Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Túl a százezren a püspökladányi tiktokos atya

| 2021. 03. 18. | 17:38:00
De mit mond Kiss Zsolt Attila azoknak, akik fényképet kérnek tőle Istenről?
Túl a százezren a püspökladányi tiktokos atya
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyar-e Jézus? Mi lett volna szerinte, ha a Megváltó köztünk marad? Mit gondol a cölibátusról? És a Meseország mindenkié című könyvről? A Csernobilról készült sorozatról? A tetoválásról? Az inkvizícióról? Tibi atyáról? Egyáltalán: miért élünk? A püspökladányi plébános, Kiss Zsolt Attila sok hétköznapi kérdésekről vagy éppen ellenkezőleg, nagyon is nehéz, elvont témákról mond véleményt egyperces videókban egy olyan internetes csatornán, amelyen jellemzően harminc év alattiak vannak „fenn”: a TikTokon. A katolikus pap követőinek tábora a napokban már a 100 ezret is átlépte.

Cívishír: Miért lett pap?
Kiss Zsolt Attila: Állami gondozásból, Máriapócsról hozott el annak idején édesanyám, akitől katolikus  nevelést kaptam. Már általános iskolásként vonzott a papi hivatás, de majd jóval később, az egri papnevelő intézetben határoztam el magam végleg, addig inkább csak úsztam az árral. Akkor, a „varázspillanatban”, éppen a francia író-filozófus, Jean-Paul Sartre „A lét és a semmi” című gondolatmenetéről kellett bemutatót készítenem. A könyvárban, hat vaskos kötet között ért a felismerés: mit csinálok én itt tulajdonképpen? Otthagytam a könyveket, és a kápolnában fel-alá járkálva egyre csak azt a kérdést szegeztem magamnak, hogy mit akarok kezdeni az életemmel? Akkor döntöttem el: pap szeretnék lenni! 2005-ben szenteltek fel a debreceni Szent Anna-székesegyházban; jelmondatom: „Emészt a buzgóság házadért” (János evangéliuma, 2. fejezet, 17. vers). 2017 óta szolgálok plébánosként Püspökladányban, melynek társ-egyházközségei: Báránd, Kaba és Nádudvar. Magam újfehértói vagyok, ami földrajzi távolságot tekintve nincs messze, de a Nyírség egy másik világ.

Cívishír: Miért kezdett internetes evangelizációba 2020 májusában?
Kiss Zsolt Attila: Hodász András atya parkolópályára kerülésével kialakult egyfajta űr e térben. Igaz, hogy rajta kívül mások is próbálkoztak, de nem voltam elégedett a minőséggel. Miközben az interneten ömlik a bűn, a tévedés, az eretnekség a fiatalokra, az egyház zömmel csak szent általánosságok gyűjteményeivel van jelen. Ami, valljuk be, unalmas. Azt mondtam magamnak, tudunk mi annál többet, minthogy három igevers alá bevágjunk egy kis zenét! A TikTok ötlete a diákjaim révén jött, hiszen iskolai hit- és erkölcstanórákat is tartok. Márpedig az ő korosztályuk ezen a platformon elérhető. Nem magamutogatásra hoztam létre a csatornát, hanem az egyházi tanítások megismertetésére.

