Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Utolsó szívdobbanásáig küzd a beteg debreceni lány

Cívishír | 2023. 10. 17. | 18:45:00
Csire Zsuzsi elkészítette bakancslistáját, a tervek megvalósításához azonban pénz kell.
Utolsó szívdobbanásáig küzd a beteg debreceni lány
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni Csire Zsuzsi 10 éves korában súlyos, vírusos eredetű szívizomgyulladást kapott. Több mint fél évig feküdt a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (szívkórház) intenzív osztályán; szíve működésképtelenné vált, egyetlen esélye a szívtranszplantáció maradt. 2013-ban sikeresen átesett a műtéten, visszanyerte életerejét. Kitűnően tanult, tervezte a jövőjét, majd kiderült, immunrendszere ellenanyagokat termelt az új szív ellen. A gyógyszerek sem segítettek, többszöri akut kilökődési reakciók jelentkeztek. 

A jelenleg 21 éves Zsuzsi tíz éven át harcolt azért, hogy meggyógyuljon.

Minden évben hónapokat töltött szívkórházban, és egyedülálló édesanyja végig mellette volt, ápolta, gondozta. A lehetőségekhez képest testvére és rokonai is meglátogatták, sokan a család mellé álltak az évek alatt. Zsuzsi az intenzív osztályon fekve is tanult, alkalmi munkákból élő édesanyjával együtt készült a vizsgákra. Két évvel ezelőtt újabb szörnyű hírt kapott a család: végleges kilökődési folyamat indult be Zsuzsi szervezetében; a koronária erek elzáródtak, egyre gyengült a szíve. A doktorok egy nemzetközi orvosbizottsággal közösen meghozták az életmentő döntést, így a lány 2021 novemberében átesett második szívátültetésén. A transzplantáció után sok, váratlan és életveszélyes szövődmény lépett fel. Zsuzsi kétoldali tüdőgyulladást kapott, veséjét hónapokig kellett dializálni, majd agyi trombózisok, ödémák, bevérzések léptek fel. A koronavírussal is megküzdött.

De Zsuzsi élni akart, javult az állapota, és a műtét után 5 hónappal hazaengedték.

Zsuzsi ezután sikeresen leérettségizett, folyamatosan javult az állapota, így barátjával kirándulhatott, sportolhatott, bálba mehetett és még szórakozni is eljutott kortársaival.

A nyomasztó éveket megpróbálta elfelejteni, új célokat tűzött ki maga elé. Ám öröme nem tarthatott sokáig: kezelőorvosai közölték, szíve menthetetlen. Ismét beindult a végleges és visszafordíthatatlan kilökődési reakció. Az immunellenanyagok elkezdték elzárni a koronária ereket. Most már nem lehet megállítani, csak lassítani a szörnyű folyamatot, hiszen harmadik transzplantációra nincs lehetősége.

Zsuzsi szíve talán csak néhány hónapig, jobb esetben pár évig fog dobogni. A család teljesen összetört. Szeretnék, ha minél több élményt nyújthatnának szerettüknek – amíg van erre idő.

Zsuzsi megírta bakancslistáját, ám a család nehéz anyagi helyzetben van, mivel megszűntek azok az állami támogatások, amiket eddig kapott a lány. Az édesanya egy masszázsszalonban dolgozik, amikor Zsuzsi jól van, de a bevétel jelentős része elmegy a gyógyszerekre. Mostantól a családi kasszából kell fizetni a lány TB-támogatását is, mivel idén nem tud továbbtanulni felsőoktatási intézményben. A vizsgálatok jelentős részét Budapesten végzik el, így az utazás is súlyos terhet ró a szerettekre, nem is beszélve arról, hogy ha kórházba kerül, édesanyja szállását, ellátását, otthoni rezsijét is ki kell fizetni. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
„Verselő padokat” avattak Debrecenben
„Verselő padokat” avattak Debrecenben
Méltó módon emlékeznek azokra a nagy irodalmi klasszikusokra, akik a cívisvárosból indultak vagy Debrecenhez kötődnek.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Végre! Elkezdenék a Margit téri uszoda felújítását
Sok a munka. Kiírták a pályázatot.
Földutak kaphatnak aszfaltot Vámospércsen
Várják a kivitelezők jelentkezését.
Munkagépek a Tócóskertben; valamit muszáj lesz kezdeni a leromlott parkolóházzal
Június végére elkészül a szervizút részbeni megújítása.
Egyre több a külföldi vendég Debrecenben
Kijöttek az április adatok.
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
A dolgozói létszám megduplázódik a bővítéssel.
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
A födém belső vízszigetelése tönkrement.
Támogatott tartalom
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
FIZETETT POLITIKAI TARTALOM. Kanizsay György Béla, az egyesület polgármesterjelöltje alapjaiban változtatná meg a fürdőváros működését.
Comic Con őrület Budapesten: rekordszámú rajongó ünnepelte a popkultúrát
Comic Con őrület Budapesten: rekordszámú rajongó ünnepelte a popkultúrát
Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak.