Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendkívüli vásár lesz a Dósa nádor téren

| 2020. 09. 09. | 09:50:00
A rendezvény látogatása ingyenes a debreceni belvárosban.
Rendkívüli vásár lesz a Dósa nádor téren
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan lesz zenekar néhány floppy meghajtóból? Hány másodperc alatt tudja kirakni a Rubik- kockát egy robot? Hány fok van a világűrben, és hogyan viselkednek ott, az extrém hidegben a különböző anyagok? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak mindazok, akik 2020. szeptember 10-én és 11-én ellátogatnak a Tudomány vásárra.

Az Agóra Tudományos Élményközpont két napra Debrecen belvárosába költözteti a tudományt. Felvillantva a cívisváros természettudományos múltját és eredményeit bizonyítják be, hogy a tudomány izgalmas, lenyűgöző, élményekkel teli és szórakoztató. Az érdeklődők találkozhatnak a kutatás-fejlesztésben és tudományos tevékenységben élenjáró helyi intézményekkel, különleges interaktív eszközöket próbálhatnak ki, miközben a színpadon izgalmas kísérleti bemutatókat nézhetnek meg. A rendezvény vendége lesz Zsiros László Róbert, a Szertár házigazdája, a természettudományok népszerűsítésének hazai „élharcosa”, aki még a hétköznapi tárgyakkal is fergeteges science showt varázsol, humorral, trükkökkel, logikai feladatokkal, és időnként elkerülhetetlen robbanásokkal.

Tudományvásár
Dósa nádor tér
szeptember 10-11. 13:00-18:00

Szertár Science Show

A hétköznapi tárgyak többnyire unalmasak. Zsiros László Róbert, a Szertár házigazdája, viszont szereti nem rendeltetésszerűen használni ezeket, hogy egy fergeteges kísérleti bemutatót kerekítsen belőlük – humorral, trükkökkel, logikai feladatokkal, és időnként elkerülhetetlen robbanásokkal.

Fagyos kísérletek

Nagy hidegben úgy tűnhet, hogy a tudomány megbolondul: a levegő szétfolyik, a növények szilánkosra törnek, a mágnesek repülni kezdenek, sőt az elektromos áram is összezavarodik. A látványos kísérleti bemutató alatt megtudhatjuk, hogyan változtatja meg a hétköznapi tárgyakat az extrém hideg!

Robotikabemutató

Milyen akadályok leküzdésére képes egy katasztrófahelyszínt szimuláló versenypályán egy LEGO Mindstorms EV3-mal és Arduinoval vezérelt robot? A Magyar Ifjúsági Robot Kupa kétszeres bajnokcsapata bemutatja, hogy milyen áldozatmentési feladatokat kellett elvégezniük a Rescue Line (menekítő-vonalkövető) versenyszámban.

Űrfizika show

Hogyan csináljunk vákuumot a konyhában? Mi történne az emberrel az űrben védőruha nélkül? Hány fok van a világűrben, és hogyan viselkednek ott, az extrém hidegben a különböző anyagok? Ezekre a kérdésekre is választ ad az Agóra kísérleti bemutatója.

Út a tudósokhoz – minikiállítás

Melyik magyar költő és botanikus volt a szerzőtársa Diószegi Sámuelnek az első magyar füvészkönyv megírásánál? Melyik évben alapította az MTA megbízásából a debreceni Atommagkutató Intézetet Szalay Sándor magfizikus? Kinek a kezdeményezésére állították fel az első debreceni csillagvizsgálót? Debrecen utcáit járva nem mindig tudjuk pontosan kinek az emlékét is őrzi egy-egy utcanév. Az Agóra minikiállításán felvillantjuk Debrecen tudományos életének legmeghatározóbb alakjait, Hatvani Istvántól kezdve Diószegi Sámuelen és Kenézy Gyulán át Szalay Sándorig.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jobbik: miért vendégmunkások laknak egy szoboszlói hotelben?
Jobbik: miért vendégmunkások laknak egy szoboszlói hotelben?
Fülöp-szigetekről érkezett férfiakat szállásoltak el az ingatlanban.
Hirdetés
Hirdetés
Ezzel a fegyverrel lőtt a komádi gyilkos
Ezzel a fegyverrel lőtt a komádi gyilkos
Az 56 éves férfit letartóztatták.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!