Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szakmák széles kínálatát nyújtja a debreceni Brassai

| 2022. 10. 05. | 16:33:00
A műszaki pályák iránt érdeklődőket várják.
Szakmák széles kínálatát nyújtja a debreceni Brassai
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint ötven évvel ezelőtt, 1968-ban új iskola nyitotta meg kapuit a diákok előtt a debreceni Víztorony utcában. Két év múlva pedig az akkori szakközépiskola felvette Landler Jenő nevét, és így vált ismertté, elismertté, népszerűvé a városban. A kilencvenes évek eleje óta Brassai Sámuel Gimnáziumként, később szakközépiskolaként működött, 2015-től pedig előbb szakgimnáziumként, majd technikumként a Debreceni Szakképzési Centrum intézménye.           

Az iskolában Demeterné Orosz Erzsébet igazgató fogadott, akitől megtudtam: az utóbbi években szinte megduplázták a tanulói létszámot, az „esti” tagozatos hallgatókkal együtt csaknem 1200-an kezdték meg az idei tanévet.         

Demeterné Orosz Erzsébet  (Fotó: Cívishír)

A továbbtanulás előtt álló diákok a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikumban számtalan lehetőség közül „szemezgethetnek”. A műszaki pálya iránt érdeklődők széles kínálatból választhatják ki a számukra leginkább megfelelő képzést. A speciálizált gép- és járműgyártás ágazatban évek óta képeznek mechatronikai technikusokat és gépjármű-mechatronikai technikusokat, szeptembertől pedig egy új szakma, az alternatív járműhajtási technikus is választható. Egyedül ez az utóbbi képzés hatéves, a többi szakmában a technikusi végzettséget öt év alatt szerezhetik meg a tanulók. Az elektronika és elektrotechnika ágazatban elektronikai technikusokat és ipari informatikai technikusokat, az informatika és távközlés ágazatban informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikusokat, a közlekedés és szállítmányozás ágazatban pedig logisztikai technikusokat képeznek.

Jövőre már a BMW is várja a tanulókat

Demeterné Orosz Erzsébet elmondta, hogy az iskolának egyre szorosabb a kapcsolata a városban működő cégekkel, így a duális képzésben sok diák részt vehet, olyan gyakorlati tapasztalatokhoz jutva, amelyeket egy oktatási intézmény falai között egyébként nem szerezhetnének meg.

– A legnagyobb partnerünk a Vitesco Technologies Hungary Kft., idén a cég debreceni gyárában 29 diák, egy mechatronikai technikusnak tanuló teljes osztály kezdte meg a duális képzést – mondta az igazgató. – Mechatronikai és elektronikai technikusok ismerkednek a szakma gyakorlati részével a Bürkle Hungary Kft-nél, de vannak diákjaink az NI Hungary Kft-nél és a Schaeffler Debrecen FAG Magyarország Ipari Kft-nél. A gépjármű-mechatronikai technikusnak készülő diákjaink az InterTan-Ker Zrt-nél vesznek részt a duális képzésben, és sok más, kisebb céggel is van partneri megállapodásunk.

Demeterné Orosz Erzsébet elárulta azt is: az iskola stratégiai partnere a BMW is, így 2023 szeptemberétől a német autóipari óriás is fogad olyan fiatalokat, akik gépjármű-mechatronikai technikusnak, mechatronikai és elektronikai technikusnak tanulnak. Hozzátette: a duális képzésben a 11. évfolyamtól vehetnek részt a tanulók, ekkor hetente két napot, a 13. évfolyamon pedig már heti négy napot töltenek a gyakorlati helyen. – Valamennyi iskolánkba felvett gyermek már az első hónaptól ösztöndíjat kap, ennek alapösszege 8 ezer forint – ismertette. – Azok, akik már bekapcsolódnak a duális képzésbe, szakképzési munkaszerződést írnak alá a cégekkel, és nagyjából nettó 100 ezer forintot vihetnek haza havonta. 

Szakmatanulás érettségi után

A Brassai azoknak is jó alternatíva lehet, akik máshol már érettségi vizsgát tettek, de szeretnének elsajátítani valamilyen szakmát. Az érettségire épülő szakképzés során a fiatalok két év alatt szerezhetik meg a technikusi végzettséget. Az első félévben ágazati alapoktatásban vesznek részt, ami vizsgával zárul, utána pedig kezdődik a szakmai ismeretek gyakorlati elsajátítása valamelyik vállalatnál. „Esti” tagozaton, felnőttek szakmai oktatása keretében ugyancsak megtanulhatják ezeket a szakmákat az érdeklődők. Attól függően, hogy van-e a jelentkezőnek előképzettsége, vagy pusztán érettségivel rendelkezik, egy vagy két év alatt lehet belőle technikus – hangsúlyozta az intézmény igazgatója, hozzátéve, hogy a szakmatanulásnak egyre nagyobb a presztízse, sokszoros a túljelentkezés az intézménybe, évfolyamonként 6 osztályt indítanak. A Brassaiba jelentkező diákoknak egyébként nem kell központi felvételit írniuk, a tanulmányi eredményük alapján juthatnak be az iskolába. Az elbíráláskor a hetedik év végi és a nyolcadik félévi bizonyítvány érdemjegyeit veszik figyelembe.

Még mindig hiányszakma

Az érettségi előtt álló Apagyi Ákos és Mester Tamás mechatronikai technikus szakra jár. Ákos úgy tervezi, hogy a következő tanévben is marad a Brassaiban, és megszerzi a technikusi végzettséget. Nem zárja ki, hogy utána továbbtanul, de úgy gondolja, a technikusi oklevél egyfajta biztonságot ad számára, hiszen, ha nem sikerülne az egyetemi felvételi, akkor is könnyen el tudna helyezkedni a munkaerőpiacon, ugyanis a mechatronikai technikus ma hiányszakma, nagyobb cégeknél jó állást találhat magának. Tamás viszont úgy döntött, az érettségi után rögtön felvételizik a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol mechatronikai mérnöknek szeretne tanulni. A mechatronikát mindketten azért választották az intézményben, mert széleskörű tudásra tehetnek szert, hiszen a szakma három területet, a gépészetet, az elektronikát és az informatikát is magában foglalja. Tamás több versenyen is kiválóan szerepelt. Országos negyedik helyezést ért el egy pneumatikai versenyen, az SMC Hungary Kft. országos házibajnokságán második lett, egy rangos informatikai versenyen pedig a 27. helyet szerezte meg. A Brassai képzéseit elsősorban azoknak ajánlják, akik szeretnek gépekkel foglalkozni, tervezni, és vizuális típusúak. 

Új tanműhelyek és tornaterem is épül

Demeterné Orosz Erzsébet örömmel számolt be arról, hogy jelentős fejlesztés előtt áll az iskola.

– A meglévő épület egy részét lebontják, és a helyére egy háromemeletes szárnyat építenek, korszerű tantermekkel, tanműhelyekkel, és egy vadonatúj tornacsarnok is része a beruházásnak – sorolta. – A vázlattervek már elkészültek, bízunk benne, hogy tavasszal elkezdődnek a bontási munkálatok, és valamikor 2025-ben már birtokba vehetik a gyerekek az ingatlant.         

Az igazgató megjegyezte, arra törekednek, hogy ne csak az iskolában zajló szakmai munka magas színvonalával, hanem az intézmény által nyújtott egyéb lehetőségekkel is jó hírét keltsék a Brassainak. A hagyományápoló iskolai rendezvények mellett minden év októberében megrendezik a Brassai-hetet, amelyen kulturális, szórakoztató és sportrendezvényeken, vetélkedőkön vehetnek részt a tanulók. Rendszeresen pályáznak külföldi utazási lehetőségekre, a Határtalanul Program és az Erasmus-program keretében elnyert forrásokból bel- és külföldi utakat szerveznek a diákoknak, akik között sok a vidéki gyermek. Nemcsak a környékről, hanem messzebbről, sőt a határon túlról, Romániából és Ukrajnából is vannak tanulóik. Többségük a technikusi végzettség megszerzését követően elhelyezkedik a szakmájában, de szép számmal vannak olyanok is, akik egyetemen folytatják a tanulmányaikat.

T. T.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Megújul az Illyés Gyula utca és az Ormós Lajos utca egy-egy szakasza
Megújul az Illyés Gyula utca és az Ormós Lajos utca egy-egy szakasza
Útfelújítás zajlik Debrecenben. Bejelntették a következőt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.