Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemzetközi tudományos tekintélyt díjztak Debrecenben

| 2022. 12. 06. | 17:02:00
Alexander Varshavsky a korszerű betegellátásra is hatással volt.
Nemzetközi tudományos tekintélyt díjztak Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara Alexander Varshavsky molekuláris biológusnak adományozta idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést; az Egyesült Államokban dolgozó professzor nemzetközi ismertségét leginkább az úgynevezett ubiquitin-rendszer révén megvalósuló fehérjebontási folyamatok felfedezésének köszönheti. A díjazott december 6-án kedden vette át a kitüntetést az egyetemen, ahol előadást is tartott.

– Az egyetem nemzetközi elismertsége szempontjából meghatározó, hogy kik azok a szakemberek, akiknek a tevékenységét az intézmény díjazza, így személyük a Debreceni Egyetemet is minősíti. Éppen ezért az általános orvostudományi kar és az egyetem alapvető szempontja az, hogy olyan kutatók munkáját ismerje el, akiknek a nemzetközi tudományos világ is meghatározó szerepet tulajdonít – hangsúlyozta Csernoch László tudományos rektorhelyettes a díjátadót megelőző sajtótájékoztatón.   

[Beillesztett cikk: Volt egy pont, amikor Karikó Katalin elérzékenyült]

Mátyus László, az általános orvostudományi kar dékánja elmondta: a díj odaítélése lehetőséget teremt arra, hogy meghívják a világ vezető kutatóit és új tudományos kapcsolatokat építsenek. – A díjazottak között van, aki később Nobel-díjat kapott. A kar oktatói és a korábbi kitüntetettek ajánlása után egy bizottság megvizsgálja a javaslatokat, majd a professzori kar titkos szavazással kiválasztja a nyertest. Az idei alkalom azért speciális, mert a 2017-es díjazott Franz-Ulrich Hartl javasolta Alexander Varshavsky professzort – emelte ki.

– Varshavsky professzor munkái hozzájárulnak az öregedés, a daganatos megbetegedések, a neurodegeneratív szindrómák, az immunológiai zavarok, a veleszületett kórállapotok és számos más betegség helyes értelmezéséhez, valamint új hatékony gyógymódok kifejlesztéséhez is. Alexander Varshavsky professzor tevékenysége ösztönző és példamutató lehet mindannyiunk számára – jelentette ki Papp Zoltán tudományos dékánhelyettes. Varshavsky professzor számos új biokémiai és genetikai laboratóriumi módszert fejlesztett ki, és 17 szabadalom tulajdonosa. Munkáit kiemelkedő színvonalú tudományos folyóiratokban publikálja, melyeket világszerte ismernek.

Alexander Varshavsky úgy nyilatkozott, megtisztelőnek tartja és nagyon sokat jelent számára a Debreceni Egyetem díja. – A korábbi kitüntetettek tevékenysége minőséget jelent a tudományterületen, ez pedig igazán rangossá teszi ezt az elismerést – tette hozzá. A felterjesztő, a 2017-es díjazott, Franz-Ulrich Hartl a sajtótájékoztatón elmondta: évek óta ismeri és csodálja Alexander Varshavsky munkáját, aki kimagasló eredményeket ért el a sejtbiológia és a molekuláris biológia területén.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Közel 9 milliárdos üzleti terv a hajdúszoboszló gyógyfürdőnél
A dolgozóik száma idén visszaugrik a járvány előtti szintre.
Rendbe tennék a Fő utcát Sámsonkertben
Stabilizációs munkákat is végeznének.
Elfogadták Hajdúszoboszló költségvetés-tervezetét
Jelentősen nőtt a helyi adóbevétel.
Naperőmű-nagyhatalom lesz Kaba
A beruházás második üteménél tartanak.
KSH: decemberben 655 ezer forint volt a bruttó átlagkereset
16,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Tíz év után csökken a magyar termőföld ára
Közép-Magyarországon a legdrágább, majd az Alföld következik. Észak-Magyarország a legolcsóbb.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés