Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tanszékalapítója előtt tisztelgett a Debreceni Egyetem

unideb.hu | 2024. 06. 24. | 10:48:08
Kétnapos konferenciát rendeztek.
Tanszékalapítója előtt tisztelgett a Debreceni Egyetem
Kihívások a művelődés és a felnőttképzés világában címmel rendezték meg a konferenciát (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén Kihívások a művelődés és a felnőttképzés világában címmel rendezte meg a tanszékalapító előtt tisztelgő Durkó Mátyás Emlékkonferenciát a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszéke. A kétnapos eseményre az ország valamennyi megyéjéből és határon túlról is érkeztek résztvevők.

A Debreceni Egyetem (DE) Főépületében és a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában június 20-21-én rendezett szakmai találkozón több mint 180, a felsőoktatásban és a közművelődési intézmények különböző területein tevékenykedő szakember vett részt.

A tudományos konferenciát és szakmai találkozót Durkó Mátyás emlékére 2006-ban hívta életre a DE Bölcsészettudományi Kar (BTK) – akkori elnevezéssel – Andragógia Tanszéke azzal a céllal, hogy lehetőséget adjon a felsőoktatás, a közművelődés és felnőttképzés terén munkálkodók számára a tapasztalatcserére, a közös gondolkodásra és különböző együttműködések kialakítására.

- A Debreceni Egyetemen, illetve annak jogelőd intézményeiben 1956 óta, 68 éve folyamatosan működik a Durkó Mátyás alapította szak és tanszék, amely máig folyamatosan minden képzési szinten lehetőséget teremt a diplomaszerzésre – mondta megnyitójában Bozzay Réka.

A DE BTK dékáni külügyi képviselője hangsúlyozta: töretlen az érdeklődés a képzés iránt, amit bizonyít az évente kiadott diplomák magas száma is.

A több mint hat évtizedre visszanyúló képzés sok változáson ment át az idők során, de mindig meg tudott újulni a társadalom és a munkaerőpiac elvárásainak megfelelően, hogy olyan diplomás szakembereket képezzen, akik sikeresen tudják működtetni a kulturális és felnőttképzési szervezeteket

– emelte ki Bozzay Réka.

A megnyitón megemlékeztek a Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet közelmúltban elhunyt nyugalmazott egyetemi docenséről, Éles Csabáról.

A konferencia keretében adták át a Durkó Mátyás Emlékérmet, amelyet 2006-ban alapított a DE BTK Andragógia Tanszéke, ma Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia Andragógia Albizottsága. A díj alapítóihoz 2020-ban csatlakozott a Nemzeti Művelődési Intézet is, így a három szervezet vezetői közösen adták át a kiemelkedő tudományos életműdíjat, amelyet idén Kerülő Judit, a Nyíregyházi Egyetem nyugalmazott oktatója vehetett át.

A kétnapos esemény alatt idén is számos szakember számolt be legújabb kutatási eredményeiről: plenáris előadást tartott A közművelődés eredményei és kihívásai címmel Juhász Erika, a DE BTK Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék vezetője, és Képzés és/vagy nevelés? témakörben Tapolcai Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője.

A rendezvény mintegy 70 szekcióelőadással és 13 poszter bemutatásával, valamint kerekasztal-beszélgetéssel járult hozzá a közművelődési és felnőttképzési szakma tudományos és szakmai eredményeinek összefoglalásához.

A tanácskozáson azt is bejelentették, hogy két év múlva, a 2026-os Durkó Mátyás Emlékkonferencián ünneplik a szak alapításának 70., a rendezvény indításának 10. jubileumát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
A Campus köszöni, jobban van, mint valaha
Azahriah, Rita Ora és a fesztiválcsinálók ötcsillagos bulival lepnék meg Debrecent.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.