Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Postapontokkal pótolnák a bezárt debreceni hivatalokat

| 2023. 01. 19. | 12:43:00
A két posta újranyitásának ára a működési költségek felerészben való átvállalása.
Postapontokkal pótolnák a bezárt debreceni hivatalokat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Erre az évre nettó 65 millió, jövő év június 30-ával bezáróan további nettó 32,5 millió forintot fizet Debrecen önkormányzata a Magyar Posta Zrt.-nek azért, hogy a Jánosi utcai és a Galamb utcai postahivatal újra nyisson és tovább működjön – határozott a debreceni közgyűlés 29 jelen lévő tagja egyhangú szavazással a január 19-én, rendhagyó módon, a Megyeháza Árpád termében megtartott ülésén. A határozatban szerepelt az is, hogy Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester felkéri a gazdálkodási főosztály vezetőjét, hogy az összegeket a 2023. és a 2024. évi költségvetésbe tervezze be.

Az előterjesztés kiegészítéseként a városvezető a postának a szolgáltatást végző 12 debreceni hivatalának bezárásáról szóló döntését a város szerkezetét és lakosságszámát illetően aránytalannak nevezte. A keleti városrészt rendkívül hátrányosan érintette. Ezt követően tárgyalást kezdeményezett a posta vezetésével. Ennek eredményeként két postahivatal, a Jánosi utcai és a Galamb utcai kinyit, a működési költségégük (rezsi, bérek, stb.) 50 százalékát azonban a következő másfél évben a város finanszírozza.

– Nem tudtunk mást tenni a két posta újranyitásáért, a tárgyalásokat tovább folytatjuk a két postahivatal tartós nyitvatartásáért. Az előterjesztésben szereplő, bruttó értékben 120 millió forintos működési hozzájárulás tűzoltás, ezt hosszútávon nem akarjuk fizetni – mondta a városvezető, aki azzal folytatta, hogy a zárva maradt postahivatalok pótlására az egyéb szolgáltatást végzőkkel megegyezve úgynevezett postapontokat nyitnak.

Mándi László (Momentum) kérdésében azt firtatta, hogy miért másfél évre kell egyezséget kötni a postával, és másfél éven belül nyithatnak-e újra a bezárt posták, tekintettel arra, hogy az energiaárak már csökkennek. – Nem tudni, a posta milyen áron szerzi az energiákat – kezdte válaszát Papp László. – A posta csak másfél év időtartamra volt hajlandó megállapodni. Van feladat, a két postát hosszútávon fenn kell tartani, de nem úgy, hogy azt a város finanszírozza.

Kőszegi Csanád Ábel (Jobbik) arra volt kíváncsi, hogy a még zárva lévő 10 postát megnyitják-e újra. A városvezető szerint ha lényegesen több költséget vállalnak, lehet, több postát nyitnak meg. Posta szempontjából érthető a döntés. Azzal érdemes kalkulálni, hogy a posta nem fogja újranyitni ezeket. Ezért javasolta a postapontok létrehozását. például Halápról ne Vámospércsre járjanak postára, és Pallagon is törekszik postapont nyitásra.

Madarasi István (MSZP) a posta eljárását tisztességtelennek nevezte annak fényében, hogy az állami cég 2021-es adózott nyeresége 14 milliárd forint volt. – A eljárás a posta részéről politikai arcátlanság, a hatalommal való visszaélés. El kell fogadnunk ezt az előterjesztést. Ugyanakkor kérdés, hogy a posta milyen felhatalmazás alapján terheli a hivataljai működési költségeit az önkormányzatokra? – fogalmazott a képviselő. Papp László hangsúlyozta, a két posta újranyitásával a szolgáltatást közel tudják tartani a lakosokhoz. Papp Viktor (Fidesz-KDNP) frakcióvezető elfogadhatatlannak tartotta a posta hozzáállását, Mándi lászló (Momentum) hozzáfűzte, hogy az állam visszaél a helyzetével, ugyanakkor közölte: megszavazza az előterjesztést.

Ahogy bezárt, már tárgyaltak

A Magyar Posta Zrt. az energiaárak drasztikus emelkedése miatt, továbbá az egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről és földgázfelhasználásának szabályozásáról szóló kormányrendeletre figyelemmel úgy döntött, hogy jelentős mértékben csökkenti az energiafelhasználását. Ennek érdekében a társaság a Debrecenben működő 26 postai szolgáltatóhely közül a napi átlagos ügyfélforgalmának elemzése alapján 12 posta működésének szüneteléséről döntött. Az ideiglenesen bezárt helyszínek között több olyan is van, amelyek könnyen és gyorsan megközelíthető másik posta hiányában a szünetelés jelentős hátrányt okoz a lakosságnak. Közöttük a legnagyobb forgalmat a Jánosi utcai és a Galamb utcai posta jegyzi.

Erre tekintettel Papp László polgármester már 2022 novemberében tárgyalásokat kezdeményezett a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójával e két szolgáltatóhely mielőbbi újranyitásáról. Erre azonban, az év végén befejeződött egyeztetések eredményeként, csak akkor van lehetőség, ha az önkormányzat 2024. június 30. napjáig szerepet vállal a posták működési költségeinek finanszírozásában. A Jánosi utcai posta január 2-ai újranyitása mellett az Ifjúság utcai szolgáltatóhelyen szünetel a feladatellátás Ez nem okoz jelentős terhet a lakosságnak, hiszen a mintegy 200-250 méterre lévő Füredi úti bevásárlóközpontban is van posta.

A Galamb utcai szolgáltatóhely újra működik. Mindennek ellentételezésére a Magyar Posta Zrt. évi nettó 65 millió 45 ezer forint, összesen a szerződés időtartamára – 18 hónapra – nettó 97 millió 567 ezer 500 forint összegű fedezet biztosításra tart igényt a debreceni önkormányzattól.

Papp László arról is tájékoztatta a közgyűlést, hogy mivel a tervezett kötelezettségvállalás nettó összege annak teljes időtartamára nem haladja meg az 500 millió forintot, a költségvetési fedezet biztosításáról dönthetett volna saját hatáskörben is. Figyelemmel azonban az ügy kiemelt társadalmi jelentőségére, fontosnak tartotta a közgyűlés támogatását.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Az Ótemető és a Rakovszky utca kereszteződésében.
Hirdetés
Hirdetés
Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat
Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat
A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség vádat emelt a szökésben lévő elkövetők ellen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.