Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Papp László: fennállásának legjobb eredményét érte el a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.

Cívishír | 2024. 05. 22. | 12:00:28
Az adózás előtti eredmény 4,76 milliárd forint.
Papp László: fennállásának legjobb eredményét érte el a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.
Papp László ismertette a részleteket (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Három rendkívül fontos fogalom van a város életében, ami meghatározza életünket – általánosságban és részleteiben is –, ez a fejlődés, a stabilitás és a biztonság – kezdte a május 22-i sajtótájékoztatón Papp László polgármester. Az eseményen ismertették a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 2023. évi számviteli beszámolóját. A városvezető úgy fogalmazott, Debrecen növekedési pályán van. – 2014-ben 50 milliárd forint körül volt a város költségvetése, most 200 milliárd fölött, ami négyszeres növekedés az elmúlt 10 évben. Természetesen a város életének csak egyik alappillére a költségvetés, a másik a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. Utóbbit a 2000-es évek elején azzal a céllal hoztuk létre, hogy a lehetőségekhez mérten egy önkormányzati közszolgáltatási kör kiszolgálása mellett, a piaci viszonyok figyelembevételével tudjon működni. Úgy, hogy a piaci folyamatok, a piaci észszerűség és a racionalitás határozza meg azokat a folyamatokat, amelyek az eredményes gazdálkodás fontos kritériumai – fogalmazott Papp László, hozzátéve, a vagyonkezelőnek úgy kell lavíroznia, hogy megtalálja a stabil fejlődést, hogy nem vállal kockázatot a közszolgáltatások tekintetében. Ám egészséges kockázatot vállal bizonyos piaci folyamatok tekintetében, és az innen származó bevételeit fel tudja használni a város egészének, a közszolgáltatásoknak és a városi polgárok felé nyújtott szolgáltatások támogatására. Kijelentette, a vagyonkezelő minden nehézség ellenére az elmúlt közel két és fél évtized legsikeresebb évét zárta 2023-ban.

Felidézte, a koronavírus, az energiaválság és ezeknek hatásai milyen negatív hatással voltak a holding működésére.

Ismertette, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. adózás előtti eredménye 4,76 milliárd forint volt 2023-ban. Ebből 3,091 milliárd forint üzemi eredményből és 1,67 milliárd forint pénzügyi eredményből származik. Közölte, a holding jelentős részben szabályozott környezetben működik, vagyis meg kell felelnie a rezsicsökkentés, az árszabályozás kritériumainak. Ennek okán a nyereség alapvetően nem a helyiek felé nyújtott közszolgáltatásokon realizálódik, hanem a piaci folyamatok eredményességén. – Nagyon fontos a vállalat működése szempontjából a likviditás kérdése. Ez egy alapkritérium, hogy megfelelő irányítási paraméterekkel rendelkezzen a cégcsoport – szögezte le. – Ebben is kitűnő eredményt ért el 2023-ban a vagyonkezelő, hiszen az összesített likviditása 4,5 milliárd forinttal volt kedvezőbb a tervezettnél.

Az adózás előtti eredmények (Fotó: Cívishír)

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. az ingatlanok hasznosításából ért el jelentős bevételt, méghozzá a déli és az északnyugati gazdasági övezetekben meglévő ipari ingatlanok értékesítéséből. 2023-ban csak ebből több mint 5,4 milliárd forint bevételt könyveltek el. A holding 11 leányvállalata közül eredményesség szempontjából kiemelkedik a Cívis Ház Zrt. 1,13 milliárd, a DV Parking Kft. pedig 414 millió forintos adózás előtti eredménnyel. A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. 948 millió forint eredményt ért el. A városvezető megjegyezte, a közszolgáltató cégek szinte teljes egészében kötelesek ezt fejlesztésre fordítani. 