Cívishír: Egyperces videókban?
Kiss Zsolt Attila: Próbálkoztam, hogy mi érdekelheti az embereket. Az első siker az volt, amikor egy puzzle mellett arról beszéltem, hogy nem mindig kell erőlködnünk az összes probléma rendezésén, mert van, ami magától is megoldódik, amikor eljön az ideje. Csak tennünk kell, ami reánk van bízva. Amikor tavaly ősszel a győri megyés püspök, Veres András atya a lombikprogramról mint bűnről beszélt, amelyet a katolikus egyház nem támogat, a hírekbe az már nem került be, hogy mi ennek az oka. Én meg kifejthettem a TikTokon, hogy nem a művi gyermekáldással van a baj. Hanem annak a méltatlanságával, hogy a többi embriót lefagyasztják, „felhasználják”. Ezek a rövid videók akkor hatásosak, ha a különböző témákat sikerül hétköznapi köntösbe öltöztetve érthetővé tenni. Hogyan működött ez például annak a bölcsességnek az esetében, mely szerint egy jó nap egy jó reggellel indul? Hát úgy, hogy a reggeli misékről hazatérve vettem egy finom lángost a plébániával szembeni árusnál. A jó reggel a hivatás gyakorlása mellett egy ízletes reggelivel még jobb! Abból már egy jó nap is lehet! Persze, nem nagy durranás, de sokan megértették az egyszerű mondanivalót. Isten végtelenségét, örökkévalóságát sokkal nehezebb elmagyarázni, amikor a kommentelők fényképet kérnek róla. Elmondom nekik: szabad szemmel öt csillagot látnak az égen, egy jó fényképezőgéppel százat, távcsővel százezret. Isten éppen ilyen végtelen. Nyilván nem könnyű megérteni.

@zsolt_atya

Válasz @feri0424 részére##zsoltatya ##joklegyetek

♬ eredeti hang - Zsolt Kiss

Cívishír: Süketek párbeszéde: sokszor érezzük ezt a közösségi média világában. Vallási kérdésekben ez hatványozottan igaz, nem?
Kiss Zsolt Attila: A hétköznapi ember teológiai műveltsége nem túl mély. Nincs ezzel probléma. Azzal már inkább, amikor a szükséges tudás híján mégis „jobban értenek” hozzá, mint az, aki képzett az adott témában. Különösen nehéz megértetni, hogy a középkori gondolkodásmódot, életfelfogást ne hasonlítsuk a maihoz, az akkori események „logikáját” ne a mostani normáink mentén keressük.

Cívishír: A középkorban a járványokról is egészen mást gondoltak.
Kiss Zsolt Attila: A halálos járványok idején gyakran azt hitték, pusztán az imádság vagy valamilyen áldozat segíteni fog. Előfordult, hogy egy-egy városban az első betegek feltűnésekor a templomba mentek az emberek, ahol aztán még többen megfertőződtek. Jó döntés volt? Nem. De az olyan világ volt, hogy nem lehetett otthon maradni.

Cívishír: A koronavírust mintha kerülné az oldalain!
Kiss Zsolt Attila: A koronavírusról nem készítek videót, mert túlságosan mély ahhoz, hogy kellő szakértelem nélkül beszéljek erről. Közhelyeket pufogtatni pedig nem akartam. Megvan a véleményem, de azt nem feltétlenül kell nyilvánossá tennem. A hibát elkövetni könnyű, lemosni nehéz. Én egyébként sosem hittem volna, hogy ennyire népszerű lesz a TikTok-csatornám, már húszezer követővel is elégedett lettem volna. De azt sem gondoltam, hogy ennyi munka lesz vele: a TikTokkal nincs olyan sok nyűg, GIF-eket is szívesen használok, hogy ne csak engem kelljen bámulni, a látványosabbak videók iránt az érdeklődés is nagyobb. A YouTube-anyagok elkészítésével többet kell bíbelődni. Viszont a tiktokos kommentözön…

@zsolt_atya

Válasz @hettyempitty részére##joklegyetek ##zsoltatya ##joistengyerele ##magyar

♬ eredeti hang - Zsolt Kiss

Cívishír: Állandóan pittyeg miatta a telefonja?
Kiss Zsolt Attila: Nem (nevet), ki van kapcsolva az értesítés. Akkor nézem meg, amikor van rá idő. De így is sok energiát igényel kiválogatni a reagálást, akár újabb videót érdemlő hozzászólásokat. Egyébként egyre kevesebb anyagot akarok készíteni: a mennyiség helyett inkább a témák súlya szabjon irányt. Sok bába közt elvész a gyermek.

