgármester szerint – válaszolta a Cívishírnek – akkor apadhat jelentősen, ha teljes hosszában elkészül az M4-es gyorsforgalmi út, mert akkor a kamionoknak és nagy számban a személyautóknak is az útjuk rövidítése miatt nem kell Váncsodnál le- és felhajtani a gyorsforgalmiról, hanem azon haladhatnak tovább a főváros vagy éppen Románia irányába.

– Zajszennyezés, rezonancia, balesetveszély, ezt hozta nekünk az M4. Egyébként a településünkön áthaladó járművek számára most is érvényben van egy 20 tonnás súlykorlátozás, de erre fittyet hánynak a kamionosok. Tejesen szabálytalanul átrobognak a falun. Most a közlekedési hatósággal rakatunk ki 30 kilométer/órás sebességkorlátozást jelző táblát egy olyan útszakaszra, ahol korábban volt már baleset – mondta Szalay Csaba, akit az autópálya településére gyakorolt egyéb hatásairól is kérdeztünk. – Bihar központja, Nagyvárad közelsége egyre inkább érezhető. Kulturális programokra, bevásárolni sokan átjárnak, vagy éppen sétálni egyet a városba. A munkaerőpiacon is érezni Nagyvárad hatását. Sokan járnak át az országhatár túloldalán lévő ipari parkokba dolgozni, busszal hozzák-viszik őket. És nem kevesen települtek át Romániából. Jellemzően hullámokban érkeznek, vásárolnak ingatlanokat. Köztük vannak, akik életvitelszerűen élnek a faluban, beilleszkednek a közösségbe. Míg mások csak megveszik az ingatlant és magára hagyják. Az épület állaga leromlik, az udvart felveri a gaz, nem egy szép látvány – beszél az ingatlant vásárlókkal kapcsolatos problémákról is a falu első embere. Szalay Csabának szóba hoztuk az autópálya esetleges ipartelepítő hatását is. – Akkumulátorgyárat nem akarunk! – szögezi le azt követően, hogy elmondta, nem minden áron szeretnének iparosítani.

Annak ellenére sem, hogy van az ipar megtelepítése számára alkalmas területük, és ő maga viszonylag sok jelölttel tárgyal.

Szalay Csabát június 9-én ismételten megválasztotta polgármesterének Váncsod lakossága. A negyedik önkormányzati ciklusát ősszel kezdő polgármester fő célja az előző évekéhez képest semmit sem változott: fejleszteni a falut és közösséget építeni. Megkérdeztük, hogyan is állnak ezen a téren. A faluvezető több beruházásról is tájékoztatta a Cívishírt. A József Attila utcát és a ravatalozóhoz vezető Szent István utcát összesen mintegy 300 méter hosszúságban aszfaltozzák le. Fel kel újítani a település belterületén lévő horgásztavat. A tó bő két évtizeddel ezelőtt készült el belvíz- és záportározónak, majd 2010-től már halastóként funkcionál. A tavalyi aszályos időszakban erősen leapadt a vize, amit pótolhattak volna, de a település vezetése inkább a tó felújítása mellett döntött. Ez tartalmazza a meder kotrását és a támfalak megerősítését. Kivitelezés előtt áll a Kossuth utcán a belvízelvezető rendszer rekonstrukciója. Ezek mellett Szalay Csaba polgármester két nagyon fontos fejlesztési területet nevezett még meg. Az egyik a már felújított középületek immár harmadik lépcsős energetikai korszerűsítése. Ez konkrétan a hőszivattyús rendszeren alapuló hűtés és fűtés kiépítését jelenti. Előtte az épületeket kívülről szigetelték és cserélték a nyílászárókat. Ezt követően napelemes rendszert telepítettek a tetőre. A másik, a már meglévő közösségi terek felújítása és újabbak létesítése. Ebbe a folyamatba tartozik Váncsod második játszóterének a megépítése. Ezt vagy a sportpályán, vagy a már megszűnt játszótér helyén szeretnék megtenni.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vb-döntőben a debreceniekkel felálló magyar válogatott
Vb-döntőben a debreceniekkel felálló magyar válogatott
Csernyánszkiék a fináléban a franciákkal játszanak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.