Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ötmilliós bírságot is kaphatnak a hajdú-bihariak, ha nem teljesítik a kötelességüket

Cívishír | 2024. 08. 21. | 19:10:43
Bárki jelentheti, ha elhanyagolt területet lát.
Ötmilliós bírságot is kaphatnak a hajdú-bihariak, ha nem teljesítik a kötelességüket
Rengetegen szenvednek a parlagfű miatt (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Leggyakrabban utak, vasúti sínek mentén, elhanyagolt területeken találkozhatunk ezzel. A meleg éghajlatot, a fényt, a nyári csapadékot kedveli, de szárazságtűrése is kiváló. Nem mellesleg a magyar lakosság 20 százaléka szenved miatta.

Igen, ez a parlagfű.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ augusztus 21-i jelentése szerint a hőség hatására a parlagfű pollenszórása jelentősen fokozódik; a következő napokban a pollenterhelés a keleti országrészben sokfelé elérheti a nagyon magas szintet. Ennek ellenére Hajdú-Bihar vármegye számos területén van olyan kert, telek, ahol derékig ér a gyomnövény – az allergiások legnagyobb bánatára. A debreceni önkormányzathoz és a vármegyei kormányhivatalhoz fordultunk, hogy megtudjuk: mit tehet a hatóság, ha gondozatlan területet észlel, hány bejelentés érkezik a hivatalokhoz és hová fordulhatnak segítségért a lakosok.

Még a virágbimbó megjelenése előtt lépni kell!

– Az elmúlt időszak változékony, előbb csapadékos, majd meleg időjárása kedvezett a parlagfű növekedésének, így a tulajdonosoknak – legyen az közterület vagy magántulajdonú ingatlan – a szokottnál hamarabb és gyakrabban szükséges kaszálnia, gyommentesítenie – kezdődött az önkormányzat válasza. Kiemelték, az erősebben fertőzött területek jobbára a művelés alól kivont, felhagyott külterületi ingatlanokon, vagy egyéb földmozgatással, bolygatással (például építkezéssel) érintett területeken észlelhetők. A vonatkozó jogi szabályozás értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezután ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

– A belterületi közterületeken, valamint magánterületeken észlelt és bejelentett parlagfűszennyezés esetén a polgármesteri hivatal hatáskörrel rendelkező Igazgatási Osztálya; külterületen pedig a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya teszi meg a szükséges intézkedéseket. A hatóságok – amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget a kötelezettségének – a mulasztók költségén közérdekű védekezést rendelhetnek el. A közérdekű védekezés, mulasztás miatti bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed. Fontos tudni, hogy a védekezéssel kapcsolatban felmerült költségek, valamint a növényvédelmi bírság köztartozásnak minősül, így annak behajtásáról az állami adóhatóság gondoskodik – hívták fel a figyelmet.

Míg 2022-ben 258 növényvédelmi bejelentés érkezett az önkormányzathoz, 2023-ban csupán 93. A Zöldterületi Osztályt a lakosok, a közterület-felügyelők, a kormányhivatal munkatársai értesítették, valamint a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül jeleztek. Az ezekkel kapcsolatos intézkedések megtétele soron kívül megtörtént. Az idei évben eddig 51 bejelentést kaptak parlagfű észlelésével kapcsolatban – írták.

Az önkormányzat ötmillió négyzetmétert tart rendben

És mi a helyzet az önkormányzati területekkel? – Az osztály munkatársai rendszeresen, ütemezett módon ellenőrzik a területeket és szükség szerint továbbítják a megrendeléseket a kivitelezők felé, akik a lehető leggyorsabban megtisztítják a terepet a parlagfű vagy egyéb allergén gyomnövénytől. Az önkormányzat kezelésébe mintegy 5 millió négyzetméternyi terület tartozik, amelynek kaszálását a szerződött vállalkozók, továbbá a DEKERT Nonprofit Kft. bevonásával végezteti el rendszeres időközönként. A munkavégzések gyakorisága minden területen úgy került meghatározásra, hogy a parlagfű virágbimbójának kialakulására ne kerülhessen sor. A DEKERT berkein belül „parlagfűkommandó” működik 2020 óta 15 fővel, 4 csapatra osztva. Emellett a vállalkozók mintegy 20 fűnyíró traktorral és 25 damilos motoros kaszával nyírják a főbb közlekedési utak melletti zöldsávokat, lakótelepi tömbbelsőket, parkokat, teresedéseket – tudatták.