– A holding egyik legfontosabb vállalata, az Aquaticum Kft. 384 millió forinttal teljesítette felül a tervet. A strand ismét jól működött, reméljük, a 2024-es időjárás is segíteni fogja a működést. A Aquaticum Hotel is terven felüli eredményt ért el, a kihasználtsága folyamatosan növekedett. Debrecen turisztikai értelemben túlhaladta a 2019-es csúcsévet, több mint 577 ezer vendégéjszaka volt 2023-ban - fogalmazott, hozzátéve, 2024 első negyedéves adatai is már 20 százalék fölötti növekedést mutatnak. A városvezető tudatta, 2023-ban az egyik fő kérdés az volt, hogy a Debreceni Vízmű Zrt. és az önkormányzat csatlakozik-e az állami víziközmű szolgáltatói rendszerhez. Papp László szerint bár nem volt könnyű a döntés, hogy önkormányzati tulajdonban maradjon a vízmű, de a közel 3 milliárd forintos előirányzott veszteség helyett 46 millió forint adózás előtti eredményt értek el. A városvezető úgy fogalmazott, stratégiai vagyonelemként tekintenek a vízműre, kritikus infrastruktúraként, hiszen a város iparának gazdasága szempontjából kulcskérdés a Debreceni Vízmű Zrt. helyzete. - Ha nekünk kell teljes egészében finanszírozni a vízmű veszteségét, akkor is meg kell oldani. A debreceni gazdaság növekedése és fejlődése meg fogja teremteni a lehetőséget, hogy akár az adóbevételeinkből, akár egyéb bevételekből meg tudjuk oldani a vízmű támogatását – közölte. Hozzátette, 2023-ban az állam is támogatta – veszteségkompenzáció címén – a vízművet 1,8 milliárd forinttal, de a vállalat saját tevékenységéből fakadóan is 1,1 milliárd forintnyi pozíciójavulást ért el gazdálkodása során.

– Nagyon fontos eredménynek tartom, hogy a holding tavaly egy bátor és nagyon erős versenyeztetéssel sokat javított a finanszírozási helyzetén. A kedvezőtlenül alakuló banki kamatok csökkentése érdekében megversenyeztette a bankokat, ennek köszönhetően éves szinten 700 millió forintos költségcsökkentést tudott elérni a kamatkondíciók vonatkozásában – ismertette.

Kiemelte, a DKV továbbra is az egyik legnagyobb tehertétel a város költségvetése és a holding gazdálkodásának szempontjából is, de a város bevételeinek dinamikus növekedése lehetővé teszi, hogy finanszírozzák a veszteségeket. 2023-ban 9 milliárd forint volt a finanszírozási igény. Hozzátette, a DKV finanszírozását jelentős részben és a jövőben is az önkormányzatnak kell majd vállalnia, különösen arra tekintettel, hogy bevezették a 6-14 év közöttiek ingyenes utazását.

2023-ban nagyjából 5 milliárd forint beruházást hajtott végre a vagyonkezelő.

Ez elsősorban energetikai racionalizálást jelentett, amelyek a későbbi működési költségeket csökkentik. De szennyvízelvezetési, üzembiztonságot szolgáló fejlesztések is voltak, és megtörtént a buszok cseréje. – Debrecen fejlődésének egy fontos alappillérje, motorja a Debreceni Vagyonkezelő Zrt., és őszintén remélem, hogy a 2024-es esztendő is a növekedés jegyében, egy észszerű, racionális gazdálkodás jegyében zajlik majd, és hasonló eredménnyel zárul, mint a 2023-as – zárta gondolatait Papp László.  

Kocsik-Marossy Virág (Fotó: Cívishír)

Kocsik-Marossy Virág, a vagyonkezelő vezérigazgatója elmondta, az összevont konszolidált beszámoló 2023. évi mérlegfőösszege 116,8 milliárd forint. A mérlegfőösszeg közel 10 milliárd forinttal meghaladja az előző évit, amelyből kiemelendő, hogy 4,048 milliárd forint az eredményes gazdálkodásból származó saját tőke növekménye. A vállalatcsoport konszolidált, korrigált adózott eredménye 4,545 milliárd forint, amely az eddigi legjobb eredmény. A cégcsoport átlagosan 14,6 százalékos béremelést hajtott végre, rezsitámogatást is nyújtott, ami összességében 1,6 milliárd forint költséget jelentett. 

– Tavaly drasztikusak voltak a költségeink, csak az energiaköltség 5 milliárd forint volt. 2024-re sikeresen lefolytattuk a közbeszerzéseket, így a villamosenergia-költségünk 30 százalékkal fog csökkenni, a gázár pedig 59 százalékkal. Ez egymilliárd forint feletti költségmegtakarítást fog eredményezni. Kiemelte, a digitalizációra, a humánerőforrás-fejlesztésére és a szervezetfejlesztésre is fognak fókuszálni 2024-ben.

FR

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Árokba borult egy autó az M3-ason, Polgárnál
Árokba borult egy autó az M3-ason, Polgárnál
A balesethez tűzoltók és mentők is érkeztek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
645 ezer forint a bruttó átlagkereset
A KSH adata, és a kormány embere kommentálja.
Nagy Márton bejelentette: 2024 végéig biztosan marad a kamatstop
A kamatstoppal védett fennálló tőketartozás értéke meghaladja az 1250 milliárd forintot.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.