Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Váncsodon egykor értékelték a tanító erkölcsét is

Cívishír | 2024. 06. 22. | 08:29:23
Megjelent a bihari település első falukönyve.
Váncsodon egykor értékelték a tanító erkölcsét is
Sokan dolgoztak a könyv megírásán (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokrétűen elevenedett meg Váncsod múltja a falu művelődési házában június 20-án késő délután – pedig „csak” egy könyv, a Váncsod falukönyv bemutatóját tartotta az önkormányzat és a település értékes és tanulságos történeteit az utókor számára könyv lapjain megörökítő civil közösség.

A pulpitus asztalára az új kötet ízlésesen elhelyezett darabjai, a sorba rakott székek mindegyikén ajándéknak szánt levendulacsokrok fogadták az érkezőket a közművelődési intézmény nagytermében. Érkeztek a vendégek és öltözetük, ünnepi alkalomhoz illő visszafogott viselkedésük, csendes beszélgetéseik jelezték, ez egy igen nagy jelentőségű alkalom a bihari kis falu lakói számára. Házigazdaként Zsiga Angéla, a közművelődési intézmény vezetője tüsténkedett, és a Cívishír munkatársai is az ő segítségével jutottak el Szabó Lászlóhoz, a falukönyv mentorához. A Nemzeti Művelődési Intézet korábbi munkatársát a bojti falukönyv megjelenését követően keresték meg a váncsodiak azzal, hogy településükről ők is szeretnének egy kiadványt. A mentorálást, a háttérből történő segítést elvállalta. Ez közel három éve történt. – Az elején többet kellett segítenem, mert lévén első falukönyv, nem tudták hogyan kell elkészíteni. Megbeszéltük, milyen fejezetek legyenek benne, ahhoz ki mit tud összegyűjteni. Először rengeteg fotónk volt, majd ezekhez születtek az írások. Havonta találkoztunk, megbeszéltük mi készült el, mi hiányzik, kell-e változtatni vagy hozzátenni. A kész fejezeteket továbbítottam Barna Ildikó szerkesztőnek, ő nyomdakészre alakította az anyagot. A falu történetével kezdődött, folytatódott a híres emberek bemutatásával, a hagyományokkal, de helyet kaptak benne a régi receptek is – beszélt a könyvkészítés részleteiről Szabó László.

Álljunk meg azonban egy kicsit a recepteknél. Pontosabban már az ételleírások alapján elkészített finomságoknál. Azok a nagyterem egyik részén ugyanis a könyvbemutató utáni beszélgetések különleges nassolnivalójaként ott sorjáztak az asztalokon. És kik készítették? Természetesen azok a váncsodiak, akik a falukönyvet is írták. Ugyanis az alkotói összejöveteleikre hoztak egy-egy tepsi sütit vagy egyéb finomságot. Aztán azokról fényképek is készültek, és ha már megvan a recept, ráadásul képpel, akkor annak helye lesz a kiadványban is. Annál is inkább, mert a sütemények, ételek egytől egyig tradicionális váncsodi finomságok.

Ez az alkalom ünnep Váncsod történetében, hála és köszönet a településünk első falukönyvének megjelenéséért. Régen dédelgetett nagy álmunk volt a könyv, és biztatok másokat is, hogy merjenek hozzáfogni, mert azt az érzést, amit ennek a kötetnek a megjelenése kelt, semmihez sem lehet hasonlítani – fogalmazott megnyitójában Zsiga Angéla. Az intézményvezető köszönetet mondott a kiadvány létrejöttében segítkezőknek, különösképpen az anyagok összegyűjtésében és megírásában oroszlánrészt vállaló Váncsod Falukönyvíró Klub 13 tagjának, akik a munka indulásakor még csak heten-nyolcan voltak, majd idővel bővült a közösség.

Az esemény megnyitója után az ugyancsak Szabó László által 10 évvel ezelőtt „feltámasztott” Gáborjáni Citeraegyüttes adott műsort, majd a köszöntők következtek. Szalay Csaba polgármester a könyv szükségességét hangsúlyozta, kiemelve a 13 alkotó munkáját. Szabó László a kötet létrejöttének menetét mondta el, azzal zárva mondandóját, hogy ha idővel lesz második falukönyv, annak elkészítésében is szívesen segít. A hagyományosan református Váncsod lelkipásztora, Felhősi András kislányával a karján családja régi bibliájából felolvasott idézettel kezdte mondandóját. Majd áttért arra, hogy a nála lévő Biblia végén van a családi események feljegyzésére néhány oldal. Itt az első feljegyzést 1880-ban jegyezték. – Sok emlék jött elő. Milyen volt régen Váncsod? És ezek a szövegek a falukönyvben életre kelnek. A falukönyvben is történetek vannak, bemutatja az emberek mindennapi életét nehézségeivel, örömeivel – mondta, és azt kívánta, minden generációnál szülessen egy falukönyv. 

Zsiga Angéla a csapatmunkát emelte ki, majd a kiadványból néhány érdekességet osztott meg hallgatóságával. Például az 1700-as években értékelték a pedagógusok magatartását, tanítását. Attól is egyedi és olvasmányos a könyv, hogy abban rigmusok vannak, így a villany bevezetéséről, de még Gagarin űrutazásáról is. A falukönyv egyik szerzője, a számára legérdekesebb fejezetekről beszélt, többek között a bábaasszony szerepéről, az anyakönyvezés folyamatáról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Itt a vége: kivezetik a kötelező akciózást
Az árfigyelő rendszer azért marad.
Komoly beruházás készülődik a Faraktár utcán
Száz lakás, vendéglátóhelyek, üzemanyagtöltő – ez a terv.
Biztosítás a rollerekre: pár ezer forint és több százezer forint között mozognak az árak
Július 16-tól a mikromobilitási eszközökre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.