Kiemelték, hogy a parlagfű elleni védekezés nemcsak az önkormányzat, hanem a magánszemélyek feladata is. A lakosság közérdekű bejelentést tehet a hivatal irányába a 52/511-530-as telefonszámon vagy a zoldterulet@ph.debrecen.hu e-mail címen, az Új Városházán kihelyezett ládába, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Parlagfű Bejelentő Rendszerén https://pbr.nebih.gov.hu vagy a közterület-felügyelet irányába.

Egyre többen értesítik a kormányhivatalt

Amennyiben a jegyző a belterületi ingatlan vonatkozásában megállapítja a parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztását, akkor haladéktalanul elrendeli a közérdekű védekezést, azaz a kényszerkaszálást, a kormányhivatal pedig ezzel egyidejűleg növényvédelmi bírságot szab ki. Parlagfűvel fertőzött külterületi ingatlanok esetében mind a helyszíni ellenőrzést, mind a közérdekű védekezést és a növényvédelmi bírság kiszabását a kormányhivatal végzi. Fontos, hogy a helyszíni ellenőrzéseken fényképfelvétel és jegyzőkönyv készül, így a mulasztás később is bizonyítható.

– Ha a belterületi ingatlanon parlagfű nem, de más allergén gyomnövény megtalálható, akkor az önkormányzat helyszíni ellenőrzését követően a földhasználót a kormányhivatal – határidő megadásával – védekezésre, azaz a terület megtisztítására kötelezi. Amennyiben a földhasználó ennek határidőre eleget tesz, mentesül a szankciók alól, vagyis nem kell közérdekű védekezést elrendelni és növényvédelmi bírságot kiszabni. Ha a kötelezett a területet nem tisztítja meg határidőre, akkor a kormányhivatal növényvédelmi bírság kiszabásáról dönt, a jegyző pedig közérdekű védekezést rendel el – tudatta a kormányhivatal. Itt is nyomatékosították: a földvédelmi bírság legkisebb összege 50 ezer forint. Mértéke pedig AK (aranykorona) értékkel rendelkező külterületi fekvésű ingatlan esetén az AK érték 2600-szorosa, zártkerti fekvésű földrészlet esetén az AK érték 3000-szerese, AK értékkel nem rendelkező ingatlanok esetén a földvédelmi bírság megállapítása a településen lévő szántók átlagos AK értéke alapján történik.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalhoz 2021-ben 265, 2022-ben 200 növényvédelmi témájú bejelentés érkezett, 2023-ban pedig ennek sokszorosa, összesen 492. Tavaly 198 parlagfűvel fertőzött terület vonatkozásában rendeltek el közérdekű védekezést, az esetek mindegyikében megállapítottak növényvédelmi bírságot is. 2023-ban parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása miatt a legmagasabb megállapított bírságtétel 500 ezer forint volt.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Fiatalok vertek meg brutálisan egy férfit Debrecenben, majd kifosztották
Fiatalok vertek meg brutálisan egy férfit Debrecenben, majd kifosztották
A főügyészség súlyosbítaná büntetésüket.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
NI #mutiholdolgozol-nap: saját jövőképükbe pillantottak gyerekek
Izgalmas és interaktív feladatok, érdekes kihívások.
A BMW történetében is egyedülálló napelempark készül a debreceni gyárban
Újabb nagy lépés a károsanyag-kibocsátás visszafogása felé.
Termelői piacot építenének Hajdúhadházon
Egy fedett-nyitott helyet hoznának létre.
Műtőt alakít ki Debrecenben a hajdúböszörményi cég
Kihirdették a közbeszerzés nyertesét.
Támogatott tartalom
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mézes nap, szaunázás és 24 órás úszóverseny is lesz.
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Élen a burkolatokban és szaniterekben.