Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több pénzt akartak egy debreceni óvodavezetőnek, de nem jött össze

| 2018. 03. 29 | 14:03:00
A fideszes többség nem járult hozzá a kivételezéshez.
Több pénzt akartak egy debreceni óvodavezetőnek, de nem jött össze
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megduplázták volna ellenzéki képviselők annak a bérpótléknak az összegét, amelyikre a Pósa Utcai Óvoda vezetője igényt tarthat, de a debreceni polgármester és a Fidesz-frakció nem szavazta meg az erről szóló módosítást. Papp László érvelése szerint az ügyben rendszerszintű szemlélettel kell dönteni, nem kampánykérdést csinálni belőle, amit Madarasi István (MSZP) visszautasított.

Tíz helyett húsz százalékot

Kardosné Nagy Mária óvodavezető azért tarthatott igényt az úgynevezett nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlékra, mert hetente több, mint 20 órában lát el köznevelési feladatot az intézmény egy uniós, 2020-ig tartó társadalmi felzárkózási programjában. (A Nagysándor-telepi óvoda 114 fős gyermeklétszámában a hátrányos helyzetűek aránya meghaladja a 25 százalékot.)

A lényeg, hogy Kardosnénál a megállapítható pótlék összege 18 és 54 ezer forint közé esik. Ennek alsó határát a vezető illetményalapja határozza meg, annak 10 százalékát kell kötelezően adni, de akár 30 százalékot is lehetséges. Az előterjesztés azért jelölte meg a minimumot (tehát a 18 ezer forintot), mert az idei városi költségvetés elfogadásakor az önkormányzat – munkáltatóként – a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlékok esetében általában is ily módon (tehát az illetményalapok 10 százalékával) tervezett. 

Előbb Madarasi István vetette a közgyűlés szemére, hogy miért ne adnának az óvodavezetőnek többet a minimumnál, majd Korcsogh György (Demokratikus Koalíció) tett módosító indítványt az eredeti előterjesztéshez. Szerinte, ha már munkáltatóként eldönthetik, miért ne biztosítanának 20 százalékot? – A vezetői prémiumok esetében sem a minimumot szokás adni – jegyezte meg.

Hozzájuk csatlakozott Ágoston Tibor (független) azzal, hogy „ha már az önkormányzat szeretné kifejezni a köszönetét a nehéz munkát végző óvodavezető felé, akkor a számtani középérték környékét kellene megcélozni”, tehát ő is a 20 százalékbere mellett tört lándzsát.

Lavinától tartva

Papp László (Fidesz–KDNP) leszögezte, értékeli és nagyra tartja a Pósa Utcai Óvodában folyó munkát, ugyanakkor polgármesterként az ő felelőssége egy ilyen kérdés rendszerszintű megközelítése. – Egy ilyen döntést nem egyedileg, hanem a teljes óvodai rendszer szintjén kell kezelni – utalt arra, hogy ha a többi munkavállaló 10 százalékos pótlékot kap, akkor nem kivételezhetnek Kardosné Nagy Máriával. 

Szabó Gyula (Fidesz-KDNP), a közgyűlés oktatási, ifjúsági és sportbizottságának elnöke szintén úgy vélekedett, hogy az ellenzéki nagyvonalúskodás „lavinát indíthat el”, aminek végső soron a városi költségvetés látná kárát.

Balázs Ákos (Fidesz–KDNP) frakcióvezető hozzűfűzte: ha a debreceni büdzsé a jövőben megengedheti, az önkormányzat is emelhet a juttatásokon.

A Korcsogh-féle módosítás végül 9 igen és 25 tarózkodás mellett elbukott, az óvodavezető – miként mások – az illetményalapja 10 százalékát kapja meg „nehéz körülmények között végzett munkáért” járó pótlékként.

Ratalics László

Kapcsolódó hírek
Újabb látogatási tilalom a debreceni klinikán
Újabb látogatási tilalom a debreceni klinikán
Kérik a betegek, látogatók megértését és türelmét.
Mi köze az akkumulátorgyárnak a Civaquához? – ez (volt) itt a kérdés
Mi köze az akkumulátorgyárnak a Civaquához? – ez (volt) itt a kérdés
A volt államtitkár már 2007-ben csapásként élte meg a beruházás elmaradását.
Könyvesbolt nyílik a Varga utcán
Könyvesbolt nyílik a Varga utcán
December 1-től várja vásárlóit.
Civil Fórum: a józsaiak válaszokat várnak
Civil Fórum: a józsaiak válaszokat várnak
Előzetes hatástanulmányhoz kötik a debreceni beruházások támogatását.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés