Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tanszékalapítója előtt tisztelgett a Debreceni Egyetem

unideb.hu | 2024. 06. 24. | 10:48:08
Kétnapos konferenciát rendeztek.
Tanszékalapítója előtt tisztelgett a Debreceni Egyetem
Kihívások a művelődés és a felnőttképzés világában címmel rendezték meg a konferenciát (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén Kihívások a művelődés és a felnőttképzés világában címmel rendezte meg a tanszékalapító előtt tisztelgő Durkó Mátyás Emlékkonferenciát a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszéke. A kétnapos eseményre az ország valamennyi megyéjéből és határon túlról is érkeztek résztvevők.

A Debreceni Egyetem (DE) Főépületében és a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában június 20-21-én rendezett szakmai találkozón több mint 180, a felsőoktatásban és a közművelődési intézmények különböző területein tevékenykedő szakember vett részt.

A tudományos konferenciát és szakmai találkozót Durkó Mátyás emlékére 2006-ban hívta életre a DE Bölcsészettudományi Kar (BTK) – akkori elnevezéssel – Andragógia Tanszéke azzal a céllal, hogy lehetőséget adjon a felsőoktatás, a közművelődés és felnőttképzés terén munkálkodók számára a tapasztalatcserére, a közös gondolkodásra és különböző együttműködések kialakítására.

- A Debreceni Egyetemen, illetve annak jogelőd intézményeiben 1956 óta, 68 éve folyamatosan működik a Durkó Mátyás alapította szak és tanszék, amely máig folyamatosan minden képzési szinten lehetőséget teremt a diplomaszerzésre – mondta megnyitójában Bozzay Réka.

A DE BTK dékáni külügyi képviselője hangsúlyozta: töretlen az érdeklődés a képzés iránt, amit bizonyít az évente kiadott diplomák magas száma is.

A több mint hat évtizedre visszanyúló képzés sok változáson ment át az idők során, de mindig meg tudott újulni a társadalom és a munkaerőpiac elvárásainak megfelelően, hogy olyan diplomás szakembereket képezzen, akik sikeresen tudják működtetni a kulturális és felnőttképzési szervezeteket

– emelte ki Bozzay Réka.

A megnyitón megemlékeztek a Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet közelmúltban elhunyt nyugalmazott egyetemi docenséről, Éles Csabáról.

A konferencia keretében adták át a Durkó Mátyás Emlékérmet, amelyet 2006-ban alapított a DE BTK Andragógia Tanszéke, ma Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia Andragógia Albizottsága. A díj alapítóihoz 2020-ban csatlakozott a Nemzeti Művelődési Intézet is, így a három szervezet vezetői közösen adták át a kiemelkedő tudományos életműdíjat, amelyet idén Kerülő Judit, a Nyíregyházi Egyetem nyugalmazott oktatója vehetett át.

A kétnapos esemény alatt idén is számos szakember számolt be legújabb kutatási eredményeiről: plenáris előadást tartott A közművelődés eredményei és kihívásai címmel Juhász Erika, a DE BTK Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék vezetője, és Képzés és/vagy nevelés? témakörben Tapolcai Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője.

A rendezvény mintegy 70 szekcióelőadással és 13 poszter bemutatásával, valamint kerekasztal-beszélgetéssel járult hozzá a közművelődési és felnőttképzési szakma tudományos és szakmai eredményeinek összefoglalásához.

A tanácskozáson azt is bejelentették, hogy két év múlva, a 2026-os Durkó Mátyás Emlékkonferencián ünneplik a szak alapításának 70., a rendezvény indításának 10. jubileumát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jelen állás szerint három debreceni atléta indulhat az olimpián
Jelen állás szerint három debreceni atléta indulhat az olimpián
Kozák Luca, Kerekes Gréta és Klekner Hanga képviselheti a cívisvárost Párizsban.
Hirdetés
Hirdetés
Különös égi jelenséget fotóztak Hortobágyon
Különös égi jelenséget fotóztak Hortobágyon
A Hortobágyi Nemzeti Park fényszennyezési szempontból a legjobb hely a Hajdúságban.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb akciótervet indít a magyar kormány
A kisvállalkozásokat segítenék.
Több épületet is korszerűsítenek Görbeházán
Hajdúdorogi cég végzi a munkákat.
Vidéki cukrászdák pályázhatnak támogatásra
Minimális adminisztrációt ígér a turisztikai ügynökség.
Élelmiszerárak: megszűnt a kötelező akciózás, de az Árfigyelő marad
Hamarosan kiderül, hogy milyen hatása lesz ennek az élelmiszerárakra.
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.