Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sok a mezőgazdasági jármű – vigyázzunk az úton!

| 2023. 05. 16. | 12:35:00
Elkerülhetetlen, hogy a hajdú-bihari főutakon lassú járművekkel találkozzunk.
Sok a mezőgazdasági jármű – vigyázzunk az úton!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A rendőrség kéri a közúton közlekedő többi járművezetőt, hogy a közutakon közlekedő mezőgazdasági munkagépeket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg, felkészülve az átlagtól eltérő közlekedési manőverekre! A mellettük való elhaladás, előzés is jóval veszélyesebb, nagyobb odafigyelést és türelmet igényel még jó látási körülmények között is – áll a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóirodája válaszában, amelyet a Cívishír megkeresésére, kérdéseire küldött.

A vármegyei rendőr-főkapitányságot azzal kerestük meg, hogy a 4-es és a 42-es főúton gyakran közlekednek mezőgazdasági járművek, járműszerelvények úgy, hogy nem egy esetben kilométeres kocsisort „húznak” maguk mögött. Ráadásul olyan helyeken is, ahol a közlekedésüket tábla tiltja. Mi több, olyan esettel is találkoztunk, hogy a 4-es főútra Debrecen és Ebes között ment fel egy mezőgazdasági jármű, aztán a szoboszlói elkerülőn hajtott le, miközben például Ebes körül mehetett volna nem a főúton is. Egy másik esetben a bálákat szállító traktor ment fel a főútra Kaba és Püspökladány között, és a Keleti-főcsatorna után fordult le.

Tudjuk, a mezőgazdasági járművek kénytelenek használni az országos főutat is, de ott is, ahol azt tábla tiltja? Továbbá kell-e, elvárható-e részükről a közlekedésben olyan együttműködés, hogy időnként leállnak egy-egy bekötőútnál, hogy a mögöttük feltorlódott járműsor meg tudja előzni – fordultunk kérdéseinkkel a rendőrséghez.

Mint ahogy az is a kérdéseink között szerepelt, hogy mikor, milyen feltételekkel közlekedhetnek országos főutakon mezőgazdasági gépjárművek, ezek ottani haladásáról mi a rendőrség tapasztalata, továbbá, ha sarat hordanak fel, kinek a dolga azt letakarítani. 
Kérdéseinkre a vármegyei főkapitányság a következőket válaszolta: „a tavaszi mezőgazdasági munkák idején a nap szinte minden szakában találkozhatunk a közutakon nagy méretű mezőgazdasági járművekkel. A mezőgazdasági járműveket vezetők a munkájukat a mezőgazdasági területeken végzik, de útjuk során a közutakat is igénybe veszik. Fontos tudni, hogy a mezőgazdasági munkagépek, lassú járművek vezetői csak az alábbi szabályok betartása esetén vehetnek részt a közúti közlekedésben: akkor hajthatnak fel a közútra, ha azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg. Érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik és a világító-, a fék-, valamint a jelzőberendezései megfelelően működnek. A túlméretes jármű az adott út kezelőjének útvonalengedélyével rendelkezik. A járművek vezetői vagy segítői a gumiabroncsaikra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a közútra történő felhajtás előtt, valamint az úttestre általuk felhordott szennyeződéseket, valamint az általuk szállított, az úttestre leeső terményt kötelesek letakarítani.”

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Szél, eső, időnként napsütés is várható.
Hirdetés
Hirdetés
Otthon kapott ki a kis Loki
Otthon kapott ki a kis Loki
Újpesti siker született az NB III-ban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés