Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szepességi utcai épület az év cívisháza

| 2023. 09. 18. | 18:11:00
Debrecen polgármestere és főépítésze adták át a díjat.
Szepességi utcai épület az év cívisháza
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Szepességi utca 51. szám alatti ingatlan kapta "Az év cívisháza" díjat. Az elismerést szeptember 18-án adták át az épület tulajdonosainak, Kerek Attilának és Kerek-Jászovics Anitának a Déri Múzeum dísztermében.

A díjra összesen négy ingatlant neveztek: a Hatvan utca 57. szám alatti, a Csokonai utca 46. szám alatti, a Kar utca 37. szám alatti, és a nyertes, Szepességi utca 51. szám alatti házakat. Mint ismert, az áprilisi közgyűlésen határoztak arról a képviselő-testület tagjai, hogy elismerést kaphatnak a város építészeti hagyományait és a cívis identitást tükröző épületek tulajdonosai.

Papp László polgármester a díjátadón elmondta, a díj célja, hogy a cívis építészeti örökség megőrzésében élenjárók munkáját, tevékenységét elismerjék.

Egy rendkívül eseménydús időszakot él meg Debrecen, nagyon jelentős fejlődés, változás jellemzi a város mindennapjait. Ez az időszak kifejezetten felerősíti azokat a jogos igényeket és törekvéseket, hogy ez a változás ne úgy menjen végbe, hogy a város elveszítse azt az építészeti karakterét, értékrendszerét, amelyet cívis elődeink évszázadokon keresztül hoztak létre, őriztek, és ma is meghatározó Debrecen építészetét tekintve

- hangzott el. Papp László kiemelte, a második világháború utáni időszak és a rendszerváltás is átrajzolta a cívisváros karakterét, elég csak a nagy lakótelepekre és a kertségekre gondolni. Utóbbiak már csak "nyomokban tartalmaz kertségeket", bár próbálják kertprogramokkal oldani ezt a helyzetet.

Nagy társasházépítési hullám indult el a 90-es évek második felében, egy-egy válság szabott gátat a terjeszkedésnek, mintsem a szakma. Egyfajta önreflexió is hiányzott, másrészt pedig a profit iránti vágyakozás sok esetben felülírta azokat a törekvéseket, hogy még hatékonyabban védjék a város cívis karakterét. Fontos beismerés, hogy az óváros sem úszta meg a társasházépítési hullámot, nagyon sok olyan épület került oda, aminek nem ott lenne a helye, és bizonyos tekintetben, a szó klasszikus értelmében óvárosról már nem is beszélhetünk

- jelentette ki. A polgármester tudatta, a helyi városvédő- és szépítő egyesület szakmai irányítása mellett - Gábor István főépítész közreműködésével - elindítottak egy komoly munkát. Jelen pillanatban 280 épület áll helyi védelem alatt, 113 műemléki védelem alatt. Ezt a számot szeretnék bővíteni, hogy stabilizálják a cívisházak jelentőségét, megamaradását a városban.

Az egyesület támogatásával további 70 olyan ingatlanra szeretnénk kiterjeszteni a helyi védettséget, amiről úgy ítéljük meg, fontos értékőrzői a debreceni építészetnek. Nem könnyű dolog ez, mert a helyi védettség korlátozást jelent a tulajdonos vonatkozásában - 

szögezte le Papp László, akinek meglátása szerint egyfajta elvárás a köz, a társadalom, a cívis polgárok részéről, miszerint a helyi védettség alatt álló ingatlan tulajdonosa nem bonthatja le a házát, nem építhet a helyére társasházat, hanem azt meg kell őriznie, tiszteletben kell tartania a ház építészeti karakterét a felújítás során.

 Minden tiszteletem azoké a tulajdonosoké, akik pályázat Az Év Cívis Háza díjra. Minden tiszteletem azért is, mert anyagi áldozatok árán, őrizve ezt a karaktert újították fel ingatlanjaikat. Biztos vagyok abban, hogy a debreceniek túlnyomó többsége érti és érzékeli a város törekvéseit, másrészt pedig a cívisházak tulajdonosainak igényeit és törekvéseit

- hangzott el. A városvezető kiemelte, ehhez a törekvéshez igyekeznek segítséget és támogatást nyújtani a jövőben. A terv az, hogy a díj, az erkölcsi elismerés mellé anyagi támogatást is nyújtsanak. Papp László tudatta, a panelprogram mintájára a jövő évtől terveznek kialakítani egy támogatási rendszert, amely a cívisházak vagy a helyi védetté nyilvánított épületek felújítását segíti városi támogatással. A feltételrendszer még kidolgozás alatt van.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés