Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szexuális erőszak Hajdúszoboszlón: 10 év börtönt kapott a késes támadó

Cívishír | 2024. 01. 16. | 15:54:55
Kiderült, a férfi különös visszaeső.
Szexuális erőszak Hajdúszoboszlón: 10 év börtönt kapott a késes támadó
Ez a zsebkés volt nála (Fotó: rendőrség-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság január 16-án hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki szexuális erőszakot követett el egy fiatal lány sérelmére Hajdúszoboszlón. Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki szexuális erőszak bűntettében és súlyos testi sértés bűntettének kísérletében, ezért őt, mint különös visszaesőt halmazati büntetésül 10 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A büntetett előéletű vádlottat a bíróság a feltételes szabadságra bocsátás kedvezményéből kizárta.

A bíróság a vádirati tényállást kis mértékben módosította és aszerint állapította meg az ítéleti tényállást, amelyet a lefolytatott bizonyítási eljárás is alátámasztott. Eszerint a vádlott 2023. január 7-én 1 óra 45 perc körül ittas állapotban a Hajdúszoboszló egyik utcájában gyalogosan követni kezdte az ott egyedül hazafelé sétáló 21 éves sértettet. A fiatal lány észrevette, hogy valaki követi, ezért sietősre fogta, majd futni kezdett és segítségért kiáltott. A férfi a sértettet utolérte, hátulról mindkét kezével átkarolta, azonban a lány ki tudott szabadulni a vádlott fogásából és újra menekülni kezdett. A vádlott ismét utolérte a sértettet, akit próbált lefogni, azonban a lány ki tudott szabadulni és folyamatos segélykiáltások közepette tovább futott. A férfi végül az egyik kereszteződésben elkapta és a földre teperte a sértettet, majd ráfeküdt.

A lány a földön fekve továbbra is segítségért kiabált, amikor is a vádlott kijelentette, hogy ne kiabáljon, mert le fogja szúrni, majd megkérdezte a sértettől, hogy „ezt érzed?”. Ekkor a vádlott a nála lévő, 4 centiméter pengehosszúságú zsebkéssel a sértettet a ruházatán keresztül a mellkasának a jobb oldalánál megszúrta. A sértett még ezután is folyamatosan segítségért kiabált, a vádlott pedig őt a szúrást követően teljes testével ránehezedve mindkét mellénél és a nemi szervénél fogdosta, valamint a sértett övét is kicsatolta annak érdekében, hogy vele erőszakkal közösüljön.

A vádlott a bűncselekmény közben a kiabáló sértett száját többször is befogta. A segélykiáltásokat észlelő szabadnapos rendőr, valamint két férfi a sértett segítségére siettek és a vádlottat leszedték a fiatal lányról. A szabadnapos rendőr ekkor hangosan közölte a vádlottal, hogy ő rendőr, majd igazolványát is felmutatva kérte a vádlott iratait. A férfi nem akarta elhinni, hogy egy rendőr akarja őt igazoltatni, ezért a felszólításnak nem tett eleget, valótlanul azt is állította, hogy a sértett az ő élettársa és csak veszekedtek. A sértett a bűncselekmény során szúrt sérülést szenvedett, melynek gyógytartama 8 napon belüli, ténylegesen 7 nap volt, figyelemmel azonban az elkövetés eszközére – zsebkés – és a sérült testtájékra, a vádlott szándéka eshetőlegesen 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülés okozására irányult.

A bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy a korábban megtartott előkészítő ülésen a vádlott bűnösnek érezte magát, ugyanakkor a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le. Később a bírósági eljárás során a szexuális célzatú támadást vitatta, ugyanakkor a vádlotti védekezést a bíróság nem fogadta el, azt a bizonyítékok is cáfolták.

A bíró hangsúlyozta, hogy a vádlott korábbi büntetéseiből, a szexuális erőszak miatt alkalmazott 6 év börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésből nem tanult annak ellenére sem, hogy a 2021. december 6-ai feltételes szabadságra bocsátása során esélyt kapott arra, hogy a büntetés kitöltése előtt megkezdje reintegrációját a társadalomba. A vádlott ezzel az eséllyel visszaélt és a feltételes szabadság tartama alatt újabb szexuális erőszakként minősülő cselekményt követett el. Az ítélet meghozatala során a bíró súlyosító körülményként értékelte, a vádlott büntetett előéletét, különös visszaesői minőségén túli büntetettségét, azt, hogy feltételes szabadság kedvezménye alatt követte el a bűncselekmény, továbbá azt, hogy a cselekményt önhibájából eredő ittas állapotban követte el, és ennek az állapotnak szerepe volt a bűncselekmény elkövetésében. A vádlott cselekményét gátlástalanul, garázda módon hajtotta végre, amely a testi épség és a nemi erkölcs ellen irányult. Súlyosító körülmény az elkövetéshez használt zsebkés különösen veszélyes volta, hiszen az eszköz az élet kioltására is alkalmas. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi beismerő vallomást tett, amely részben a bűnösségre is kiterjedt, valamint azt, hogy a testi sértés kísérleti szakban maradt. A bíró kiemelte, hogy a Hajdúszoboszlói Járásbíróság illetékességi területén az elmúlt 7 évben összesen 4 olyan büntetőeljárás folyt, amely tárgya szexuális erőszak volt, azonban egyik sem Hajdúszoboszló városban, illetve nem a nyílt utcán történt. Kiemelendő továbbá, hogy a jelzett 4 bűncselekményből 2 volt a vádlott nevéhez kapcsolható. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosítás, míg a vádlott és védője enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

A vádlott letartóztatását a bíróság a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nemzetgazdasági Minisztérium: 2024-ben 5-6 százalékkal nőhet a reálbér
Tavaly a béremelkedés inkluzív módon valósult meg, hiszen az alacsonyabb keresetűek bére nagyobb ütemben növekedett.
Végre! Elkezdenék a Margit téri uszoda felújítását
Sok a munka. Kiírták a pályázatot.
Földutak kaphatnak aszfaltot Vámospércsen
Várják a kivitelezők jelentkezését.
Munkagépek a Tócóskertben; valamit muszáj lesz kezdeni a leromlott parkolóházzal
Június végére elkészül a szervizút részbeni megújítása.
Egyre több a külföldi vendég Debrecenben
Kijöttek az április adatok.
Támogatott tartalom
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
FIZETETT POLITIKAI TARTALOM. Kanizsay György Béla, az egyesület polgármesterjelöltje alapjaiban változtatná meg a fürdőváros működését.
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
A dolgozói létszám megduplázódik a bővítéssel.
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
A födém belső vízszigetelése tönkrement.