Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szijjártó Péter: súlyos támadásokra kell készülni Magyarországgal szemben

MTI | 2024. 08. 24. | 14:16:50
Nagyon kivannak ránk, mert egészen egyszerűen mi nem titokban csináljuk, amit ők próbálnak titokban tartani - mondta.
Szijjártó Péter: súlyos támadásokra kell készülni Magyarországgal szemben
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előadást tart Hol a helyünk? - Magyarország külpolitikai mozgástere címmel a tihanyi Tranzit fesztiválon (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Súlyos támadásokra kell készülni a következő évben is Magyarország szuverén külpolitikájával szemben, a liberális mainstream támadni fogja hazánk politikai biztonságát, fizikai biztonságát, gazdasági biztonságát és energiabiztonságát - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a tihanyi Tranzit fesztiválon.

A tárcavezető mindenekelőtt a szuverenitás megőrzésének fontosságáról beszélt, rámutatva, hogy ez nem politikai ideológia kérdése, hanem élet-halál kérdése a nemzet szempontjából. "Magyarország a szuverenitáshoz történő ragaszkodással gyakorlatilag a liberális mainstream antitézise lett" - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a liberális mainstream a legválogatottabb módszerekkel próbál kiszorítani minden más irányzatot, minden más gondolkodásmódot, ennek érdekében - mint közölte - bevetnek politikai, jogi, gazdasági eszközöket, de legújabban már a "fizikai megsemmisítés" jelensége is előkerült, például a Robert Fico szlovák miniszterelnökkel és Donald Trump amerikai elnökjelölttel szembeni merényletek esetében.

"Ma már gyakorlatilag nem téma, hogy az Egyesült Államok elnökválasztási versenyének legesélyesebb jelöltjének élete millimétereken múlt. Ez már nem tud a vezető hírek közé bekerülni. Ez is azért van, mert egy békepárti, konzervatív, a liberális mainstreammel szemben álló embert próbáltak megölni" - mondta.

"Tehát a fizikai megsemmisítés, a meggyilkolás ma már annak az eszköztárnak a részévé vált sajnos, amelyet azokkal szemben alkalmaznak, akik nem hajlandók a liberális mainstreambe belesimulni" - tette hozzá.

 "Azt gondolom, a következő évre arra kell felkészülni, hogy a biztonságunkat négy szempontból fogják támadni. Fogják támadni a politikai biztonságunkat, a fizikai biztonságunkat, fogják támadni továbbra is az energiabiztonságunkat, és fogják támadni a gazdasági biztonságunkat" - sorolta.

"Az elmúlt hetekben sokat dolgoztunk azért, hogy mindenfajta átmeneti megoldásokkal rövid-, aztán középtávon is garantálni tudjuk az ország kőolajellátásának biztonságát. Már nagyon közel vagyunk egy olyan megoldáshoz, amely hosszú távon is garanciát jelent arra, hogy a korábbi éveknek megfelelően menjen a kőolajegyüttműködés Oroszország és Magyarország, illetve Oroszország és Szlovákia között" - tudatta.

Rámutatott, hogy az EU "jó pofát vág ahhoz", hogy az Északi Áramlat vezeték felrobbantásával egy terrortámadás keretében veszélybe sodorták a kontinens földgázellátását. Végül beszámolt a gazdasági biztonság kérdéséről is.

"Nagyon kivannak ránk, mert egészen egyszerűen mi nem titokban csináljuk, amit ők próbálnak titokban tartani, hanem mi nyíltan és őszintén kimondjuk, hogy a keleti és nyugati gazdaságok elszigetelésének kísérlete totális kudarcot vallott" - fogalmazott.

Arról beszélt, hogy a jelenlegi lengyel kormány a "legszemforgatóbb" ezen a téren, minthogy az ország olajvállalata különböző kerülőutakon még mindig vásárol Oroszországból, a lengyel-orosz kereskedelmi forgalom értéke tavaly hatmilliárd euró volt, több mint százmillió euró értékben vettek idén orosz műtrágyát, miközben hatalmas összegekért adtak el gyógyszereket és kozmetikumokat.

"Nyugodtan csinálják a kedves lengyel testvéreink ezt, mert mindenki csinálja, csak akkor nem kellene mondjuk azt kritizálni, aki mindezt őszintén teszi"

- szögezte le Szijjártó Péter.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Csak a kormánypárti szavazók között van jelentős támogatottsága a budapesti olimpiának.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Kétszer drágulhatnak a temetői díjak Debrecenben
Októbertől jöhetnek az új árak, de ehhez a közgyűlés is kell.
KSH: csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma
Magyarországon 4 millió 765 ezer ember dolgozik.
Egyre többet költünk internetre, tévé-előfizetésre
Az összkiadásokba nem számolták bele a streamingszolgáltatásokat.
Aszfaltot kaphat Báránd több utcája
Könnyebb lehet a helyiek élete.
Hirdetés
Hirdetés