Cívishír: Mit tud a követőiről?
Kiss Zsolt Attila: Személyesen jó, ha ötvenet (zömmel az egyházközségemből kerülnek ki) ismerek a százezerből. Az internetről meg mondjuk még ötvenet. Előfordul, hogy az életben rám ismernek; a napokban egy csomagot hozó GLS-futár megjegyezte, örül, hogy ott vagyok a TikTokon, be is került a százezres határt „megköszönő” videómba. Vagy Újfehértón, anyukámnál járva a testvérem hívta fel a figyelmemet, hogy integetnek egy kocsiból. És tényleg, mert az integetők megírták azután egy kommentben. Ha valaki feltesz egy értelmes kérdést, igyekszem reagálni. Például a múltkor azt kérdezték, hogy hogyan szeretnék meghalni. Válaszoltam, és a halál témájában diskurzus indult az egyik videó alatt. De nem szoktam mindenbe belefolyni, hiszen nincs rá időm. A nagyon sértő, buta, istenkáromló megnyilvánulásokat pedig nyilván kigyomlálom és tiltom.

Cívishír: Sok van?
Kiss Zsolt Attila: Egyre kevesebb. De előfordult, hogy mielőtt elindultam a vasárnap reggeli misékre, ugyanazon személy kilencvenöt üzenetéről jött jelzés. Hohó, mondom, de buzgó volt valaki. Aztán kiderült, mind istenkáromlás, méghozzá kilencvenöt videó alatt. Úgyhogy indulás előtt még ezzel is foglalkoznom kellett, plusz kitiltanom az illetőt.

@zsolt_atya

Válasz @antaljanosy részére##pokol ##örökkétart ##tankcsapda ##joklegyetek ##zsoltatya ##mennyország ##élmény

♬ eredeti hang - Zsolt Kiss

Cívishír: Lassan egy év telt el az indulás óta: nem bánta meg?
Kiss Zsolt Attila: Jónak, hiánypótlónak tartom. Persze, ez nem minden papnak való. Aki ismer, tudja, hogy a valóságban is olyan vagyok, mint a képernyőn. Nem szeretem a mellébeszélést. Nem várok népszerűséget; ez arról szól, hogy átadjam az általam megismert és megszeretett igazságokat. A legtöbben köszönik szépen. A csak általam használt #joklegyetek és #zsoltatya 24,8 milliós megtekintésnél jár, a videók átlagos nézettsége pedig cirka 48 ezres.

Cívishír: Gratuláltak már a paptársai?
Kiss Zsolt Attila: A püspök atya (Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök – a szerk.) személyes beszélgetésben azt mondta: elégedett a tevékenységemről a sajtóban megjelent visszajelzésekkel. Más gratulációt nem kaptam, de nem is várom. Az atyák nem nagyon tudják, hogy nekem ilyen oldalam van. De nem is számukra készül. (Nevet.) Erre a tanításra nekik már nincs szükségük.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elektromobilitás: az EU büntetővámot vetne ki a kínaiakra
Elektromobilitás: az EU büntetővámot vetne ki a kínaiakra
Kína nagyon elégedetlen az Európai Unió magatartásával.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!
A csatornába vezette a szennyezett vizet egy kínai cég Debrecenben
A büntetésről már május 22-én döntöttek, ám a határozatot csak június 11-én hozták nyilvánosságra.
Bővítik az ipari területet Bárándon
Műhely, út és parkoló is épül.
A fiatalok átlagosan 37,2 millió forintért vásároltak ingatlant az idén
Az idősebbeknél jelentősen nő az összeg, és sokan készpénzben fizettek.
Támogatott tartalom
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
Diákokat és pedagógusokat is díjaztak.
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Különleges, természetközeli időtöltés a Hármashegyi-erdőben.
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Az ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cégnél egy áramszünet miatt újragondolták a munkanapot.
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Bemutatták a debreceni gyár új ügyvezetőjét.