Piaccsarnokban volt a disznótor Berettyóújfaluban
A disznótor bihari hagyományit elevenítette fel a Herpály Vagyonkezelő Kft. a berettyóújfalui piaccsarnokban január 11-én, szombaton kora reggel és délelőtt. A disznótor valójában már előző nap elkezdődött, hiszen fel kellett dolgozni a korán érkező vendégek elé kerülő finomságok alapanyagaként szolgáló disznót. De aki kíváncsi volt – ilyenek is voltak szép számmal – a disznótor menetére, benne a húsok és belszervek feldolgozására, ők lépésről-lépésre megismerhették a folyamatot, a hurka és kolbász készítésén át a bihari toroskáposzta hatalmas üstökben való elkészítéséig.
Tavaly rendeztük meg az első ilyen disznótorunkat a piaccsarnokban, amely egy ilyen eseménynek is ideális helyszínnek bizonyul. A piaci forgatagban, a vásárlók előtt zajlik az egykor a falvakban, de még Berettyóújfaluban is telente általánosnak számító tevékenység. Azt szeretnénk, hogy azok, akiknek eddig nem volt lehetőségük részt venni disznótorban, itt végig követhessék a folyamatot, megismerhessék a bihari hagyományokat
– válaszolta a Cívishírnek Kovács Attila piacvezető.
– Öt órakor kezdődtek az előkészületek. hatkor nyitottuk meg a piacot, annak normális működése mellett zajlott a disznótor. Az itt elkészített hurkát, kolbászt kóstolhatták meg az emberek, de lehetőség volt arra is, hogy elővételben megvásárolt kóstolót vigyenek haza az ilyen gasztronómiai különlegesség iránt érdeklődők. A disznókat helyi termelőktől vásároltuk, a feldolgozást pedig az ilyen hagyományokban jártas emberek végezték. A régi disznótorok hangulatáról Pércsi Dániel prímás gondoskodott, de gyermekek is szórakoztatták a közönséget - fogalmazott Kovács Attila.
CH